dinsdag 28 februari 2006

Osama bin Lama vs het Nederlandse leger
De serie autobiografische strips dendert rustig voort. Nadat in deel 19 Osama bin Lama de boel gekaapt had, werden deel 20, 21 en 22 nog slechts toegankelijk voor consumenten van alternatieve media en deel 23 hopelijk slechts begrijpelijk voor verlichte geesten. Maar aangezien de strips ook zeer populair blijken te zijn in de kazernes, is er weer een nieuwe aflevering:

deel 24: Osama bin Lama vs het Nederlandse leger

Als je de stripjes alleen verkleind ziet, kun je via geavanceerde internet-opties 'grootte van afbeeldingen automatisch aanpassen' uitzetten. En anders moet je de strips eerst even opslaan en openen in bijvoorbeeld Paint.

Kijk voor alle afleveringen van D.C. Lama autobiografisch onderaan strips.
De Don part 2
Tekst: Don C. Lama

Ik wens u alles te verbieden: marihuana, coca, dope
Ik houd u allen in de gaten, in dit land geldt slechts één hoop
dat is de waarheid voorgeschoteld zoals ik die eenmaal ken
Bij iedere verdere exploratie trap ik keihard op de rem
Dat is mijn waarheid, mijn verhaal, noem mij maar fundamentalist
omdat jij ondertussen ook wel weet dass dass verboten ist.

Propaganda is mijn wijsheid, in de kerk onderwezen
Hoe zou J.C. al die zieken nou toch ooit hebben genezen?
Het zijn vragen, geen antwoorden! Die wil ik allemaal verbieden
Het is afwijkend, zo niet duivels en wie weet wat zal geschieden
indien die marihuanaplant al onze geesten weer verlicht
In mijn verhaal is dat vrij simpel: dan blijft die Hemelpoort mooi dicht
En ieder schaapje zal als ik zijn, anders kom je in de cel
En vraag maar na bij die van Schiphol, dankzij mij is dat de Hel

Ik sta echt overal boven; ik ben Donner van Justitie
en dat betekent dat als de VS echt iets fouts doen ik dat niet zie
En nou ben ik al zo ver dat ik Hip Hop zwaar beledig
doordat ik met zo’n R&B-wijf mijn Anslinger-stijl verdedig
Want cannabis en Hip Hop, dat kan niet samen gaan
Ik kan het weten, ik heb namelijk ook eens op zo’n ghettohoek gestaan
Echt doodsbang: het was daar eng. Iedereen liep daar maar te flowen
en toen had ik het idee: dat komt vast door al dat blowen
Nou, dat doe ik allemaal niet, maar dat kon u vast al merken
Rappen is niet nuttig, dus daarom: gaat allen werken
zoals ik, de Don, the man, in de opsluitindustrie
en onthoud: de waarheid is precies zoals ik die altijd zie.

Refrein: Oh, oh, minister. Oh, oh, lekkere Don. Oh oh minister. Yeah, yeah, de Don, de Don. Uh-uh, Donnie. Donnie, Donnie, Don. Uh, uh, minister, uh, uh enzovoorts


Links:
* Voor meer informatie over religieus en spiritueel gebruik van cannabis: THC-Ministry
* De Don, part 1
* De Heideroosjes en Gerd Leers
* Eerder maakte D.C. Lama met Che en Macro het nummer Cannabisativa America (protestsong tegen de uitlevering van drugsverdachten naar de VS, met als slotregel 'Ik geef Donner aan, laat hem nou maar zijn hachje redden'). Zie daarvoor het persbericht of de mp3.

Donner-imitatoren, rappers, media en ministers die gebruik willen maken van deze tekst, kunnen contact opnemen via dclama@hotmail.com
EssensiE maart 2006 / Legalize! war on drugsjournaal
De EssensiE van maart is verkrijgbaar in je coffee- of growshop. Ook in dit nummer natuurlijk weer de columns van D.C. Lama, Def P, Arno Adelaars, Simon Vinkenoog, Mo el-Fers en Giel Beelen. En zoals al 105 nummers gebruikelijk: veel aandacht voor de hippe combinatie van Hip Hop, wiet en politiek.

Zo interviewde Derrick Bergman Sander van der Sluijs van de politieke partij in oprichting 'LRVP - Het Zeteltje' en onze hoofdredacteur Michiel van Hinsberg coffeeshophouder en lijsttrekker van het CDA-Amsterdam Binnenstad Michael Veling.

Onze playmate van de maand is Ninthe en het moppie, moppie, moppie wordt ook nog eens geïnterviewd. Je kunt ook direct doorbladeren naar de strip van Spekkie Big, de uitgebreide knipselmap of de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. Veel goede kweekverhalen dit keer; hoeveel plantages de Don ook probeert op te rollen.

In D.C. Lama's rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor de sites van Gerd Leers en de Heideroosjes (in verband met hun nummer Da's toch Dope, man); Coparck (in verband met hun optreden tijdens het festival Unheard Film); Geigercounting (De toetsenist van Coparck: Maurits de Lange); Erwin Nyhoff (één van de artiesten op de Zwolse dialect-dvd Uutsprèken!) en South Bombing (een Brabants Hip Hop-project met o.a. Are MC, Oh-Jay, Spacekees, Macro (met beats van de Amsterdamse Seda), Fata Morgana, Karimeel en de Last Crewsaders.


