zondag 11 februari 2007

Self-fulfilling prophecy
De Verenigde Staten lopen het gevaar een „oorlog met Iran in te rollen". Omdat de regering-Bush Iran het onvermijdelijke falen van haar nieuwe strategie in Irak zal verwijten, is de dreiging van een Amerikaans-Iraanse militaire confrontatie reëel geworden. Dit zegt Zbigniew Brzezinski. (...) Brzezinski noemt het „zorgelijk” dat president Bush de oorlog in Irak recentelijk typeerde als de „beslissende ideologische strijd van deze tijd”. Volgens hem wordt het conflict in Irak vooral veroorzaakt door woede bij Irakezen over de Amerikaanse vernietiging van de Iraakse staat. „Om dan te zeggen dat de VS al in conflict zijn met een bredere islamitische dreiging in de regio, waarvan Iran het centrum is, is bijna een self-fulfilling prophecy.”
NRC Handelsblad, dit weekend.