vrijdag 2 februari 2007

Vijf jaar na 02/02/02
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 02/02/07.

Het is vandaag vijf jaar geleden dat Willem Alexander en Maxima in het huwelijk traden en daarom luidt de quizvraag van deze week: welk groots aangekondigde evenement ging die dag niet door en waarom?

Om u even bedenktijd te geven, zal ik u een verhaal vertellen dat zich weer vijf jaar daarvoor afspeelde, in 1997. Via het Nationaal Comité 4 en 5 mei was ik gevraagd een concept te bedenken om de viering van Bevrijdingsdag dat jaar luister bij te zetten. Het thema van dat jaar was ‘buren’ en daarom kwam ik al snel op een soort wave: een geluidsgolf om precies te zijn. Ik had bedacht dat het wel mooi zou zijn wanneer er aan het begin van die dag ergens een ritme zou ontstaan (kort-kort-kort-lang, het morseteken voor de V van Vrijheid), dat zich gedurende de dag over het hele land zou verspreiden. En zo ontstond het plan om die dag in Zwolle pianist Jan Vayne zijn openingsconcert met dat ritme te laten eindigen, waarna het ritme werd overgenomen door een fanfare, waarna het zich op allerlei manieren verder verplaatste. Van Zwolle ging dat ritme richting Apeldoorn, Arnhem, vervolgens naar Wageningen waar het in het defilé werd meegenomen, om vervolgens via Utrecht, Hilversum en alle tussenliggende plaatsjes in Amsterdam te eindigen. Daar was ‘s avonds het slotconcert op de Amstel, waar hare majesteit mij nog vertelde dit zo’n ongelofelijk leuk evenement te vinden.

Op de route van Zwolle naar Amsterdam had ik allerlei organisaties gevraagd een deel van die geluidsgolf voor hun rekening te nemen. Dat waren bijvoorbeeld voetbalverenigingen, scoutingclubs en buurthuizen, maar in georganiseerd verband ook de oranjeverenigingen en de vereniging voor HaFaBra’s (Harmonie, fanfare en brasbands). De geluidsgolf ging daarnaast ook nog eens via bandjes in de trein naar alle Bevrijdingsfestivals en er deden daarom ook echt duizenden en duizenden mensen aan mee. Omdat internet toen nog niet was zoals het nu is, zult u er daar niet veel over vinden, maar bekijk gerust de oude kranten van die dagen of alle journaals van die dag: het was overal de opening.

Terug naar de quizvraag. Enkele maanden voor het huwelijk van Willem Alexander en Maxima, opende het journaal plots met een persconferentie van het opgerichte Nationaal Oranje Comité, dat als taak had leuke dingen te verzinnen om deze huwelijksdag wat op te vrolijken. De veurzitter van deze ongetwijfeld buitengewoon belangrijke club mensen was oud-minister Deetman, die vertelde dat ze maar liefst twee dingen hadden bedacht. Om te beginnen hadden ze een giro-nummer geopend, waarop de bevolking geld mocht storten als ze een cadeau aan het bruidspaar wilden geven. Maar dat was nog niet alles. Deetman ging er eens goed voor zitten en zei toen dat ie echt iets fantastisch had bedacht: een geluidsgolf die door heel Nederland zou klinken. Ja, dat had die dikke Deetman toch maar leuk verzonnen. Om dit te realiseren had ie bijvoorbeeld al gevraagd of de oranjeverenigingen en de vereniging voor HaFaBra’s daarbij wilden helpen.

Tja, kijk: Dat programmamakers van geestelijk gehandicaptentelevisie je naam jatten is één ding, maar dat zogenaamde hoogwaardigheidsbekleders niet eens het fatsoen hebben te vragen of ze een concept van je mogen gebruiken, dat is toch echt iets anders. Ik verstuurde daarom een persberichtje dat die dikke Deetman dat helemaal niet zelf had bedacht, maar dat ie dat schaamteloos had gejat. Verschillende media schreven er een stukje over en enkele dagen later had ik plots iemand van dat ontzettend belangrijke comité aan de lijn. He fijn, dacht ik: kan ie mooi vertellen dat ze het allemaal wat dom hadden aangepakt en dat politici inderdaad op irritante wijze veel te ijdel zijn en dan kunnen ze het wat mij betreft gewoon nog een keer mogen organiseren.

Maar nee. Volgens deze belangrijke man hadden ze geheel bij toeval exact hetzelfde concept bedacht -helemaal zelf- wist niemand meer iets van waar ze vijf jaar eerder zelf aan mee hadden gewerkt en leidde ook de koningin aan een buitengewoon ernstige vorm van korsakov. En om zichzelf helemaal belachelijk te maken zei de man dat ik het concept waarschijnlijk ook had gejat, omdat er tijdens de eeuwwisseling (dus drie jaar nadat ik dat project had uitgevoerd) iets vergelijkbaars in Australië of Nieuw Zeeland was georganiseerd. Ik zei de man dat ie maar lekker zichzelf moest gaan neuken of iets dergelijks en hing op.

En wat er toen gebeurde? Op deze vraag moet ik u helaas het antwoord op schuldig blijven. Want hoewel de Zeer Belangrijke Mensen de activiteit rondom dit huwelijk buitengewoon groots hadden aangekondigd, heeft bij mijn weten geen journalist gevraagd waarom dit uiteindelijk niet door ging. De dikke Deetman had in zijn functie een giro-nummer geopend waarop mensen hun bijdrage voor een cadeau konden storten, en blijkbaar ben je dan al belangrijk genoeg.


Zie ook:
* Persbericht op De Gezonde Roker: 'Idee Koninklijke Wave gestolen'