zondag 31 december 2006

Happy new year
Dat is toch ook bizar? Dat je voor al die oorlogswapens die er zijn belasting moet betalen en dat er voor al die goede doelen gecollecteerd moet worden? Misschien moeten ze die twee dingen eens omdraaien en kijken hoe de wereld er dan uit ziet.
Theo Maassen, 'Tegen beter weten in'.

vrijdag 29 december 2006

Sprookjes
Het eerste half jaar is goed verlopen, beter dan we hadden mogen hopen.
Minister Kamp van Defensie over de wederopbouwmissie in Afghanistan, gisteren in het NOS Journaal.

Een militaire missie als in een sprookje.
Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal in dezelfde Staatsberichtenuitzending.

donderdag 28 december 2006

Why we fight
Since the "War on Terror" began, the CEOs of the top 34 defense contractors have enjoyed average pay levels that are double the amounts they received during the four years leading up to 9/11. Their average compensation jumped from $3.6 million during the pre-9/11 period of 1998-2001 to $7.2 million during the post-9/11 period of 2002-2005.
Een van de vele conclusies uit het rapport Executive Excess 2006 van het Institute for Policy Studies. Zie hier voor een Nederlandstalige samenvatting.

woensdag 27 december 2006

Bondgenoot van Uruzgan FM
Pakistan gaat hekken en landmijnen neerzetten op de grens met Afghanistan. Ook worden er extra paramilitairen naar de grens gestuurd.
Teletekst, 26 december 2006
Onverdraagzaamheid
Veilingsite eBay heeft een item verwijderd dat geveild zou worden in het kader van het Belgische Glazen Huis. Het gaat om een cartoon, die gemaakt werd toen de Mohammed-cartoons overal ter wereld voor veel ophef zorgden. (...) De prent zet volgens eBay aan tot haat en onverdraagzaamheid op grond van etnische afkomst.
Nu.nl, vandaag
Leiding geven
Wordt een bevel uit de top klakkeloos uitgevoerd door de linies of wordt vanuit de concrete situatie waarin men moet opereren, dus laten we zeggen: een leraar in de klas of een verpleegkundige in een ziekenhuis of een baliemedewerker bij de bank... mag ie inspelen op de concrete, specifieke situatie die daar is? En heel veel structuren in ons land zijn nog van de oude snit, van de industriële snit, en daar moeten we van af. We moeten naar een ander type van organiseren en daarbij hoort een ander type van leiding geven. En uiteindelijk is leiding geven (...) niet zozeer de baas spelen omdat je nou eenmaal hoger in de hiërarchie zit, maar dat is vanuit de mens die je bent, mensen zodanig dienen -dat dienende aspect is een heel belangrijk element- dat ze weten welke kant het op moet en dat ze ondersteund worden dat ze hun werk kunnen doen.
Herman Wijfels in gesprek met Paul Rösenmuller.

dinsdag 26 december 2006

RIP, Godfather
I need some go power (...) at Christmas Time.
James Brown, openingsnummer album 'Funky Christmas'.

zaterdag 23 december 2006

Mededeling van de directie
Het volgende Nachtegal van D.C. Lama verschijnt pas op 12 januari 2007 op deze site. Quotes and stuff en dergelijke worden nog wel gepost. Op 1 januari kunt u hier het traditionele D.C. Lama-jaaroverzicht verwachten.
Inhoud Spuit 11
Gelukkig zijn er nog vooroordelen waar je van op aan kan: de leden van de MDHG (in de volksmond ook wel: de Amsterdamse Junkiebond) hebben twee cartoons van D.C. Lama gestolen voor hun onvolprezen ledenblad 'Spuit 11' (winter 2006). Het gaat om deze en deze cartoon.

Vandaar op deze site, gestolen quotes uit dit onvolprezen tijdschrift:

Op de een of andere manier drinken we nooit thee met Job. Wel zien we vaak zijn handtekening. Job ondertekent namelijk alle 14 dagen -en langer- verboden van deze stad. Dat geeft er ook best een persoonlijk tintje aan, dat moet gezegd. Als dank schrijven wij dan een bezwaarschrift tegen de gebiedsontzegging.
Uit het voorwoord van de redactie

De laatste tijd is het echter een stuk rustiger. (...) Sinds kort weet ik hoe het komt: door de ISD-maatregel. Een volstrekt oneerlijke en willekeurige maatregel die voor brave burgers als ik fantastisch uitpakt. Door de ISD-maatregel worden de dochter van de Buuf, de dief van mijn fiets en iedereen die dat ook maar enigszins van plan was, van de straat gehaald. (...) Zou het dan niet beter zijn als het nieuwe Amsterdamse College de IDJ-maatregel invoert: Inrichting Brave Junk. Hierbij worden de junks opgevangen voordat zij iets crimineels doen. Tweeduizenden plaatsen moeten voldoende zijn.
Uit de column van Bart Lubbers, alias De Brave Burger

Ik zie op bijvoorbeeld urbanfeesten geen problemen met softdrugs. Maar problemen met alcohol nemen wél toe. Met het instellen van de nullijn doorbreek je het gezonde gedrag dat bezoekers in het algemeen uit zichzelf al tonen.
Gezondheidswetenschapper Jan Krul over het nieuwe Amsterdamse drugsbeleid tijdens bijvoorbeeld Awakanings

