zaterdag 17 maart 2007

Niet zonder effect
Voorjaar 2004 stuurde de minister van Binnenlandse Zaken een unieke brief aan de Tweede Kamer. Het concept was geschreven door ambtenaren van de AIVD. (...) Nu waarschuwden de analisten aan de Dr. Van der Stamstraat tegen de polariserende toon die in de Kamer, op de opiniepagina's en in talkshows op de televisie tegen allochtonen werd aangeslagen. (...) De analisten wisten waarover ze het hadden: de eerste infiltranten in terreurgroepen hadden zich gemeld. (...) Welke opinieleiders werden bedoeld, liet de AIVD discreet in het midden. Maar de waarschuwing sloeg onder meer op cineast Theo van Gogh ('Weg met de vijfde colonne van geitenneukers'), Buitenhof-columnist Paul Cliteur ('Moslims bedreigen de scheiding van kerk en staat') en VVD-parlementariƫr Geert Wilders ('Die hoofddoekjes lust ik rauw!'). De interventie van de geheime dienst bleef niet zonder effect. Cliteur trok zich terug uit het debat. VVD-leider Van Aartsen zette Geert Wilders uit de fractie. Najaar 2004 ging hij als eenmanspartij verder.
Uit de column van Max van Weezel, deze week in Vrij Nederland.