Legalize! war on drugsjournaal
Ook het Legalize! war on drugsjournaal (redactie: Derrick Bergman, DC Lama, Willemijn Los en MarisK) is in de EssensiE opgenomen. En ook online te lezen:

quote van de maand:
"Alcohol is veel giftiger dan heroïne of cocaïne. Als het nu op de markt zou komen, dan zou het meteen worden verboden. Maar ja, in het stenen tijdperk dronk men al en in de tijd van de bijbel ook. Er rust geen taboe op."
Emeritus-hoogleraar psychofarmacologie Rien Verbaten, Universiteit Utrecht

Berichten:

Wietkweek-monopolie DEA aangevochten
WASHINGTON – Het decennia oude monopolie van de DEA op cannabisteelt voor medisch onderzoek staat onder druk. Een groep onderzoekers onder leiding van professor Lyle Craker van de universiteit van Massachusetts heeft een rechtszaak aangespannen tegen de DEA. De groep wil zelf cannabis gaan kweken voor medicinaal onderzoek. De groep wordt onder meer gesteund door 38 leden van het congres en de twee senatoren van Massachusetts. Volgens de onderzoekers is de kwaliteit van de DEA-wiet bedroevend slecht. (Washington Post)

106.000 handtekeningen voor Zwitsers wietreferendum
BERN - In Zwitserland werden 106.000 handtekeningen opgehaald voor een referendum over de legalisatie van cannabis – meer dan er juridisch vereist zijn voor het houden van een referendum. Binnen twee tot vier jaar zal het publieke debat in Zwitserland over persoonlijk bezit, gebruik en teelt van cannabis toenemen, als de Zwitsers in een referendum hierover hun mening kunnen gaan geven. (www.projugendschutz.ch)

Drugs op recept voor patiënten
AMSTERDAM - De directeuren van de geestelijke gezondheidszorginstellingen Parnassia, Bouman GGZ en Centrum Maliebaan, pleiten voor het voorschrijven van drugs aan de eigen patiënten. Vooral ADHD'ers en schizofrenen gebruiken verdovende middelen om ziekteverschijnselen te onderdrukken. Hun zucht naar drugs frustreert de klinische behandeling. De directeuren verwachten dat voorschrijving onder streng medisch toezicht zal leiden tot meer rust en stabiliteit in de klinieken. Nu jaagt de trek de patienten weg. (De Volkskrant)

Afghaanse opiumteelt: besproeien of legaliseren?
LONDEN/STRAATSBURG - Amerika wil de Afghaanse papavervelden vanuit de lucht met bestrijdingsmiddelen besproeien. Diverse landen keerden zich tijdens het opstellen van ‘Afghanistan Compact’ (een hulppakket voor de komende 5 jaar) tegen dit plan. Het Europese Parlement wil de opiumteelt juist legaliseren. Het Parlement keurde onlangs een resolutie goed die ervoor moet zorgen dat in Afghanistan vergunningen kunnen worden verstrekt voor het telen van opium voor de medische industrie. (Volkskrant / www.europarl.eu.int)

Mediwiet-apotheek in Groningen
GRONINGEN/DEN HAAG – De gemeenteraad in Groningen wil een cannabis-apotheek, geëxploiteerd door de stichting Medicinale Cannabis Nederland (MCN). Chronisch zieken kunnen hier op recept en tegen kostprijs mediwiet afhalen. Minister Hoogervorst heeft de farmaceutische industrie een jaar de tijd geboden om cannabis als officieel medicijn te laten registreren. De Tweede Kamer vindt dat te kort en wil tegen de zin van Hoogervorst doorgaan met de teelt van mediwiet. (ANP)

Italië: alle drugs gelijk berecht
ROME - Het juridisch onderscheid tussen cannabis en andere drugs in Italië is vervallen. Er zijn tabellen opgesteld die de maximaal toelaatbare hoeveelheid aangeven. Deze variëren van 10 tot 20 joints, 4 tot 6 doses cocaïne, 8 eenheden heroïne en 3 tot 4 pillen. Wie met een gebruikshoeveelheid wordt aangehouden, kan een administratieve sanctie krijgen zoals intrekking van rijbewijs. Voor handel blijven strenge straffen gelden: 6 tot 20 jaar gevangenisstraf en hoge geldboetes. Veroordeelde drugsgebruikers met een celstraf lager dan 6 jaar kunnen kiezen voor een afkickprogramma. (NRC Handelsblad)

Hongaarse cannabisactivist veroordeeld
BOEDAPEST - De Hongaarse cannabisactivist Piter Juhasz is veroordeeld tot een boete van 650 euro (2x een gemiddeld Hongaars maandinkomen). Juhasz en vele anderen gaven zichzelf als blower aan bij de politie tijdens protestacties tegen het ‘zero tolerance’ beleid. De rechtszaak kreeg enorme aandacht van de media en liet het debat over het strenge beleid oplaaien. Juhasz: “Onder de huidige Hongaarse wetgeving is iedereen die een keer high wil worden meteen een crimineel. Dit beleid strookt niet met het beleid in de meeste landen binnen de Europese Unie.” Hij gaat in hoger beroep. (NRC Handelsblad)