Met ID&T voeren wij het beleid uit, zoals ons dat door de overheid en politie wordt opgelegd. Maar er ís op dit moment geen beleid. Er is sprake van willekeur.
Duncan Stutterheim van ID&T over dit beleid

Ik vrees dat de spontaniteit eraf gaat nu iedere bezoeker wel eens een agent in burger zou kunnen zijn.
Reactie Awakeningsganger

Lopen wij nou zo voor of lopen zij nou zo achter? Get awake!
Reactie Spuit 11 op reacties Awakeningsgedoe

Verder aandacht voor de Engelse psychiater Theodore Dalrymple; 'Het DWI komt naar je toe'-kerstverhaal; het project 'This Baby Doll will be a junkie' van Ulrike Möntmann; 1e hulp bij dijkverboden en nog wat andere gestolen strips.

Hoe je als brave burger aan Spuit 11 kunt komen is moeilijk te zeggen...

woensdag 20 december 2006

Het Christelijk Arbeidskabinet
Iran 2008
Ik ben van mening dat we de omvang van het Amerikaanse leger moeten vergroten. Ik heb minister Gates gevraagd na te gaan hoe we dat kunnen bereiken en zo snel mogelijk verslag aan mij uit te brengen.
George W. Bush, vandaag.
Ik kreeg groot ontzag voor mijn nederige vak.
De Deense cartoonist* Kurt Westergaard, vanavond in Nova.

dinsdag 19 december 2006

Legalize! war on drugsjournaal
Het Legalize! war on drugsjournaal is een tweemaandelijks magazine in Highlife en EssensiE over het drugsbeleid in binnen- en buitenland. De redactie wordt gevormd door Legalize!-sympathisanten Derrick Bergman, D.C. Lama, Puck Kniesmeijer, Willemijn Los en Mariska van Wijngaarden.

‘See, if you look at the drug war from a purely economic point of view, the role of the government is to protect the drug cartel. That's literally true.’
(Milton Friedman, 1912-2006)

Drugs goedkoper
BRUSSEL - Volgens een analyse van het EU-drugsagentschap (EWDD) zijn in Europa de straatprijzen van heroïne en XTC in vijf jaar tijd bijna gehalveerd. De prijzen daalden voor marihuana met gemiddeld 12%, hasj 19%, amfetamine 20%, cocaïne 22%, heroïne (45%) en XTC (47%). Drugsprijzen worden onder meer beïnvloed door schommelingen in aanbod en kwaliteit. Volgens het EWDD is er echter geen rechtstreekse relatie tussen de prijsdaling en de stijging van het aantal drugsvangsten of de omvang van het gebruik. (Het Belang Van Limburg)

Groei HIV in Azie en Oost-Europa vooral bij spuiters
GENEVE - Unaids, de aidsorganisatie van de VN, constateert een scherpe stijging van het aantal HIV-dragers in Oost-Europa en Azië in de afgelopen twee jaar. 67 procent van de HIV-besmettingen is toe te schrijven aan drugsspuiters. Preventie ligt in dit gebied politiek gevoelig en verslaafden worden vervolgd. Purnima Mane, directeur Beleid van Unaids: ‘De vrees is dat ze meer gaan spuiten als je schone naalden verstrekt.’ Volgens Mane is bewezen dat hulp zoals voorlichting, opvang, spuitomruil en verstrekking van methadon aan drugsverslaafden zeer effectief is tegen aids. (Volkskrant)

Medische heroïne te duur
DEVENTER - Twaalf middelgrote gemeenten dreigen na 1 januari 2008 te stoppen met medische heroïneverstrekking, omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Deventer is de subsidie ontoereikend, omdat er onderzoek moet worden verricht naar de effecten van behandeling. De gemeenten pleiten ervoor te stoppen met deze onderzoeksverplichting. De heroïneverstrekking heeft geleid tot een verbetering van de gezondheid van verslaafden en een vermindering van criminele activiteiten. (NRC Handelsblad)

Medicinale marihuana kweken mag
LEEUWARDEN - De 51-jarige MS-patiënt Wim Moorlag mag van het Gerechtshof Leeuwarden toch medicinale marihuana voor eigen gebruik telen. Het Hof stelt dat het persoonlijke belang van Moorlag boven het maatschappelijk belang van de opiumwet gaat. Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie. Moorlag’s advocaat Wim Anker heeft aangekondigd in Den Haag een lobby te starten voor medicinale marihuana. (Nieuwsblad van het Noorden)

Nederlands eerste Cannabis apotheek
GRONINGEN - De Groningse apotheek Hanzeplein gaat medicinale marihuana tegen coffeeshopprijzen verkopen. In samenwerking met Stichting Medicinale Cannabis en het Ministerie van VWS openen zij de eerste Nederlandse Cannabis apotheek, waar patiënten op recept voor zes euro per gram medicinale cannabis kunnen halen. Hanzeplein is de enige apotheek die aan dit pilotproject meewerkt. (Volkskrant/Hanzeplein.nl)

