woensdag 14 februari 2007

Om razend van te worden
Ik heb hier destijds gezegd dat ik niet dacht dat Blix massavernietigingswapens zou vinden, omdat die er niet waren, en dat ik me niet kon voorstellen dat Osama bin Laden werkelijk steun kreeg van het Irak-regime waar hij juist zo tegen was. Dat waren wél de twee redenen voor Amerika om aan te vallen, allebei onwaar gebleken. Water onder de brug, de bezetting is een feit, en wij Nederlanders zitten er tot over onze oren in. Het is om razend van te worden. De mensen die destijds tegen die oorlog waren, achteraf dus om goede redenen, die worden nu door de toenmalige voorstanders aangesproken op hun verantwoordelijkheid. "Wat wil je dan" zeggen ze "dat we het land in chaos achterlaten?" Dan denk ik: had beter nagedacht voor je deze oorlog begon, had beter naar Kofi Annan geluisterd! Voordat je andere mensen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid: geef eerst even toe dat je er naast zat met die massavernietingingswapens en je Osama bin Laden.
Column Ronald Plasterk in Buitenhof (16 mei 2004). Plasterk is de nieuwe minister van Onderwijs in het kabinet Balkenende IV. Het kabinet is tegen een onderzoek naar de besluitvorming rond de oorlog in Irak.