‘Antwerpen trieste stad voor cannabisgebruikers’
ANTWERPEN – Antwerpen zucht onder toenemende repressie en intimidatie van blowers. In 2005 voerde de politie een offensief tegen verenigingen en stichtingen die cannabisgebruik toestaan. Op 6 januari werd België’s enige growshop FLOW veroordeeld tot sluiting en 5000 euro boete. De eigenaar kreeg zes maanden cel wegens ‘aanzet tot gebruik van drugs’. Een groep activisten, onder wie Joep Oomen (ENCOD), wil nu een vereniging van cannabis-consumenten en producenten oprichten. Oomen: “Als we nu niets doen wordt Antwerpen een trieste stad voor cannabisgebruikers.” (www.encod.org)

Column van de Legalees:
Engeland en het Amerikaanse fort
Terwijl in Nederland de repressie hoogtij viert (blowverbod, sexverbod, verbod op het weggooien van plastic zakjes), komt het goede nieuws uit Engeland. ‘Massive review of law on drugs’ kopte de Evening Standard begin februari. Het hele classificatie-systeem van verboden drugs gaat op de schop. Zeker is nu al dat cannabis in ‘Class C’ blijft. Het verplaatsen van cannabis van Class B naar Class C in januari 2004, riep felle reacties op bij de rechtse pers en de VS. Nu blijkt dat de adviesraad die de regering over drugs informeert (ACMD) heeft gedreigd met opstappen als de declassificatie terug zou worden gedraaid.

Nog verrassender is het aangekondigde onderzoek naar de classificatie van andere drugs, waaronder LSD en XTC. Nu zitten die nog in dezelfde categorie als heroïne: Class A. Voor het eerst sinds 1971 kijkt de Britse regering kritisch naar de drugswet en het ziet er naar uit dat het gezonde verstand de doorslag gaat geven. David Cameron, de nieuwe leider van de conservatieve Tories, heeft al gepleit voor het ‘downgraden’ van XTC. Met Cameron aan het roer zijn de Tories bovendien gestopt met hun campagne voor reclassificatie van cannabis.

The Beckley Foundation, een sjieke denktank voor verstandiger drugsbeleid, speelt een belangrijke rol in de discussie. Adviesraad ACMD bestaat grotendeels uit Beckley-leden. In november 2005 organiseerde de stichting een driedaags seminar over drugsbeleid in het House of Lords, de Britse Eerste Kamer. Directrice Amanda Lady Neidpath: “Als we de druk blijven uitoefenen, zal de deur uiteindelijk open gaan. Misschien hebben we in Engeland nu een keerpunt bereikt in deze discussie, deels door onze seminars. Dat is goed nieuws voor ons allemaal, omdat het Amerikaanse fort sneller zal instorten als haar belangrijkste bondgenoten het in de steek laten.”
De Legalees
(zie ook: www.becklyfoundation.org)

Site Legalize: www.legalize.net

maandag 27 februari 2006

Recente posts
* Vogelpestverhaal (Nachtegal dd 24 februari 2006)
* De KGB en FSB (Nachtegal dd 17 februari 2006)
* Tekst Feest op de planeet dd 14 februari
* Vakantie (Nachtegal dd 3 februari 2006)
* Nieuwe autobiografische strips: Osama bin Lama!
deel 19, deel 20, deel 21, deel 22 en (nieuwst!) deel 23

Quotes and stuff:
Lange oorlog; Miltvuur; Loose Change; Drugsoorlog; Uruzgan-vriend; KGB; Irakese politie; Blowverbodsbord; ISAF; Enquete, Mythe; Zalm; Beschaafd land; CIA-vluchten; Hamas; Saleh B; Casablanca; Hofstadgroep; Antillianen; Oppositie; Den Haag; Van Baalen; Minister Bot; Taliban; Vertrouwen; Mensenrechten; Massavernietigingswapens; Verdwenen; Watergate; Kloof

* Meest recente 'meest recente posts'.
* Reacties: dclama@hotmail.com
The Grand Chessboard continues...
Onlangs presenteerde het Pentagon zelfs een nieuw strategisch concept voor die oorlog: de Lange Oorlog. Het idee is dat het Westen in een soort opvolger van de Koude Oorlog is beland, zei brigade-generaal Mark Kimmitt deze week tegen een groep buitenlandse journalisten in Washington. Alleen met een decennialange inspanning tegen Al-Qaeda en aanverwante radicaal islamitische netwerken kan volgens hem vermeden worden dat zich nieuwe vrijplaatsen van terrorisme vormen. 'Bin Ladenisme is het nieuwste isme van deze eeuw'. (...) Volgens het Pentagon moet het Westen zich voorbereiden op incidentele militaire acties in zo'n 25 landen om terreugroepen de pas af te snijden. (...) 'Wij moeten een soortgelijk netwerk ontwikkelen als de terroristen,' aldus Kimmitt. Lokale hulp is noodzakelijk, en aan het netwerk zullen ook niet-militairen -financieel deskundigen, diplomaten, spionnen- deel moeten nemen.
Uit: 'Mensen weten niet wat oorlog met je doet', een stuk van Tom-Jan Meeus in het NRC Handelsblad van afgelopen weekend.

vrijdag 24 februari 2006

Vogelpestverhaal
Nachtegal van D.C. Lama, dd 24 januari 2006

Zo’n drie jaar geleden werkte ik bij een dierenbeschermingsorganisatie. Een half jaartje slechts, want de directeur was een absolute gneurft die er als eerste voor gezorgd had dat de gneurft op de lijst van beschermde diersoorten kwam te staan. Dat zorgde ervoor dat alle andere dieren in zijn buurt na een half jaar onvermijdelijk werden afgeschoten (werkelijk niemand met ook maar enig commentaar op zijn gneurftengedrag kreeg daar een ooit een contractverlenging), maar aangezien deze gneurft ooit advocaat is geweest en zich graag op zijn beschermde status beroept, zal ik daar niet al te lang over uitweiden. Maar hoeveel varkens er ook in nood zijn; ik bedenk mij wel twee keer voordat ik zo’n organisatie nog eens geld geef.