Weer drugssporen bij overheden
KOPENHAGEN/ROME - Het Deense boulevardblad B.T. heeft in drie toiletten van het Deense parlementsgebouw cocaïnesporen aangetroffen. De Deense politie is een onderzoek begonnen. Italië kende in oktober een vergelijkbaar incident: volgens een test van een televisieprogramma hadden van de 50 onderzochte parlementariërs er in de voorafgaande 36 uur vier cocaïne gebruikt en twaalf een joint gerookt. De Duitse zender Akte05 trof in 2005 in 90 procent van de toiletten van het Europees Parlement in Brussel cocaïnesporen aan. (Het Nieuwsblad/NRC Handelsblad)

Italië verdubbelt gedoogde hoeveelheid cannabis
ROME - De Italiaanse regering heeft de hoeveelheid cannabis die iemand bij zich mag hebben voor eigen gebruik, verdubbelt naar ongeveer een gram. Het gaat hierbij alleen om de werkzame stof, THC. Hoe gebruikers en de politie de hoeveelheid THC in de cannabis kunnen vaststellen, blijft onduidelijk. Minister van Gezondheid Livia Turco: ‘Duizenden jongeren hoeven nu niet meer de gevangenis in voor het roken van een joint.’ (Drug War Chronicle)


Criminelen scoren voor je prestatiecontract
Column van De Legalees

Stel, je gaat naar een feest in de Westergasfabriek en staat te wachten in de rij. De sfeer is goed, je schuift steeds dichter naar de ingang en geniet al van de muziek. En dan opeens zie je… een vette drugscontrole. Naast de security staan vijfentwintig agenten met drugshonden en iedereen wordt gecheckt! Wat doe jij dan met je drie pillen?

Het is slikken of weggooien, want pakt het ‘HIT’ (Horeca Interventie Team) je tijdens zo’n controle - ook al is het met maar één pil - dan word je tegenwoordig zonder pardon van het feest verwijderd. Natuurlijk ben je als ‘dropper’ helemaal de lul. Iemand die veel pillen tegelijk slikt loopt nu eenmaal een groot risico uit te drogen of (f)out te gaan.

En je vrienden? Hen rest zich geheel over te geven aan de enige legaal aanwezige drug: alcohol. En daar zit het probleem: sinds de invoering van dit zero-tolerance beleid - ruim twee jaar geleden stak het zijn lelijke kop op - heeft de EHBO op evenementen vaker te maken met alcoholgerelateerde problemen. Maar ook voor de feestganger die niets met drugs heeft kan het zero-tolerancebeleid een ruwe verstoring van een goed(betaald)e avond betekenen. Zo pakte een bezoeker van het feest Awakenings een kauwgumpje en stak een ander de sleutel van zijn lockerbox in zijn broekzak, om door agenten in burger hardhandig te worden meegenomen voor een schaamteloze ‘interne’ controle.

Wat is hier gebeurd? Dertig jaar gedoogbeleid, kennis van ‘harm reduction’ en ervaring met vele soorten drugs lijken door de kabinetten Balkenende door de gootsteen te zijn gespoeld. De politie werkt nu met prestatiecontracten, zodat we gerust kunnen zijn dat ze echt(e) criminelen vangen. Gevolg is dat een ‘heterdaadje’ van één pil op papier ook doorgaat voor het pakken van een crimineel. Dat is makkelijk scoren!

Dat de Officieren van Justitie en agenten nu hun vermeende kans grijpen, is misschien niet zo verwonderlijk. Nederland stemde de voorgaande verkiezingen nu eenmaal op ‘duidelijkheid’, ‘regels die regels zijn’, ‘normen en waarden’ en nog meer vaagheidsbeginsels die iedere oefening in nuance teniet doen. Nu maar hopen dat het volgende kabinet de ‘internationale betrekkingen’ (voor zover de Amerikaanse War on Drugs reikt) niet zo hoog in het vaandel heeft staan als de voorgaande drie.
De Legalees

* Vorige aflevering War on drugsjournaal
Winternummer Zone 5300
Liefhebbers van strip, cultuur en curiosa opgelet: de nieuwe Zone 5300 is uit en te koop op de gemakkelijk te achterhalen verkoopadressen. Met in dit winternummer natuurlijk weer De Laatste plaats van D.C. Lama (achterin de Zone) en verder onder andere:

De Deense striptekenaar Ole Comoll Christensen, een nieuw verhaal van Benno Vranken, deel 2 van 'Popfotografen in de picture'(met o.a. Daniël Baggerman, Isabel Nabuurs en Angelique van Woerkom), Erik Kriek, Zone 5300-debutant Mendelbaum, Maaike Hartjes, Luuk de Greef, John en John, Mr. Mack, Olga, Aldegonne en Eric van der Heijden. Zie voor een uitgebreidere beschrijving hier.

Een abonnement op Zone 5300 kan via deze link geregeld worden.

vrijdag 15 december 2006

Zonder verband
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 16 december 2006. Vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM en Nederland 3.

