maandag 9 april 2007

Verkochte verhalen
De vijftien Britse militairen die bijna twee weken door Iran werden vastgehouden, verzamelden 'inlichtingen' over dat land. Dat heeft de kapitein van de eenheid, Chris Air, verteld tegen de Britse nieuwszender Sky News, vijf dagen voor de arrestatie van hem en zijn manschappen. (...) De militairen patrouilleerden in de smalle waterweg voor de kust van Irak, dichtbij Iraanse wateren, waar zij vissersschepen controleerden op wapensmokkel en hulp aan terrorisme. "Ten tweede verzamelen we inlichtingen," aldus Air. "Als ze enige informatie hebben, omdat ze hier dagen achtereen zijn, kunnen ze die met ons delen." De kapitein doelde op de vissers. Hij zei dat Iraanse militairen in het verleden vissersschepen hadden overvallen.
AD, afgelopen zaterdag.

In Groot Britanniƫ is discussie ontstaan over de vijftien Britse militairen die door Iran gevangen zijn gehouden. Het ministerie van Defensie heeft hen toestemming gegeven hun verhaal over de gijzeling te verkopen omdat anders de pers hen zou blijven achtervolgen. (...) De enige vrouw in de groep, Faye Turney, zou haar verhaal al voor 150.000 euro hebben verkocht.
NOS Teletekst, maandag 19 april.