dinsdag 19 december 2006

Legalize! war on drugsjournaal
Het Legalize! war on drugsjournaal is een tweemaandelijks magazine in Highlife en EssensiE over het drugsbeleid in binnen- en buitenland. De redactie wordt gevormd door Legalize!-sympathisanten Derrick Bergman, D.C. Lama, Puck Kniesmeijer, Willemijn Los en Mariska van Wijngaarden.

‘See, if you look at the drug war from a purely economic point of view, the role of the government is to protect the drug cartel. That's literally true.’
(Milton Friedman, 1912-2006)

Drugs goedkoper
BRUSSEL - Volgens een analyse van het EU-drugsagentschap (EWDD) zijn in Europa de straatprijzen van heroïne en XTC in vijf jaar tijd bijna gehalveerd. De prijzen daalden voor marihuana met gemiddeld 12%, hasj 19%, amfetamine 20%, cocaïne 22%, heroïne (45%) en XTC (47%). Drugsprijzen worden onder meer beïnvloed door schommelingen in aanbod en kwaliteit. Volgens het EWDD is er echter geen rechtstreekse relatie tussen de prijsdaling en de stijging van het aantal drugsvangsten of de omvang van het gebruik. (Het Belang Van Limburg)

Groei HIV in Azie en Oost-Europa vooral bij spuiters
GENEVE - Unaids, de aidsorganisatie van de VN, constateert een scherpe stijging van het aantal HIV-dragers in Oost-Europa en Azië in de afgelopen twee jaar. 67 procent van de HIV-besmettingen is toe te schrijven aan drugsspuiters. Preventie ligt in dit gebied politiek gevoelig en verslaafden worden vervolgd. Purnima Mane, directeur Beleid van Unaids: ‘De vrees is dat ze meer gaan spuiten als je schone naalden verstrekt.’ Volgens Mane is bewezen dat hulp zoals voorlichting, opvang, spuitomruil en verstrekking van methadon aan drugsverslaafden zeer effectief is tegen aids. (Volkskrant)

Medische heroïne te duur
DEVENTER - Twaalf middelgrote gemeenten dreigen na 1 januari 2008 te stoppen met medische heroïneverstrekking, omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Deventer is de subsidie ontoereikend, omdat er onderzoek moet worden verricht naar de effecten van behandeling. De gemeenten pleiten ervoor te stoppen met deze onderzoeksverplichting. De heroïneverstrekking heeft geleid tot een verbetering van de gezondheid van verslaafden en een vermindering van criminele activiteiten. (NRC Handelsblad)

Medicinale marihuana kweken mag
LEEUWARDEN - De 51-jarige MS-patiënt Wim Moorlag mag van het Gerechtshof Leeuwarden toch medicinale marihuana voor eigen gebruik telen. Het Hof stelt dat het persoonlijke belang van Moorlag boven het maatschappelijk belang van de opiumwet gaat. Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie. Moorlag’s advocaat Wim Anker heeft aangekondigd in Den Haag een lobby te starten voor medicinale marihuana. (Nieuwsblad van het Noorden)

Nederlands eerste Cannabis apotheek
GRONINGEN - De Groningse apotheek Hanzeplein gaat medicinale marihuana tegen coffeeshopprijzen verkopen. In samenwerking met Stichting Medicinale Cannabis en het Ministerie van VWS openen zij de eerste Nederlandse Cannabis apotheek, waar patiënten op recept voor zes euro per gram medicinale cannabis kunnen halen. Hanzeplein is de enige apotheek die aan dit pilotproject meewerkt. (Volkskrant/Hanzeplein.nl)

Weer drugssporen bij overheden
KOPENHAGEN/ROME - Het Deense boulevardblad B.T. heeft in drie toiletten van het Deense parlementsgebouw cocaïnesporen aangetroffen. De Deense politie is een onderzoek begonnen. Italië kende in oktober een vergelijkbaar incident: volgens een test van een televisieprogramma hadden van de 50 onderzochte parlementariërs er in de voorafgaande 36 uur vier cocaïne gebruikt en twaalf een joint gerookt. De Duitse zender Akte05 trof in 2005 in 90 procent van de toiletten van het Europees Parlement in Brussel cocaïnesporen aan. (Het Nieuwsblad/NRC Handelsblad)

Italië verdubbelt gedoogde hoeveelheid cannabis
ROME - De Italiaanse regering heeft de hoeveelheid cannabis die iemand bij zich mag hebben voor eigen gebruik, verdubbelt naar ongeveer een gram. Het gaat hierbij alleen om de werkzame stof, THC. Hoe gebruikers en de politie de hoeveelheid THC in de cannabis kunnen vaststellen, blijft onduidelijk. Minister van Gezondheid Livia Turco: ‘Duizenden jongeren hoeven nu niet meer de gevangenis in voor het roken van een joint.’ (Drug War Chronicle)


Criminelen scoren voor je prestatiecontract
Column van De Legalees

Stel, je gaat naar een feest in de Westergasfabriek en staat te wachten in de rij. De sfeer is goed, je schuift steeds dichter naar de ingang en geniet al van de muziek. En dan opeens zie je… een vette drugscontrole. Naast de security staan vijfentwintig agenten met drugshonden en iedereen wordt gecheckt! Wat doe jij dan met je drie pillen?

Het is slikken of weggooien, want pakt het ‘HIT’ (Horeca Interventie Team) je tijdens zo’n controle - ook al is het met maar één pil - dan word je tegenwoordig zonder pardon van het feest verwijderd. Natuurlijk ben je als ‘dropper’ helemaal de lul. Iemand die veel pillen tegelijk slikt loopt nu eenmaal een groot risico uit te drogen of (f)out te gaan.

En je vrienden? Hen rest zich geheel over te geven aan de enige legaal aanwezige drug: alcohol. En daar zit het probleem: sinds de invoering van dit zero-tolerance beleid - ruim twee jaar geleden stak het zijn lelijke kop op - heeft de EHBO op evenementen vaker te maken met alcoholgerelateerde problemen. Maar ook voor de feestganger die niets met drugs heeft kan het zero-tolerancebeleid een ruwe verstoring van een goed(betaald)e avond betekenen. Zo pakte een bezoeker van het feest Awakenings een kauwgumpje en stak een ander de sleutel van zijn lockerbox in zijn broekzak, om door agenten in burger hardhandig te worden meegenomen voor een schaamteloze ‘interne’ controle.

Wat is hier gebeurd? Dertig jaar gedoogbeleid, kennis van ‘harm reduction’ en ervaring met vele soorten drugs lijken door de kabinetten Balkenende door de gootsteen te zijn gespoeld. De politie werkt nu met prestatiecontracten, zodat we gerust kunnen zijn dat ze echt(e) criminelen vangen. Gevolg is dat een ‘heterdaadje’ van één pil op papier ook doorgaat voor het pakken van een crimineel. Dat is makkelijk scoren!

Dat de Officieren van Justitie en agenten nu hun vermeende kans grijpen, is misschien niet zo verwonderlijk. Nederland stemde de voorgaande verkiezingen nu eenmaal op ‘duidelijkheid’, ‘regels die regels zijn’, ‘normen en waarden’ en nog meer vaagheidsbeginsels die iedere oefening in nuance teniet doen. Nu maar hopen dat het volgende kabinet de ‘internationale betrekkingen’ (voor zover de Amerikaanse War on Drugs reikt) niet zo hoog in het vaandel heeft staan als de voorgaande drie.
De Legalees

* Vorige aflevering War on drugsjournaal