Terwijl u op televisie kunt kijken naar het vermoedelijke verloop van mijn avond, zal ik proberen mijn Nachtegal er uit te gooien. Laat ik er tijdens het schrijven ervan alvast rekening mee houden dat dat gal er ook al een tijdje uit kan zijn als ik dit voorlees, want ik ben van plan mezelf behoorlijk klem te zuipen. Geen ingewikkeld verhaal dus, maar kort wat puntjes van de afgelopen week, dan moet u zelf maar kijken of er een verband is tussen die zaken.

Punt 1. Volgens CDA-minister Hirsch Ballin is zijn voorganger op Justitie, CDA-minister Donner, na de moord op Theo van Gogh, uitstekend omgesprongen met Ayaan Hirsi Ali. In de autobiografie van Hirsi Ali kun je lezen hoe zij werkelijk niets meer te zeggen had over haar eigen leven (voor haar eigen veiligheid natuurlijk) en dat zij zelfs geen internet mocht bekijken, om te zien wat er in het land speelde waarvoor zij volksvertegenwoordiger was. Als Hirsi Ali namelijk ergens in New York www.nu.nl zou intypen op een computer, zou Osama bin Laden volgens Donner direct weten dat zij dat was en kon Donner haar veiligheid niet meer garanderen. Het gevolg was dat Hirsi Ali geen idee had wat er speelde n.a.v. die moord en daar dus ook niets over kon zeggen.

Punt 2. Minister Bot is deze week naar Syrië gereisd om de gegijzelde kinderen Sara en Ammar terug te krijgen. Dat gaat waarschijnlijk ook nog lukken, omdat ie daarover persoonlijk heeft gesproken met de Syrische president Assad. Goede zaak natuurlijk, maar hadden we niet nog iets anders te bespreken met die gast? Oh ja... de geestlijk leider van de Hofstadgroep, Abu Khaled, die was na de moord op Theo van Gogh toch naar Syrië gevlucht? Daarvan zei minister Donner toch dat ie waarschijnlijk in een Syrische gevangenis zat, wat dan weer ontkend werd door de Syrische autoriteiten. Zouden ze het daar nog over hebben gehad? Dat lijkt me wel, want we steken miljoenen euro’s in terrorismebestrijding, dus als er dan echt een aanslag is gepleegd (in dit geval de moord op Theo van Gogh), dan wil je natuurlijk koste wat het kost de leider van zo’n groepering in de kraag vatten. Wat gek dat ie daar helemaal geen mededelingen over heeft gedaan.

Punt 3. Ach, laat ik dat punt lekker luchtig houden. Ik ben op een feestje, lekker aan het drinken en vorige week zei Giel al dat hij, zelfs als ik nuchter ben, vaak niet meer echt kan volgen waar ik het over heb. Dus ja: heb ik de jarigen ook nog een cadeautje gegeven? Ja zeker: de 11 september-scheurkalender 2007, met als ondertitel ‘scheuren in de officiële 11 september-verklaring.’ Daarin staat voor iedere dag van het jaar een interessant feitje over de aanslagen op 11 september (namelijk dat er van de officiële verklaring geen spaan heel blijft), bij elkaar verzameld door ene Niels Rood. Volgens de autobiografische pagina houdt deze Niels zich met deze aanslagen sinds juli 2005 bezig, dus de kans is nog best aanwezig dat hij daar dankzij één van mijn columns voor dit programma in geïnteresseerd is geraakt.

Enfin, laat ik maar weer lekker verder gaan drinken. Wat ik over al deze zaken nog meer kwijt wil, leest u wellicht volgend jaar in de Theo van Gogh-scheurkalender.

Links
* Meer over Abu Khaled op deze site.
* Voor meer over 9/11: zie jaaroverzicht 2005 en columns 2006.
* Reactie Hirsch Ballin.

* Bestel hier de '11 september scheurkalender' van Niels Rood (uitgeverij Lemniscaat, 12,50 euro)
* Gratis download 11 september scheurkalender.

* Mijn Vrijheid-website (Ayaan Hirsi Ali)
Christelijke Shellcoalitie
Rouvoet is bereid met CDA en PvdA te praten over coalitievorming.
Nu.nl, vandaag.

woensdag 13 december 2006

Welterusten
En hoe gaat het nu verder morgen? Worden er dan weer mensen uitgezet?
Clairy Polak na afloop kamerdebat, dinsdagnacht 1.10 uur

maandag 11 december 2006

Drogredeneringen
Dat oud-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) na de moord op cineast Theo van Gogh door toenmalig minister Donner van Justitie 'opzettelijk is misleid' en zich met 'drogredeneringen' in een politiek isolement heeft laten plaatsen door zich tijdelijk in de VS te laten onderbrengen, is onzin. Dat schrijft huidig Justitieminister Hirsch Ballin in antwoord op schriftelijke Kamervragen. De beschuldigingen aan het adres van CDA'er Donner komen van hoogleraar Afshin Ellian en schrijver Leon de Winter, goede vrienden van Hirsi Ali. Volgens het tweetal draaide de bewindsman Hirsi Ali bewust een rad voor de ogen 'om haar te demoraliseren' uit vrees dat ze olie op het vuur zou gooien als ze de kans kreeg zich in het openbaar over de situatie uit te spreken.
Parlementaire nieuwsbrief, afgelopen donderdag. Lees erover in Mijn Vrijheid van Ayaan Hirsi Ali. En tja...

