zondag 5 november 2006

Omgekeerd gerelateerd
Ik vroeg me af of er een correlatie was tussen de prijs van olie en de mate van vrijheid: wat als ik een grafiek van de periode 1979-2006 zou maken en ik markeer van ieder jaar de olieprijs? En dan leg ik daar de Freedom House Index overheen van vrijheden in landen als Venezuela, Rusland en Nigeria, wat zou ik dan zien? Ik had een vermoeden, dus heb ik dat gedaan. Ik ontdekte iets heel interessants.
Zeker interessant. Thomas Friedman in Energy War deel I, VPRO's Tegenlicht. Fijn nog steeds online.

We zijn aanbeland in een wereld van 40 tot 70 dollar per vat olie, waarin we zien dat de vloedgolf van vrije markten en mensen nu een tegengolf ontmoet: een zwarte golf van petro-autoritaire systemen. Een groep van gekozen autocraten, of autocratische autocraten, met 70 dollar per vat aan macht. Ik heb het over Venezuela, Rusland, Nigeria, Saudi-Arabiƫ, Equatoriaal-Guinnee, Angola, Kazachstan enzovoorts. Al die autoritaire regimes zijn nu petro-autoritair.
Thomas Friedman in hetzelfde programma.