vrijdag 20 oktober 2006

Richting
Historicus Roel Meijer, islam-deskundige in het Piranha-proces tegen Samir A. en vijf andere verdachten van islamitisch terreur, is gisteren teruggekomen op enkele cruciale conclusies in zijn rapport. (...) Meldde Meijer in zijn onderzoek nog dat de verdachten een groep moesten vormen, gezien de overeenkomsten van de aangetroffen documenten in hun computers, tijdens de zitting erkende hij dat hij niet kon achterhalen hoe de documenten onderling werden verspreid. (...) Meijer nam ook een conclusie terug over verdachte Mohamed H.. Hij erkende dat hij niet met zekerheid kon zeggen dat H. de schrijver is van twee documenten. (...) Aan de documenten kon hij wel zien welke richting de groep uit gaat, zei Meijer. "Er bestaat namelijk kritische, relativerende literatuur en daar hebben ze nauwelijks iets van." Maar advocaten legden lijsten over van gematigde boeken uit kasten van de verdachten die niet in beslag zijn genomen. (NRC, vandaag)

Nederland stuurt waarschijnlijk 160 militairen extra naar de Afghaanse provincie Uruzgan voor de ISAF-missie. Het kabinet zal dat vrijdag besluiten op voorstel van minister Henk Kamp van Defensie. (Nu.nl, gisteren)