zondag 10 december 2006

Onkruid
Bij de verhalenbundel Wieteratuur (mail uw klachten naar info@papierentijger.org) zal een cd'tje verschijnen met daarop o.a. een samenwerking met Johan Steevens, een man die sinds de opname van dat nummer alweer drie andere cd'kes heeft uitgebracht. Onkruid van The J-Stars is de laatste. En je kan er ook nog op stemmen. (Dat kan trouwens ook op Spaced Out van Are MC, om nog maar eens wat hometoownies te promoten.)

vrijdag 8 december 2006

Recente posts

Het Nachtegal van D.C. Lama:
* Hunting the Taleban (Nachtegal dd 9 december 2006)
* Meneer Gerrit (Nachtegal dd 2 december 2006)
* SuperDonnerDog (Nachtegal dd 25 november 2006)
* Verkiezingsstrip (Nachtegal dd 18 november 2006)
* Verkiezingsstrip (Nachtegal via YouTube)
* Robert Gates (Het Nachtegal dd 11 november 2006)
* Overzicht Nachtegallen 2006

Overig:
* Satan (column voor de EssensiE, december 2006)
* Inhoud EssensiE december 2006

Quotes and stuff:
Database; Scheurkalender; 2%; Waanzin; Taferelen; Victoriabazen; 3.709; Inside jobs; Openheid; Gezocht: Abu Khaled; Miljarden; Petro-autoritair; Voordeur; Onderzoek; Moed; Debatteren; I.S.I.;Kiezen; Solidariteit; Picture perfect; Trouw; Diplomatie; Bet your bottom; Russische opstelling Iran; Illeberal democracies; More quotes and stuff...

* Meest recente 'meest recente posts'.
* Reacties per e-mail
Overzicht Nachtegallen 2006
* Zonder verband (Nachtegal dd 16 december 2006)
* Hunting the Taleban (Nachtegal dd 9 december 2006
* Meneer Gerrit (Nachtegal dd 2 december 2006)
* SuperDonnerDog (Nachtegal dd 25 november 2006)
* Verkiezingsstrip (Nachtegal dd 18 november 2006)
* Verkiezingsstrip (Nachtegal via YouTube)
* Robert Gates (Het Nachtegal dd 11 november 2006)
* Kortjakje (Het Nachtegal dd 21 oktober 2006)
* Gegeven taal (Nachtegal dd 7 oktober 2007)
* Keiharde V.O.C.-mentaliteit (Nachtegal dd 30 september 2006)
* Ernst Hirsch Ballin (Nachtegal dd 23 september 2006)
* Als we niet blijven zoeken (Nachtegal dd 16 september 2006)
* De strijd is nooit opgehouden (Nachtegal dd 2 september 2006)
* Op naar Neurenberg (Nachtegal dd 26 augustus 2006)
* World War III, part 4 (Nachtegal dd 2 augustus 2006)
* Mannetje Purple-Widow, deel 1 (Nachtegal dd 8 juli 2006)
* Val kabinet (Nachtegal dd 1 juli 2006)
* André (Nachtegal dd 17 juni 2006)
* Tegen legalisering (Nachtegal dd 10 juni 2006)
* Desmond Dekker (Nachtegal dd 27 mei 2006)
* Muslim Brotherhood (Nachtegal dd 20 mei 2006)
* Holocaust (Nachtegal dd 29 april 2006)
* Hoogervorst, ziekelijk (Nachtegal dd 22 april 2006)
* De gewelddadige jihad in Nederland, deel 2 (Nachtegal dd 15 april 2006)
* De gewelddadige jihad in Nederland, deel 1 (Nachtegal dd 8 april 2006)
* I-pod: de wereld in 3 minuten (Nachtegal dd 1 april 2006)
* Nederland tegen terrorisme, deel 2 (Nachtegal dd 25 maart 2006)
* Nederland tegen terrorisme, deel 1 (Nachtegal dd 18 maart 2006)
* Vogelpestverhaal (Nachtegal dd 24 februari 2006)
* De KGB en FSB (Nachtegal dd 17 februari 2006)
* Vakantie (Nachtegal dd 3 februari 2006)
* Nachtegal van 20 A4'tjes (Nachtegal dd 28 januari 2006)
* De oorlog in Afghanistan (Nachtegal dd 14 januari 2006)

* Het Nachtegal van 2005
Hunting the Taliban
Het Nachtegal van D.C. Lama. Vannacht op 3FM en Nederland 3 in het programma van Giel Beelen.

In de onlangs uitgezonden BBC-documentaire Commando: Hunting the Taleban, trekt een groepje Britse commando’s op een gegeven moment een gebied in Afghanistan binnen, waar op grootschalige wijze opium wordt geteeld. Sinds de Britten daar met hun helikopters, vliegtuigen en manschappen zitten, is de productie van heroïne extreem toegenomen. Volgens de voice-over van de docu komt 50 procent van de heroïne op de Britse markt uit dat gebied en op zulke momenten hoor ik in gedachten altijd Stevie Wonder zingen: I wonder why, baby....