Eén van de dingen waar ik mij tijdens dat half jaar mee bezig heb gehouden, is de organisatie van een vogelpestconferentie. In 1996 hadden we de gekke koeienziekte gehad; in 1997 de varkenspest; in 2001 de MKZ-crises en ook in 2003 was er al de vogelpest. En ook toen al zeiden alle deskundigen al dat je die vogels gewoon zonder problemen kon inenten maar dat dat werd verboden door Brussel, die -zoals gebruikelijk- vooral oog had voor de religie die Economie heet. Overigens niet zozeer voor de economie van de individuele boeren, want er zijn toen heel veel pluimveebedrijven compleet onnodig geruimd.

Die boeren waren tijdens die conferentie overigens niet in grote getale aanwezig; dat waren vooral de zogenaamde hobbydierhouders. Mensen met kippen, ganzen en ander gevogelte die hun beesten net zo vertroetelden als andere mensen dat met honden, katten en weet-ik-veel wat voor beesten doen. Of zij hun beest maar even wilden laten afmaken door de overheid, hadden zij te horen gekregen. En aangezien ook zij wel wisten dat dat werkelijk niets hielp aan de bestrijding van de ziekte, circuleerden er ineens allerlei verhalen over kippen die ‘s nachts in de kofferbak naar zogenaamde veilige gebieden werden gesmokkeld en mensen die hun beesten verstopten in moeilijk te ontdekken schuurtjes en achterhuizen. Maar er waren ook verhalen van kinderen die alleen thuis waren en met dwang van de autoriteiten hun geliefde kip genaamd TokTok moesten afgeven, die dan vervolgens voor hun neus werd afgemaakt.

Het bespottelijkste verhaal dat ik in die tijd heb gehoord, werd mij verteld door een vrouw die aan een watertje woonde en lang daarvoor een gewond geraakte, jonge gans had verzorgd in haar tuin. Het beestje was daardoor aan mensen gewend geraakt en had na al die jaren nog steeds een eigen hokje in de tuin. De vrouw voederde het beest nog steeds, maar overdag -en soms ook een aantal nachten- ging het beestje gewoon met andere gansen om. Omdat hobbydierhouders waren opgeroepen hun dieren te laten registreren, had ook zij dat gedaan en stonden er drie jaar geleden daarom enkele ambtenaren voor haar deur, die de gans kwamen afschieten. Gezamenlijk liepen ze naar de tuin, waar de vogel samen met wat wilde ganzen aan het water scharrelde.
‘Welke is het?’ vroegen de ambtenaren, wijzend op de ogenschijnlijk identieke beesten.
‘De derde van de rechts,’ antwoordde de vrouw plichtsgetrouw.
En omdat was besloten alleen hobbydieren en geen wilde gansen af te schieten, richtte de mannen hun geweren op de derde gans van rechts, schoten het beestje af en vertrokken weer.

Dus eindelijk, eindelijk kan ik eens een column eindigen met een compliment voor een minister van dit kabinet. Het is dezelfde minister die voor de dood van die derde gans van rechts verantwoordelijk is, maar minister Veerman heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen dat die beesten dit keer wel mogen worden ingeënt. Hoewel ik nog steeds gruwel bij de gedachte dat die ambtenaren toen gewoon hebben geschoten en die vrouw het beestje gewoon heeft aangewezen.

woensdag 22 februari 2006

Miltvuur
"Ik begrijp daaruit dat een moord terwille van de nationale veiligheid niet alleen mogelijk, maar soms ook noodzakelijk is. Als je strikt geheim werk doet dat immoreel is, manifest immoreel, vooral na Neurenberg, en ook onwettig en in strijd met het hogere morele standpunt dat je op wereldvlak probeert in te nemen, dan moet je bereid zijn tot moord om dat geheim te houden."
Zoon van ex-CIA-medewerker en biologisch expert Frank Olsen over de moord op zijn vader, gisteren in Deckname Artischock op Canvas (docu over o.a. het gebruik van biologische wapens in Korea, martelings- en brainwashtechnieken, de recente zogenaamde Al Queda-miltvuur-aanslagen en de rol van o.a. Donald Rumsfeld en Dick Cheney daarin.)

dinsdag 21 februari 2006

Loose Change
Bezoekers van DC Lama.nl worden verondersteld bekend te zijn met films als 9/11 in plane site, Painful Deceptions en 9-11 The Greatest Lie Ever Sold (Gratis te downloaden via deze link). Veel films overlappen elkaar echter op nogal wat punten, terwijl de bewijslast voor een inside job wel steeds specifieker wordt. De film Loose Change 2nd edition is een goede film voor wie het allemaal al een tijdje niet meer gevolgd heeft. Met nog niet eerder vertoonde getuigenverslagen; nieuwe beelden en antwoord op de vraag wat er met vlucht 93 is gebeurd (geland in Cleveland). Ook leuk (maar het moet je humor zijn): geanalyseerde Osama bin Laden-filmpjes. Met gouden ring!
Te downloaden via deze link (met Google-video) en www.loosechange911.com

maandag 20 februari 2006

Recente posts
* De KGB en FSB (Nachtegal dd 17 februari 2006)
* Tekst Feest op de planeet dd 14 februari
* Vakantie (Nachtegal dd 3 februari 2006)
* Nieuwe autobiografische strips: Osama bin Lama!
deel 19, deel 20, deel 21, deel 22 en (nieuwst!) deel 23
* Inhoud EssensiE februari 2006
* Cartoon: Afghanistan
* Nachtegal van 20 A4'tjes (Nachtegal voor 3FM, dd 28 januari 2006)
* Zaken (column voor de EssensiE van februari)
* Ontrafeld (column voor de EssensiE van januari)
* Het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005

