woensdag 18 oktober 2006

Hela hola
Houd er de moed maar in


We leven in een hele rare tijd. We zijn in een oorlog betrokken tegen een land dat ons niet bedreigde, op basis van leugens. Dat is heel, heel raar, dat mijn premier en de president van de Verenigde Staten zoiets doen. En het is ongehoord hoe passief we ons dat lieten gebeuren. Ons grondwettelijke systeem heeft gefaald: waar is het verzet, die miljoenen demonstranten? (...) Wat daar ook bij hoort is de mate waarin we onze eigen burgerrechten hebben uitgekleed. Rechten die nog uit de Magna Carta dateren.
De Engelse schrijver John Le Carré, afgelopen maandag in Tegenlicht.

Enerzijds spreken we grote woorden over het redden van Afrika: de Geldorf-acties, het geld dat is toegezegd, maar nooit verschijnt..
Het voorwendsel voor de coup in uw boek?
We gaan Afrika in, gaan ze redden, zetten een democratische structuur op en kleden ze uit. Vergeet niet: al die coltan, al die diamanten, al dat goud enzovoorts. (...) Het bedrijfsleven wil geen democratie, dat is maar lastig. Ze hebben graag te maken met bazen die de bevolking eronder kunnen houden.
John Le Carré in gesprek met Chris Kijne (Tegenlicht)

Zolang het bedrijfsleven niet ook een altruïstisch doel dient, is globalisering weinig anders dan kolonisatie.
Okay, okay, John Le Carré.

Het democratisch proces is verkeerd gegaan: weldenkende burgers zijn vervreemd geraakt van de politiek. Dat is wat werkelijk verkeerd is gegaan. Als politici de ruimte krijgen, zullen ze die nemen. In onze democratie heb je een oppositie nodig om dat te voorkomen. Als je een kleine kliek hebt zoals de groep die de VS nu in zijn macht heeft en op deze manier functioneert, ontstaat een gevaarlijke en ondemocratische situatie. En het lijkt erop dat niemand de moed heeft om te zeggen dat het verkeerd is.
Dit en nog meer in Tegenlicht, afgelopen maandag.


Lieve Lucille,

Uiteraard blijven wij naar jou kijken. Zoveel hartelijkheid kunnen we niet missen. Zo'n stralende lach hebben wij van tijd tot tijd nodig.

Zulke positieve programma's houden er de moed in. Ik wens je veel succes,

Jan Peter

Brief van de minister president in oorlogstijd aan Lingo-presentatrice Lucille Werner dd 3 oktober, binnenkort gebundeld.