Maar goed: schieten dat die Britten kunnen. En die cameraman van die documentaire maar wegduiken en zo goed mogelijk een plaatje proberen te schieten. Ik zou zelf waarschijnlijk ook zodanig in mijn broek pissen dat ze me echt nooit meer mee zouden nemen. Op een gegeven moment is het daar zelfs zo gevaarlijk, dat ze luchtsteun moeten inroepen. En daar is in de documentaire een rol weggelegd voor de Nederlanders. Een vliegtuig komt aangevlogen en, zo vertelt de BBC-stem ons: ‘drops a 1.000 pound bomb on the villages compound, ending the fight.’ Een enorme rookwolk stijgt op en de Britse militairen kletsen nog even na over het feit dat het toch zo moeilijk is onderscheid te maken tussen Taliban en burgers.

Voor meer avonturen van onze eigen jongens, moesten we deze week naar televisieprogramma Reporter kijken. Tijdens de verkiezingen was er zo goed als geen aandacht voor, maar nu de invloed van de burger op de macht toch alweer achter de rug is, kunnen we weer gerust kijken hoe het er daar aan toe gaat. Geen wonder dat al die jongens zeggen dat de Nederlandse bevolking waarschijnlijk een veel te positief beeld heeft van wat er daar echt gebeurd. Of om één van hen te quoten: ‘Het lukt ons natuurlijk nooit om met 1.400 man bescherming te bieden aan een bevolking van een half miljoen.’ Ik heb destijds de kamerdebatten daarover gevolgd, maar kan me niet herinneren dat dat toen zo duidelijk is gesteld.

In Reporter vertelt o.a. kapitein Hoost dat ze een tijdje een kamp van de Canadezen moesten overnemen, omdat de Canadezen zelf de Taliban gingen opjagen. En ineens snapte ik waarom de Screbrenica-veteranen van de week alsnog een insigne hebben ontvangen...

Die Canadese basis in Afghanistan was volgens de kapitein namelijk militair gezien niet zo tactisch gekozen: hij noemde het zelfs een knikkerpotje, met weinig zicht naar buiten. Screbrenica, dacht ik, want Mlladic heeft toen zelf laten filmen hoe hij langzaam en relaxed die berg afloopt, op weg naar het putje genaamd Screbrenica. Op die Canadese basis in Afghanistan, werden de Nederlanders echter al op de vijfde dag aangevallen door de Taliban. Kapitein Hoost daarover: ‘Dit had niemand verwacht. Ook mijn hogere niveau had verteld: ‘Als je daar met zoveel mensen zit, dan hoef je dit niet te verwachten.” Screbrenica, dacht ik: want als de bovenonsgestelden iets niet verwachten wat toch gebeurd, gebruik ik al een tijd lang de uitdrukking: ‘ze waren compleet Screbrenica.’

Een belangrijk verschil tussen toen en nu: dit keer was er wel binnen 20 minuten luchtsteun. Maar voor hetzelfde geld blijft er weer ergens een fax liggen en staat die kapitein Hoost daar even later ook uit te leggen dat ze niet op de pianospeler moeten schieten. Tuurlijk doen die jongens hun best het daar weer veilig te krijgen, maar zoals Arnold Karskens al heeft laten zien, speelt er nogal wat buiten het gezichtsveld van de Nederlandse militairen af. Dan moet het voor hen toch ook een prettig vooruitzicht zijn dat ze na al die ellende, waar uiteindelijk de politiek de verantwoordelijkheid voor draagt, toch nog ooit een insigne krijgt opgespeld. De politiek heeft tenslotte al gezorgd voor veel te veel posttraumatische stress.

* BBC/Panorama: Hunting the Taliban
* Reporter - ISAF (door embadded journalist Bart Nijpels)
* Zembla - Uruzgan Ongecensureerd (reportage door Arnold Karskens, de enige journalist die onafhankelijk van de macht een reportage in dit gebied maakte)
* Tijdlijn Afghanistan

* De oorlog in Afghanistan (Het Nachtegal dd 14 januari 2006)

* Vorige Nachtegal

donderdag 7 december 2006

In het kort
Al Qaeda, letterlijk ‘de database’, was oorspronkelijk de computerfile met daarin de duizenden mujahideen die met behulp van de CIA gerekruteerd en opgeleid zijn om de Russen te verslaan.
Robert Cook, een week voor zijn dood, gequote in Mind the Gap: een documentaire over de false flagoperatie ‘7/7' (de bomaanslagen in Londen) (Aanrader!).

woensdag 6 december 2006

EssensiE nummer 114
Al 9,5 jaar een feit: de EssensiE. Het nummer van december 2006 is uit en verkrijgbaar in de betere coffee-, smart-, head- of growshop. Daarin natuurlijk weer de vertrouwde columns van Def P, Arno Adelaars, Simon Vinkenoog (War is over if you want it. (...) Legaliseren? In een maatschappij die nauwelijks legitiem te noemen is, haar eigen wetten voortdurend doorbrekend?), Mo el-Fers, Giel Beelen, Ger de Zwaan, onze hoofdredacteur en D.C. Lama:

Satan
We noemden hem meteen Satan, omdat ie al voor zijn eerste schooldag aan een klasgenoot had verteld dat hij bij de zogenaamde Satanskerk zat. Satan was groot, meteen de grootste van de klas. Om te vieren dat hij nieuw was, wilde hij ons wel tijdens de eerste grote pauze op een fustje bier trakteren. ‘Dat is goed,’ zeiden wij vanaf ‘onze plek’ en dachten: ‘Wat een nerd!’ Lees hier de hele column.

