donderdag 5 april 2007

War on drugsjournaal
Tweemaandelijks magazine in EssensiE en Highlife van Stichting Legalize!

Quote van de maand
“Bong hits 4 Jesus”
(Leuze op spandoek van de Amerikaanse scholier Joseph Frederick in 2002. Frederick werd van school geschorst, vocht dit aan bij de rechtbank en won. Inmiddels heeft de leus tot een spraakmakende ‘first amendment’ rechtzaak geleid. Het Supreme Court buigt zich nu over de zaak.)

Incidentenpolitiek
Column van De Legalees
Met de komst van het nieuwe kabinet was het wachten tot het eerste drugsincident; een goede aanleiding voor meer repressie. Dit keer was het een 17-jarige Française die na het slikken van wat paddo’s de IJ-tunnel insprong. Haar ouders wisten het zeker: het waren de drugs die haar zover hadden gebracht. Haagse politici schreeuwden dan ook direct om het hardst dat paddo’s verboden moesten worden. Voor de Amsterdammers nog een geluk dat zij de tunnel niet als schuldige aanwezen, omdat de binnenstad dan wel erg lastig bereikbaar zou worden.

Het is niet uit te sluiten dat de paddo’s inderdaad een rol bij haar beslissing hebben gespeeld (zoals het ook niet uit te sluiten was dat er geen massavernietigingswapens in Irak waren), maar de spookverhalen dat je met paddo’s “denkt te kunnen vliegen” toonde weer eens aan hoe belabberd de kwaliteit van het drugsdebat eigenlijk is. Had haar dood misschien voorkomen kunnen worden als Frankrijk betere drugsvoorlichting kende? Moet je je dochter wel alleen naar Amsterdam sturen als ze geestelijk blijkbaar niet helemaal stabiel is? Worden eventuele problemen met paddo’s niet veel beter voorkomen als de verkoop zich afspeelt binnen legale en controleerbare verkooppunten? Legalize! denkt van wel.

Er zullen zich de komende tijd nog wel meer incidenten voordoen; dat heb je nou eenmaal met drugs. Als ieder incident dezelfde stuiptrekkingen oproept bij ons nieuwe kabinet, zal het laatste restje van een verstandige benadering weldra zijn verdampt. Volgens de Jellinek eist alcohol jaarlijks 3500 dodelijke slachtoffers. Het is dan ook de enige drug die niet voor incidenten hoeft te vrezen.
De Legalees

Rotterdamse meerderheid voor sluiting coffeeshops bij scholen
ROTTERDAM – Het nieuwe kabinet wil coffeeshops binnen een bepaalde afstand van scholen sluiten. De Rotterdamse gemeenteraad loopt op deze plannen vooruit. Het voorstel van de CDA-fractie om coffeeshops binnen een straal van 250 meter van scholen te sluiten, wordt door een ruime meerderheid van de raad gesteund. Van de 62 coffeeshops moeten er dan 52 sluiten. Fractievoorzitter Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam: “Onzinnig idee; alsof de blowende jeugd niet verder zou willen lopen om joints te kopen.” Ook D66 ziet het idee niet zitten. “Het college wil gewoon alle coffeeshops kwijt. Een oliedomme beslissing”, aldus fractieleider Christian van den Berg. (Trouw)

Amerika stopt illegale drugsbestrijding
DEN HAAG - De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA heeft maatregelen genomen om illegale operaties in Nederland te voorkomen. Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie geantwoord op kamervragen. Uit informatie van de DEA bleek dat deze dienst vorig jaar in Amsterdam undercoveragenten heeft ingezet die zich voordeden als drugssmokkelaars. Met twee Amerikaanse verdachten is er onderhandeld over het witwassen van 20 miljoen dollar en is er een transport van 10.000 xtc-pillen van Nederland naar de VS opgezet. Het Openbaar Ministerie heeft de DEA aangesproken op deze zaak. Hirsch Ballin zal erop toe zien dat de maatregelen 'adequaat en afdoende' zijn. (De Volkskrant)

Britse politiechef: heroïne op recept
LONDEN - Heroïneverstrekking aan langdurig verslaafden is een 'realistische' methode om criminaliteit tegen te gaan en het aantal drugsdoden terug te dringen. Zo stelt Ken Jones, de voorzitter van de raad van hoofdcommissarissen in Engeland en Wales. “Er is een kleine harde kern van verslaafden die heel veel misdrijven plegen om in hun behoefte te kunnen voorzien. Voor die groep kan medische verstrekking van heroïne een oplossing zijn.” Groot-Brittannië telt meer dan 330.000 drugsverslaafden die geregeld heroïne, crack of cocaïne gebruiken. (The Guardian)

Einde Amsterdamse hasjcafés
AMSTERDAM - Vanaf 1 april 2007 moesten alle Amsterdamse hasjcafés kiezen: óf softdrugs verkopen óf alcohol. Van 1996 tot 2003 gold in Amsterdam een 'uitsterfbeleid' voor hasjcafés, maar dit had weinig effect. Van de 44 hasjcafés gaan er nu veertig door als alcoholvrije coffeeshop. De rest gaat verder als café. Voor de zomer wil minister Klink een besluit nemen over de instelling van een rookverbod in coffeeshops. Een meerderheid in de Tweede Kamer is hier tegen. “Dat is net zoiets als een alcoholverbod voor een kroeg”, aldus VVD-kamerlid Edith Schippers. (Het Parool/Elsevier)

Maastrichtse coffeeshops controleren zichzelf
MAASTRICHT - Klanten van coffeeshops in Maastricht komen vanaf aankomende zomer niet meer binnen zonder hun vingerafdruk én gezicht te laten scannen. Alle vijftien Maastrichtse coffeeshops zijn voorzien van een nieuw biometrisch toegangssysteem dat is verbonden met de databases van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Het systeem registreert ieder bezoek en de hoeveelheid middelen die worden ingeslagen. Met dit eigen initiatief hoopt de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders in Maastricht (VOCM) te kunnen voldoen aan de door burgemeester Leers gestelde toegangseisen voor de coffeeshops. (De Volkskrant)

Machiel Kuijt weer terug in Nederland
AMSTERDAM - Op 9 maart zette de in Thailand voor heroïnesmokkel veroordeelde Machiel Kuijt na tien jaar weer voet op Nederlandse bodem. De 39-jarige Amsterdammer werd, nadat hij in eerste instantie was vrijgesproken, in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Door gebruikmaking van het WOTS-verdrag (Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen) kreeg hij toestemming om zijn straf uit te zitten in Nederland. Omdat zijn straf werd omgezet naar tien jaar kwam de voormalige marktkoopman bij aankomst op Schiphol direct op vrije voet.