Quotes and stuff:
Drugsoorlog; Uruzgan-vriend; KGB; Irakese politie; Blowverbodsbord; ISAF; Enquete, Mythe; Zalm; Beschaafd land; CIA-vluchten; Hamas; Saleh B; Casablanca; Hofstadgroep; Antillianen; Oppositie; Den Haag; Van Baalen; Minister Bot; Taliban; Vertrouwen; Mensenrechten; Massavernietigingswapens; Verdwenen; Watergate; Kloof

* Meest recente 'meest recente posts'.
Drugsoorlog
"Ik ben tegen een war on drugs zoals Frankrijk die lange tijd had. Onze coffeeshops vind ik nuttig: zo kun je op een gecontroleerde manier softdrugs verkopen en krijg je geen gezondheidsproblemen door slechte kwaliteit. Het Nederlandse gedoogbeleid vind ik bezopen, in die zin dat het gedogen te lang duurt. Gedogen kun je korte tijd doen bij wijze van experiment, maar daarna moet je legaliseren of verbieden. Voor legalisatie was meermalen een politieke meerderheid, maar de internationale druk was te groot. Die is nu wel wat minder. Europa groeit een beetje naar elkaar toe."
Professor Henk Garretsen, voorzitter van het Europees Drugsagentschap in het artikel "Drugsoorlog is niet te winnen" (BN/De Stem van afgelopen zaterdag)

vrijdag 17 februari 2006

De FSB
Het Nachtegal van D.C. Lama dd 17 februari 2006. Vannacht rond half 2 op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Er zijn nog steeds veel mensen die me niet geloven als ik zeg dat 9/11 een zogenaamde inside job was. Hun goed recht natuurlijk, hoewel ik de bewijsvoering echt overduidelijk vind. Nog minder mensen willen aannemen dat ook bij de aanslagen in Londen de geheime diensten uit het eigen land betrokken waren. En als ik zeg te denken dat Saleh B. een AIVD’er was en ook die andere belangrijke man van de Hofstadgroep, Abu Khaled, betaald werden door Westerse opdrachtgevers... Nee, dan speculeer ik maar wat in de rondte.

Maar dat de Russische geheime diensten van Poetin hun eigen mensen afmaken.... Ja, dat vinden zij dan wel weer logisch.

Vorige week zond de VPRO de documentaire The Russian Newspaper Murders uit. Die komt er op neer dat ze in de Sovjet Unie nu zo’n beetje bezig zijn alle journalisten af te knallen, die het nog wagen onderzoek te doen naar de corruptie van de bovenhungestelden. Of ze zorgen gewoon dat hen het werk onmogelijk wordt gemaakt, dat maakt niet uit: zolang ze er maar mee ophouden.

Want ja: die Poetin en al die gasten zitten natuurlijk tot over hun oren in de vuile zaakjes en maffiapraktijken, inclusief de moorden op die journalisten zelf. En omdat dat natuurlijk geheim moet blijven, pakken ze daarvoor vervolgens één of andere boerenpummel op, die ze net zolang aftuigen tot ie de moorden bekent. (Of niet bekent, dat maakt ook weer niet zo gek veel uit: veroordeeld wordt ie toch wel.)

Je zou ook de documentaire the Assassination of Russia eigenlijk eens moeten zien (Dat kan gewoon online; ik heb ‘m hieronder gelinkt). Daarin wordt stilgestaan bij de bomaanslagen in 1999, die de zogenaamde Tweede Tsjetsjeense Oorlog inleidden. Eén van die aanslagen, een mislukte, wordt uitvoerig gereconstrueerd, en alle verantwoordelijkheid leidt daarbij echt overduidelijk in de richting van de Russische geheime diensten. Dat was in de tijd dat er daar nog een klein beetje vrije pers was en het leuke is: de verantwoordelijken proberen zich er op televisie nog gewoon uit te lullen:
‘Nee, dat was een oefening.’
‘Nee, dat was geen echte bom; dat was gewoon suiker.’
‘Maar waarom heeft u dat suiker dan wel op een veilige plek tot ontploffing gebracht?’
‘Ja... uh... dat is geheim, he. Wij zijn een geheime dienst, dus da’s geheim.’

Alsof je zit te kijken naar een Russische versie van een parlementaire enquête met Netelenbos, Jorritsma èn Sorgdrager. Grappig en op sommige momenten zelfs hilarisch, ware het niet vele andere aanslagen wel gelukt zijn en dat met dit soort bullshit een hele foute oorlog in Tsjetsjenië wordt gerechtvaardigd. En waar zo’n oorlog dan weer toe leidt, kun je deze weken bij VPRO’s Tegenlicht bekijken: schieten, bommen, kapotmaken en mensen tot terrorist bestempelen en vermoorden.