Het kerstverhaal is van Derrick Bergman en speelt zich af in 2016:

'Het eerste kabinet Marijnissen had een hoop puin te ruimen, toen het 2012 aantrad. Onmiddelijk werd begonnen met de verwijdering van de mijnenvelden die Verdonk voor de Nederlandse kust had aangebracht. Ook het zogenaamde 'integratiehek', dat al driekwart van de Nederlandse grens ontsierde, werd afgebroken.'

In de EssensiE natuurlijk ook aandacht voor de recente verkiezingsuitslagen, zoals wat over Groen Vrij (de partij). Derrick Bergman schreef verder over de herinneringen aan Herman Brood en het werk van kunstenaar D*Face. Michiel van Hinsberg interviewde Kim-Lian, die zichzelf best wel rock 'n roll vindt. (Als ze aan de hypotheekrente-aftrek komen word ik gek.)En zoals gebruikelijk in december: het EssensiE logo-spel met groene prijzen.

Verder natuurlijk weer veel kweektips, de uitgebreide knipselkrant en de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (dit keer afgestaan aan Vereniging de Achterdeur uit Tilburg), de Bond van Cannabis Detaillisten, de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops en de Stichting Rokersbelangen.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost 26 euro (55 euro voor het buitenland) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143.

Inhoud EssensiE november 2006.
Life
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft mogelijk stromend water ontdekt op Mars. NASA heeft woensdag foto's vrijgegeven waarop water aan de oppervlakte van de planeet te zien is.
Nu.nl, vandaag.
365 x 11 september
Wist u dat... de uitvoerend directeur van de CIA, ‘Buzzy’ Krongard, tot 1998 directeur was van de Deutsche Bank – een van de belangrijkste banken via welke de putopties op United Airlines zijn aangekocht?

Wist u dat... Rumsfeld in het Pentagon verklaarde niet op de hoogte te zijn van het feit dat er een vliegtuig op het Pentagon af vloog, terwijl Cheney – op dat moment in het Witte Huis – dat wel was?

Wist u dat... John O’Neill – de leider van de Nationale Veiligheidsafdeling van de FBI, die opstapte omdat hij werd tegengewerkt in zijn onderzoek naar al-Qaeda – uitgerekend in het WTC aan de slag kon als hoofd beveiliging? Dat hij op 11 september omkwam, op zijn eerste werkdag?
En zo nog vele vele andere weetjes, in de 11 september scheurkalender.
Rijk
We schatten dat de rijkste 2% van de volwassenen meer dan de helft van de wereldwijde rijkdom bezit, terwijl de armste helft van volwassenen maar 1% bezit.
Directeur Anthony Shorrocks van het VN-Instituut voor Economische Ontwikkeling (UNU-Wider)

dinsdag 5 december 2006

Wederopbouw
A Dutch jet drops a 1.000 pound bomb on the villages compound, ending the fight.
Afgelopen zondag in Hunting the Taleban (Panorama, BBC 1)
Average Iraqi
If I were an average Iraqi, obviously I would make the same comparison, that they had a dictator who was brutal but they had their streets, they could go out, their kids could go to school and come back home without a mother or father worrying: 'Am I going to see my child again?'
Kofi Annan gisteren bij de BBC.
Waanzin
Ondertussen lijkt heel de wereld, behalve misschien de Nederlandse regering dan, ervan overtuigd dat de inval in Irak een enorme blunder was. Een blunder die honderdduizenden Irakies het leven kostte en tot nu toe bijna 2.900 Amerikaanse soldaten.
Inleiding Tegenlicht, aflevering Baghdad E.R.

Ik geloof dat het goed is voor het land of voor de toekomst van het land. Dat moet ik wel geloven, want anders is het pure waanzin.
Medewerker militair hospitaal in Irak, in dezelfde uitzending. (Contains very vervelende beelden)

zaterdag 2 december 2006

Recente posts
Het Nachtegal van D.C. Lama:
* Meneer Gerrit (Nachtegal dd 2 december 2006)
* SuperDonnerDog (Nachtegal dd 25 november 2006)
* Verkiezingsstrip (Nachtegal dd 18 november 2006)
* Verkiezingsstrip (Nachtegal via YouTube)
* Robert Gates (Het Nachtegal dd 11 november 2006)
* Kortjakje (Het Nachtegal dd 21 oktober 2006)
* Gegeven taal (Nachtegal dd 7 oktober 2006)
* Keiharde V.O.C.-mentaliteit (Nachtegal dd 30 september 2006)
* Ernst Hirsch Ballin (Nachtegal dd 23 september 2006)
* Als we niet blijven zoeken (Nachtegal dd 16 september 2006)
* Overzicht Nachtegallen 2006

