zaterdag 2 december 2006

Meneer Gerrit
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht op 3FM en Nederland 3 (programma Giel Beelen). Getoonde tekeningen zijn te vinden via linkjes.

Gerrit Zalm verlaat de politiek. En met hoeveel genoegen ik momenteel ook zie dat de VVD in tweeën wordt verscheurd, dat Zalm vertrekt: daar baal ik van. Ik tekende hem namelijk niet alleen heel graag in cartoontjes, ik was zelfs bezig een heel stripfeuilleton op hem te baseren: Meneer Gerrit, baas van Nederland en babysitter van een irritant rotventje genaamd Jan Peter.

Zo’n strip zou dan meestal beginnen dat Meneer Gerrit achter zijn bureau zit te werken en dat dat irritante kleine kindje van een Jan Peter komt aanrennen om te zeuren, te janken, te zeiken over meestal een extreme kleinigheid: de actualiteiten. En dan moet Meneer Gerrit telkens iets bedenken om hem weer stil te krijgen, zodat hij rustig kan doorgaan met het weggeven van Nederland aan de met hem bevriende multinationals.

Dan roept hij bijvoorbeeld de hulp in van SuperDonnerDog, de minister die pas na talloos falen aftreedt, maar dan binnen enkele weken weer terugkeert alsof er niets is gebeurd. Met zijn fiets in de hand roept hij dan TransDonner, waarna hij in één plaatje met zijn fiets versmelt en verandert in een hond op een karretje: Mo Dog in disquise. En zo lost Donner dan bijvoorbeeld het probleem Jan Peter op.

Ook Johan Remkes zou een belangrijke bijrol in deze stripreeks hebben gespeeld, want Remkes heeft natuurlijk de AIVD-bol, de bol waarmee heel het volkje kan worden bekeken. Ja, ja... een goed stripfeuilleton heeft iets in zich waarmee de buitenwereld en de actualiteit gemakkelijk tot in de plaatjes kunnen doordringen, of waarmee de striptekenaar in kwestie zijn schizofrene neigingen zonder verdere therapie onder controle probeert te krijgen. Deze AIVD-bol zou overigens ook een goede mogelijkheid bieden om die irritante Jan Peter zo af en toe een kwartiertje stil te krijgen, want behalve spionagemogelijkheden, beschikt deze bol over alle afleveringen van de Teletubbies. Zodat Meneer Gerrit weer de mogelijkheid heeft om in alle rust het één of ander te privatiseren.

Ja, ja, spannende avonturen zouden het worden, iedere dag weer een nieuw verhaal. De verhalenframes lagen al klaar; de actualiteit hoefde er alleen nog even ingeschreven te worden. Lama’s big comeback sinds De Gezonde Roker. Geld, roem en vrouwen, veel vrouwen... Het lag allemaal binnen handbereik. Maar ja: dan houdt die Zalm er ineens mee op en weet over een tijdje helemaal niemand meer wie die gast eigenlijk was. Laat staan dat er nog een actuele aanleiding voor is om een strip over hem te maken. Niet dat ie me even belt en vraagt of het wel goed uitkomt dat ie stopt. Niet dat ie me al een jaar van tevoren even op de hoogte stelt, zodat ik me bijvoorbeeld kan concentreren op een strip over een mogelijke nieuwe baas van Nederland.

Hoewel, in het NOS Journaal hoorde ik hem bij de bekendmaking van zijn vertrek al zeggen dat ie nog altijd beschikbaar is voor adviezen, om daaraan toe te voegen: ‘Alleen niet meer in de openbaarheid.’ Dus feitelijk verandert er wellicht niet eens zo gek veel.

* Vorige Nachtegal op TV: SuperDonnerDog
* Gerrit's Grote Flipperkast (Strip in powerpoint met Meneer Gerrit, dd mei 2005, press F5 to view)