Zoals ook wij het na 11 september ineens heel normaal vonden dat de Amerikanen Afghanistan binnenvielen en de Noordelijke Alliantie ineens iedereen met wie zij mot hadden tot Al Queda-leden mocht bestempelen. En dat wij onze militairen daar nu inzetten om de macht in handen te houden van Jan Mohammed, gouverneur van Uruzgan en tevens een notoir verkrachter, moordenaar en opiumhandelaar. Maar die Jan Mohammed staat natuurlijk aan de goede kant: aan de onze; aan de kant van ex-Unocal-medewerker Hamid Karzai, die niet alleen voor de Amerikanen heeft bedacht hoe je in Afghanistan een oliepijpleiding neer kunt leggen, maar tevens bereid was om president van dat land te worden.

En omdat ex-Shellmedewerker Wouter Bos zo graag minister-president van Nederland wil worden, sluiten wij de ogen, doen we gewoon lekker mee en neemt de Tweede Kamer binnenkort nog een extra wetje aan die het werk van de geheime diensten nog makkelijker maakt en waarmee door hun bestempelde terroristen nog makkelijk opgesloten kunnen worden.

De muur tussen Oost en West mag dan zijn gevallen; aan beide kanten is de macht van de echte misdadigers de laatste jaren flink gegroeid. Maar dat is allemaal geheim.

Bronnen en links:
(voor 9/11, Londen en de moord op Van Gogh kunt u in het archief terecht)

* De film The Assassination Of Russia.
* Tegenlicht: Poetin, de weg naar het Kremlin.
* Stuk op DaanSpeak over de bommen in 1999
* Factsheet van die aanslagen.
* Over The Russian Newspaper Murders.
* Quotes uit The Russian Newspaper Murders.

* Tegenlicht over Tsjetjenië 1 ("Drie kameraden")
* Tegenlicht over Tsjetjenië 2 ("Drie kameraden")
* Geschiedenis Tsjetjenië volgens Wikipedia.

* Jan Mohammed (artikel NRC Handelsblad)
* Uitzending Zembla over Afghanistanmissie met o.a. Jan Mohammed.
* Unocal?

* En hoe gaat het met onze nationale trots?

donderdag 16 februari 2006

Onze vriend in Uruzgan
Ze zijn mooier dan tien vrouwen. We nemen 'm mee, dan kan hij ons vermaken. Hij moet ons aan ons gerief helpen, daarna zien we wel.
Jan Mohammed, gouverneur Uruzgan, opiumhandelaar en vriend van ex-Unocal-medewerker H. Karzai (tevens president van Afghanistan) tegenover Amerikaanse militairen over enkele krijgsgevangenen. Vanavond uitgezonden door Zembla.

woensdag 15 februari 2006

Nieuwe Osama bin Lama-strip
DC Lama.nl is een site voor mensen met minstens een wetenschappelijke opleiding (bij voorkeur gepromoveerd); die bekend zijn met het werk van tenminste Kant, Voltaire, Hume, Trey Parker en Matt Stone; zowel de Bijbel, de Koran als On the origin of species daadwerkelijk hebben gelezen; zich via echte onafhankelijke media op de hoogte stellen en zich met Nederland 3, BBC 2 of het NRC ontspannen.

Dit gezegd hebbende... ik heb weer een stom strippie voor gullie gemaakt:
* Autobiografische strip deel 23

Uit dezelfde episode:
* deel 19 * deel 20 * deel 21 * deel 22
Voor alle afleveringen van Lama autobiografisch: klik hier.

Oh ja.. Voor de stommelingen onder jullie: als je de stripjes alleen verkleind ziet, kun je via geavanceerde internet-opties 'grootte van afbeeldingen automatisch aanpassen' uitzetten. En anders moet je de strips eerst even opslaan en openen in bijvoorbeeld Paint.
Recente posts
* Tekst Feest op de planeet dd 14 februari
* Vakantie (Nachtegal dd 3 februari 2006)
* Nieuwe autobiografische strips: Osama bin Lama!
deel 19
deel 20
deel 21
deel 22

* Inhoud EssensiE februari 2006
* Cartoon: Afghanistan
* Nachtegal van 20 A4'tjes (Nachtegal voor 3FM, dd 28 januari 2006)
* Zaken (column voor de EssensiE van februari)
* Ontrafeld (column voor de EssensiE van januari)
* Het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005

Quotes and stuff:
KGB; Irakese politie; Blowverbodsbord; ISAF; Enquete, Mythe; Zalm; Beschaafd land; CIA-vluchten; Hamas; Saleh B; Casablanca; Hofstadgroep; Antillianen; Oppositie; Den Haag; Van Baalen; Minister Bot; Taliban; Vertrouwen; Mensenrechten; Massavernietigingswapens; Verdwenen; Watergate; Kloof

* Meest recente 'meest recente posts'.

dinsdag 14 februari 2006

Tekst Feest op de Planeet
Vanavond treedt D.C. Lama weer op in Theater de Engelenbak. Zoals (eens in de zes weken) gebruikelijk eindigt hij de Open Bak met een actuele tekst op het nummer Feest op de planeet. De tekst van vanavond luidt:

Het was een fijne week voor mij: D.C. Lama, cartoonist.
Ik was lekker op vakantie en heb het allemaal gemist.
In Egypte, Sharm el Sheik; lekker resortje, zee en zon
En het ergste dat kon gebeuren, was dat men over voetbal begon.

