vrijdag 15 december 2006

Zonder verband
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 16 december 2006. Vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM en Nederland 3.

Terwijl u op televisie kunt kijken naar het vermoedelijke verloop van mijn avond, zal ik proberen mijn Nachtegal er uit te gooien. Laat ik er tijdens het schrijven ervan alvast rekening mee houden dat dat gal er ook al een tijdje uit kan zijn als ik dit voorlees, want ik ben van plan mezelf behoorlijk klem te zuipen. Geen ingewikkeld verhaal dus, maar kort wat puntjes van de afgelopen week, dan moet u zelf maar kijken of er een verband is tussen die zaken.

Punt 1. Volgens CDA-minister Hirsch Ballin is zijn voorganger op Justitie, CDA-minister Donner, na de moord op Theo van Gogh, uitstekend omgesprongen met Ayaan Hirsi Ali. In de autobiografie van Hirsi Ali kun je lezen hoe zij werkelijk niets meer te zeggen had over haar eigen leven (voor haar eigen veiligheid natuurlijk) en dat zij zelfs geen internet mocht bekijken, om te zien wat er in het land speelde waarvoor zij volksvertegenwoordiger was. Als Hirsi Ali namelijk ergens in New York www.nu.nl zou intypen op een computer, zou Osama bin Laden volgens Donner direct weten dat zij dat was en kon Donner haar veiligheid niet meer garanderen. Het gevolg was dat Hirsi Ali geen idee had wat er speelde n.a.v. die moord en daar dus ook niets over kon zeggen.

Punt 2. Minister Bot is deze week naar Syrië gereisd om de gegijzelde kinderen Sara en Ammar terug te krijgen. Dat gaat waarschijnlijk ook nog lukken, omdat ie daarover persoonlijk heeft gesproken met de Syrische president Assad. Goede zaak natuurlijk, maar hadden we niet nog iets anders te bespreken met die gast? Oh ja... de geestlijk leider van de Hofstadgroep, Abu Khaled, die was na de moord op Theo van Gogh toch naar Syrië gevlucht? Daarvan zei minister Donner toch dat ie waarschijnlijk in een Syrische gevangenis zat, wat dan weer ontkend werd door de Syrische autoriteiten. Zouden ze het daar nog over hebben gehad? Dat lijkt me wel, want we steken miljoenen euro’s in terrorismebestrijding, dus als er dan echt een aanslag is gepleegd (in dit geval de moord op Theo van Gogh), dan wil je natuurlijk koste wat het kost de leider van zo’n groepering in de kraag vatten. Wat gek dat ie daar helemaal geen mededelingen over heeft gedaan.

Punt 3. Ach, laat ik dat punt lekker luchtig houden. Ik ben op een feestje, lekker aan het drinken en vorige week zei Giel al dat hij, zelfs als ik nuchter ben, vaak niet meer echt kan volgen waar ik het over heb. Dus ja: heb ik de jarigen ook nog een cadeautje gegeven? Ja zeker: de 11 september-scheurkalender 2007, met als ondertitel ‘scheuren in de officiële 11 september-verklaring.’ Daarin staat voor iedere dag van het jaar een interessant feitje over de aanslagen op 11 september (namelijk dat er van de officiële verklaring geen spaan heel blijft), bij elkaar verzameld door ene Niels Rood. Volgens de autobiografische pagina houdt deze Niels zich met deze aanslagen sinds juli 2005 bezig, dus de kans is nog best aanwezig dat hij daar dankzij één van mijn columns voor dit programma in geïnteresseerd is geraakt.

Enfin, laat ik maar weer lekker verder gaan drinken. Wat ik over al deze zaken nog meer kwijt wil, leest u wellicht volgend jaar in de Theo van Gogh-scheurkalender.

Links
* Meer over Abu Khaled op deze site.
* Voor meer over 9/11: zie jaaroverzicht 2005 en columns 2006.
* Reactie Hirsch Ballin.

* Bestel hier de '11 september scheurkalender' van Niels Rood (uitgeverij Lemniscaat, 12,50 euro)
* Gratis download 11 september scheurkalender.

* Mijn Vrijheid-website (Ayaan Hirsi Ali)