Overig:
* Wijlen Nederland (column voor de EssensiE)
* Feest op de planeet 7 november 2006
* Inhoud EssensiE november 2006
* Weekje eindredactie

Quotes and stuff:
Taferelen; Victoriabazen; 3.709; Zwijgen; Inside jobs; Openheid; Gezocht: Abu Khaled; Miljarden; Uw partij?; Nieuwe missie; Gatesgate; Titanenstrijd; Petro-autoritair; Voordeur; Onderzoek; Prijs; Suiker; Moed; Therapie; Therapipi; Bovenonsgesnoven; Achterbuurtjeugd; Buurtgenoot; Debatteren; I.S.I.;Kiezen; Slome ballad; Solidariteit; Picture perfect; Trouw; Calamiteiten-container; Diplomatie; Bet your bottom; Russische opstelling Iran; Illeberal democracies; More quotes and stuff...

* Meest recente 'meest recente posts'.
* Reacties per e-mail
Meneer Gerrit
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht op 3FM en Nederland 3 (programma Giel Beelen). Getoonde tekeningen zijn te vinden via linkjes.

Gerrit Zalm verlaat de politiek. En met hoeveel genoegen ik momenteel ook zie dat de VVD in tweeën wordt verscheurd, dat Zalm vertrekt: daar baal ik van. Ik tekende hem namelijk niet alleen heel graag in cartoontjes, ik was zelfs bezig een heel stripfeuilleton op hem te baseren: Meneer Gerrit, baas van Nederland en babysitter van een irritant rotventje genaamd Jan Peter.

Zo’n strip zou dan meestal beginnen dat Meneer Gerrit achter zijn bureau zit te werken en dat dat irritante kleine kindje van een Jan Peter komt aanrennen om te zeuren, te janken, te zeiken over meestal een extreme kleinigheid: de actualiteiten. En dan moet Meneer Gerrit telkens iets bedenken om hem weer stil te krijgen, zodat hij rustig kan doorgaan met het weggeven van Nederland aan de met hem bevriende multinationals.

Dan roept hij bijvoorbeeld de hulp in van SuperDonnerDog, de minister die pas na talloos falen aftreedt, maar dan binnen enkele weken weer terugkeert alsof er niets is gebeurd. Met zijn fiets in de hand roept hij dan TransDonner, waarna hij in één plaatje met zijn fiets versmelt en verandert in een hond op een karretje: Mo Dog in disquise. En zo lost Donner dan bijvoorbeeld het probleem Jan Peter op.

Ook Johan Remkes zou een belangrijke bijrol in deze stripreeks hebben gespeeld, want Remkes heeft natuurlijk de AIVD-bol, de bol waarmee heel het volkje kan worden bekeken. Ja, ja... een goed stripfeuilleton heeft iets in zich waarmee de buitenwereld en de actualiteit gemakkelijk tot in de plaatjes kunnen doordringen, of waarmee de striptekenaar in kwestie zijn schizofrene neigingen zonder verdere therapie onder controle probeert te krijgen. Deze AIVD-bol zou overigens ook een goede mogelijkheid bieden om die irritante Jan Peter zo af en toe een kwartiertje stil te krijgen, want behalve spionagemogelijkheden, beschikt deze bol over alle afleveringen van de Teletubbies. Zodat Meneer Gerrit weer de mogelijkheid heeft om in alle rust het één of ander te privatiseren.

Ja, ja, spannende avonturen zouden het worden, iedere dag weer een nieuw verhaal. De verhalenframes lagen al klaar; de actualiteit hoefde er alleen nog even ingeschreven te worden. Lama’s big comeback sinds De Gezonde Roker. Geld, roem en vrouwen, veel vrouwen... Het lag allemaal binnen handbereik. Maar ja: dan houdt die Zalm er ineens mee op en weet over een tijdje helemaal niemand meer wie die gast eigenlijk was. Laat staan dat er nog een actuele aanleiding voor is om een strip over hem te maken. Niet dat ie me even belt en vraagt of het wel goed uitkomt dat ie stopt. Niet dat ie me al een jaar van tevoren even op de hoogte stelt, zodat ik me bijvoorbeeld kan concentreren op een strip over een mogelijke nieuwe baas van Nederland.

Hoewel, in het NOS Journaal hoorde ik hem bij de bekendmaking van zijn vertrek al zeggen dat ie nog altijd beschikbaar is voor adviezen, om daaraan toe te voegen: ‘Alleen niet meer in de openbaarheid.’ Dus feitelijk verandert er wellicht niet eens zo gek veel.

* Vorige Nachtegal op TV: SuperDonnerDog
* Gerrit's Grote Flipperkast (Strip in powerpoint met Meneer Gerrit, dd mei 2005, press F5 to view)

vrijdag 1 december 2006

Fijne herinneringen
Nu was het absoluut niet zo dat binnen onze fractie alleen maar sprake was van een kritische houding tegenover het kabinet, of dat we steeds bewust het dualisme opzochten. De fractie heeft bijvoorbeeld zeer veel steun gegeven aan de uitzending van militairen naar Irak.
Uit: 'Haagse taferelen, De VVD 2003-2006' - Bibi de Vries