Maar de Africacup werd dus wel mooi door het Egyptisch team gewonnen,
dus dat was wel ook nog een heel leuk feestje, na een dagje lekker zonnen.
25 graden daar en jullie: hagel, sneeuw en wind.
Ik hoop maar niet dat u nu vindt, dat dit te provocerend begint.

Vast refrein:
‘t was weer een fijne week op aarde
zo’n week die je niet snel vergeet
en wie het nog weet
die mag het zeggen
het was weer feest op de planeet


Geen demonstratie daar gezien; de televisie bleef dan ook uit
Er waren heel veel vogels daar; rond het zwembad vrolijk gefluit.
Geen Deen is opgevallen; wel een groepje Russische meiden
Maar da’s weer een voordeel van Amsterdam, want daar woont nog steeds de mijne

Maar het koraal was zoveel mooier dan alles wat u deze week zag
Ja, zegt u het maar, stelletje sukkels: ik ben een lul, die u niet mag.
Ik ben een vuile cartoonist, Planeetzinger die u beledigt
Toch hoop ik graag dat u dat recht ook morgen nog voor ons verdedigt.
Refrein

Het was zo mooi daar, werkelijk alles. Nou ja: dat schip was niet zo leuk.
Wist u dat? 1.400 mensen leden daar een tragische schipbreuk.
Maar ook daar niets van gezien, er was veel te leuk gezelschap.
En ik zeg eerlijk, die cartoonrel, geloof niet dat ik het helemaal snap.

Een spotprent spot; Allah is machtig. In dat alles zie ik geen kwaad.
En ik kan al helemaal niet bevatten, dat je daarom iemand haat.
Nee, dan begrijp ik het van jullie beter, die hier de week door moesten sleuren,
Maar omdat ik zo vrolijk ben, zing ik nu om je op te beuren:

‘t was weer een fijne week op aarde
zo’n week die je niet snel vergeet
en wie het nog weet
die mag het zeggen
het was weer feest op de planeet


* Het volgende optreden in de Engelenbak is op dinsdag 4 april aanstaande.
* Vrijwel alle teksten van vorige planeten zijn terug te vinden in het Lamalog Archief.
* Tekst Feest op de Planeet van 4 januari 2006.
KGB
Quotes uit VPRO’s Import van afgelopen donderdag; The Russian Newspaper Murders (docu van Paul Jenkins)

Burgers moeten de veiligheidsdiensten controleren, maar hier in Rusland is het precies omgekeerd. Ik zie nu met eigen ogen de wederopstanding van de KGB. Daar komt het op neer.
Dmitri Muratov, hoofdredacteur van de Nieuwe Courant in Toljatti

We zijn op dit moment getuige van het afschieten van journalisten, zodat anderen ook ophouden met hun werk. Het gaat gewoon om een provocatie. Wie krijgt wie het eerst te pakken? Hoe zal de samenleving reageren? Wordt die bang? De samenleving is doof. Daarom moeten we die wakker schudden. Krachtig wakker schudden.
Karennersistian, advocaat van de Russische persorganisatie St. Steun Glasnost

Macht, macht. Omwille van de macht zijn ze tot alles in staat, begrijpt u?
Buurman van een gast (Yevgeny Maininger) die om uiterst dubieuze redenen is opgepakt voor één der moorden
Gewoon dood
Hoeveel Irakese politie-agenten zijn omgekomen is onbekend. Het wordt niet bijgehouden.
NOS Journaal van gisteravond

maandag 13 februari 2006

Recente posts
* Vakantie (Nachtegal dd 3 februari 2006)
* Nieuwe autobiografische strips: Osama bin Lama!
deel 19
deel 20
deel 21
deel 22

* Inhoud EssensiE februari 2006
* Cartoon: Afghanistan
* Nachtegal van 20 A4'tjes (Nachtegal voor 3FM, dd 28 januari 2006)
* Cartoon: Taskforce Jeugdwerkeloosheid
* Zaken (column voor de EssensiE van februari)
* Ontrafeld (column voor de EssensiE van januari)
* Het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005
* De oorlog in Afghanistan (Nachtegal dd 14 januari 2006)
* De oorlog in Afghanistan (Nachtegal dd 3 december 2005, lange versie)
* Tekst Feest op de Planeet dd 3 januari 2006
* De aanslagen in London, Madrid, Casablanca en Amsterdam (Nachtegal voor 3FM dd 18 november)

Quotes and stuff:
Blowverbodsbord; ISAF; Enquete, Mythe; Zalm; Beschaafd land; CIA-vluchten; Hamas; Saleh B; Casablanca; Hofstadgroep; Antillianen; Oppositie; Den Haag; Van Baalen; Minister Bot; Taliban; Vertrouwen; Mensenrechten; Massavernietigingswapens; Verdwenen; Watergate; Kloof

* Meest recente 'meest recente posts'.
Vakantie
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 3 februari 2006

Morgen ga ik een weekje op vakantie. En als ik kijk wat ik vandaag allemaal over D’66 en Wouter Bos wilde spugen, dan denk ik: daar ben ik ook hard aan toe. Je kan tenslotte niet zomaar alles over oud-Shellmedewerkers schrijven. Natuurlijk heeft dat bedrijf dankzij die imperialistische oorlogen de ene na de andere recordwinst geboekt (vorig jaar 23 miljard, zo maakten ze donderdag bekend), maar misschien moet ik mij er gewoon bij neerleggen dat onze militairen naar Afghanistan gaan en dat dit kutkabinet nog steeds niet nokken is.

