vrijdag 17 november 2006

Verkiezingsstrip
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 18 november 2006. Het Nachtegal wordt zeven week lang niet alleen via 3FM (programma Giel Beelen) te beluisteren, maar ook te bekijken via Nederland 3. Op televisie wordt het Nachtegal begeleid met illustraties/cartoons van D.C. Lama. Deze plaatjes zijn aangegeven met linkjes in de tekst. Iedere vrijdagnacht ergens tussen 1.30 en 2.30 uur op Nederland 3 en 3FM.

Het Nachtegal op televisie is ook terug te zien via TouTube.

Zo’n 5,5 jaar tekende ik vrijwel iedere week een cartoontje voor De Gezonde Roker, de website van Theo van Gogh. Dat hield op toen Mohammed B, mijn voormalige overbuurjongen, Theo op rituele wijze slachtte. Daartoe werd hij overigens aangezet door de nog immer voortvluchtige Syrische geestelijk leider van de Hofstadgroep: Abu Khaled a.k.a. Redouan al Issa. Maar daar hoor je vrijwel niemand meer over. Het zou mij persoonlijk niet verbazen wanneer deze man van één of andere geheime dienst blijkt te zijn, maar vanwege dat soort uitspraken word ik over het algemeen niet al te serieus genomen. 9/11 a inside job? Je moet het minstens honderd keer zeggen voordat er ook anderen naar willen kijken. Maar goed... alzo geschiedde.

Als columnist kan het lastig zijn wanneer mensen je niet willen geloven; als cartoonist werkt dat meestal alleen maar in je voordeel.

Eerlijk gezegd mis ik het ook wel, zo’n wekelijks cartoontje tekenen. Maar zoals Van Gogh onder het mom van goed fatsoen zijn columns maar op zijn eigen site moest zetten, zo ken ik geen medium dat bijvoorbeeld een copulerende Balkenende en Beatrix wil publiceren. Totdat natuurlijk deze herfstweken van 3FM aanbraken en ik via de buis eindelijk weer wat nieuw werk kan tonen.

Hoog op mijn verlanglijstje om eens te tekenen, stond Wouter Bos: het lekkere kontje met in zijn aars een pratende Shellster. Omdat zo’n tekening op zich geen cartoon is (eerder een karikatuur) wilde ik hem eigenlijk wel in een strip laten spelen.

Plaatje 1. Een strip waarin het wandelende kontje met pratende Shellster op verkiezingscampagne is. Net zoals Gerrit Zalm (al jaren de werkelijke leider van de VVD) deelt hij flyers uit aan het volk: ‘Flyers! Flyers! Welke arbeider wil een flyer?’ roept Wouter. Het volk is als kleine mensjes getekend; als grassprieten waar je overheen kunt lopen.

Plaatje 2. Ook de krullenbollen van D’66 delen flyers uit, maar zoals gebruikelijk hebben zij helemaal niets te melden en zien we hen verder ook niet meer terug. ‘Flyers voor het volk,’ roept Wouter Bos. Gerrit Zalm staat ondertussen te balen als een stekker en zegt: ‘Het is zo’n vernedering iedere keer’, want het liefst zou Zalm in alle rust het belastinggeld onder de door hem aangewezen bedrijven verdelen en zich niet blootstellen aan het volk, waar hij dan ook de vrijgezelle Mark Rutte voor heeft ingehuurd.

Plaatje 3. Wouter Bos daarentegen vindt het fantastisch om in het middelpunt van de belangstelling te staan en roept in het derde plaatje: ‘Let’s ettek Eirek!’ Want de partij van de voormalig Shellmedewerker mag dan misschien wel doen alsof zij een hekel hebben aan die imperialistische oorlogen in het Midden-Oosten, als puntje bij paaltje komt steunen ze die iedere keer weer.

Ondertussen komen Piet Hein Donner en Jan Peter Balkenende aangelopen. ‘Papa! Papa!’ roept Jan Petertje naar Donner: ‘Ik wil ook een flyer!’
‘Nee, JP,’ antwoordt Donner streng: 'Aan dat soort fratsenij doen wij gereformeerden niet mee.’

Plaatje 4. ‘Laten wij vast naar Den Haag gaan’, zegt Donner op het vierde plaatje, want de oud-minister van Justitie mag dan misschien zijn opgestapt vanwege zijn verantwoordelijkheid voor 11 doden tijdens de Schipholbrand; volgende week woensdag is hij waarschijnlijk gewoon weer gekozen alsof er niets is gebeurd.
‘Ik heb het hier ook helemaal gehad,’ roept Zalm en volgt de twee CDA’ers, terwijl Wouter Bos, het kontje met de pratende Shellster, het volk nog even aanzet tot het roepen en zingen van ‘Flyer! Flyer! Flyer! Flyer!’

Plaatje 5. Dat doet hij dan nog één plaatje en dan heeft hij het ook wel weer gezien. Zoals verwacht, loopt hij na dat hele verkiezingsgedoe weer keurig achter Donner en Jan Peter aan.

Plaatje 6. Op het laatste plaatje blijft het volk geheel alleen achter, met in de hand -zoals na iedere verkiezing- weer heel wat loze woorden. En dat kan dan wel weer eens 4 keer 365 plaatjes duren.