Laat maar hangen... vakantie! Dat lijkt me trouwens ook een goed idee voor nog wel meer Nederlanders: om effe wat te relaxen. Ik vind het namelijk een beetje eng worden als ik een enquête over cartoonisten van TNS-Nipo lees. Tekenaars van politieke cartoons mogen niet de spot drijven met elk geloof, vindt maar liefst 54 procent. Het is nog geen anderhalf jaar na de moord op Theo van Gogh en de halve bevolking stemt alweer in met exact hetgeen de moordenaar voor ogen stond. Werd die enquête soms afgenomen door een man met een lange baard die mensen op straat aansprak met: ‘Hé! Vind jij dat normaal of zo, hè? Dat spotprenten de spot drijven?’

Vakantie. Ik vlieg morgenmiddag naar Egypte (Sharm el Sheik), maar ik was sowieso niet van plan daar ook maar enige cartoon te tekenen. Sinds ik weet dat ik ga, heb ik wel één keer een oud-CIA’er bij Zembla horen zeggen dat als de CIA van iemand af wil, dat ze hem dan naar Egypte sturen. Maar ik geloof CIA’ers per definitie niet meer, dus ik ga er gewoon vrijwillig heen. Mijn ouders zijn veertig jaar getrouwd, hiep hiep hoera, dat zijn leuke mensen en zij trakteren.

Er schijnt daar ook wel eens een Al Queda-aanslag te zijn geweest, daar in Sharm el Sheik. Maar daar weet ik gelukkig helemaal niets van af. 9/11, Londen, Saleh B.... okay, maar Sharm el Sheik. Daar heb ik me gelukkig nooit in verdiept. Daar heb ik ook nooit iets over gezegd. Dat ben ik ook helemaal niet van plan. En ik wil er die week eigenlijk helemaal niets over horen. Mijn belangrijkste doel is mijn neefje van drie te leren zwemmen zonder bandjes, want het wordt tijd dat hij eens een beetje een man wordt. Drie jaar en nog steeds zwemmen met bandjes.... sjongejongejonge. Wat een watje. Ik hoop niet dat ik mijn frustraties over die Afghanistan-missie op hem ga afreageren, want ja... 1.400 mensen hun leven laten riskeren in een imperialistische oorlog omdat je zo nodig minister-president wil worden... daar word ik wel behoorlijk pissed over, ja.

25 graden is het daar nu; er schijnt daar prachtig koraalrif te zitten en volgens de reclamespotjes is Egypte waanzinnig mooi. Dus nee, ik ben niet bang dat ze mij dat ongeluk met die boot van vanmiddag gaan aanrekenen, omdat ik nou eenmaal graag gebruik maak van de vrijheid van meningsuiting. Mijn belangrijkste stelling voor komende week luidt sowieso: om te zwemmen zonder bandjes, hoef je twee dingen te kunnen: boven water komen en naar de kant zwemmen. Zo moeilijk is het allemaal niet.

Links en bronnen:
* Winst Shell
* What the hell are we fighting for?
* Enquête TNS-Nipo over cartoons
* 2005 Sharm el Sheik-attacks (Wikipedia.org)
* Bootongeluk Egypte (Elsevier.nl)
* Zembla-uitzending met uitspraak over de Egyptische gevangenissen.

vrijdag 3 februari 2006

Blowverbodsbord
"We vermoeden dat het een collectorsitem is en hebben meteen een hele reeks nieuwe besteld."
Woordvoerder van stadsdeel De Baarsjes over het verdwenen blowverbodsbord, hier om de hoek.
Onderscheid
"Het onderscheid tussen operatie Enduring Freedom en ISAF is bedoeld om de PvdA over de streep te trekken, laten we eerlijk zijn."
Geert Wilders gisteren in het debat over Afghanistan.

woensdag 1 februari 2006

EssensiE februari 2006
De EssensiE van februari is verkrijgbaar in je coffee- of growshop.

In dit nummer (104!) natuurlijk weer de columns van D.C. Lama, Def P, Arno Adelaars, Simon Vinkenoog, Mo el-Fers en Giel Beelen en o.a. een reportage over de Highlifebeurs in de Amsterdamse Rai, een verslag over de 100ste verjaardag van Albert Hofmann (de uitvinder van LSD) en de beste kweektips.

Derrick Bergman interviewde muzikant Spinvis. De 44 jarige muzikant over zijn cannabisgebruik:

Je maakt het ene meesterwerk na het andere, maar niets komt af. Elke keer denk je: ja, is wel leuk maar... wacht eens even!

In D.C. Lama's rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor: het Dutch Ska Festival (18 februari in de Melkweg, Amsterdam/19 februari in de Effenaar, Eindhoven), Moon Invaders (Ska uit België, met de producer van het New York Ska Jazz Ensemble), Mr Love and the Stallions ('moderne rock and roll met een flinke dosis electropop'), Juizy Zooters ('Vuige garagepunk') en Baobab Connections (KRS One: This is the realness!).

Een overzicht van alle groepen en artiesten uit 2005 in de rubriek Net Goed, kun je vinden via deze link.

Niet te vergeten: de strip van Spekkie Big, de uitgebreide knipselmap en de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.