zondag 10 september 2006

Venezuela
Het is goed dat ze naar oplossingen zoeken voor het terrorisme. Het is goed dat ze de terroristen zoeken. Maar niet zo. Niet zo. Kijk die kinderen nou, gisteren leefden ze nog. Ze aten nog samen met hun ouders. En toen viel een bom. Zo'n bom die ze op Afghanistan gooien. Dat kan toch niet! Ze noemen het een vergissing. Hoeveel vergissingen volgen er nog? We vragen ze om goed na te denken voor ze iets doen. Dat eisen we. Ik zeg het nog een keer, een maand geleden zei ik het ook al: Je moet terreur niet met terreur bestrijden.
President Hugo Chavez van Venezuela in oktober 2001. De president van dit olieleverende land (derde grootste ter wereld) werd enige tijd later middels een CIA-coup afgezet.

Het eerste en belangrijkste wat ik tegen alle Venezulanen wil zeggen, is: Ga terug naar huis. Laat de rust weerkeren. Wie tegen mij is, moet maar tegen me zijn. Ik zal mijn best doen jullie op andere gedachten te brengen. Maar tegen de grondwet kunnen jullie niet ingaan. Dit is een boek voor iedereen. Zoals Popul Vhu van de Maya's. De Popul Vhu, het boek van de hele gemeenschap. Dat moet jullie erkennen. En dan nog iets: Laat je niet vergiftigen. Sta niet toe dat ze je vergiftigen met hun leugens.
Chavez nadat het volk in opstand was gekomen en de democratisch gekozen president weer was bevrijd. Belangrijk instrument in de coup vormden de commerciele televisiestations. Zie ook Chavez the film

We steunen de democratische gemeenschap in onze regio. We hebben meningsverschillen met Chavez gehad en dat zal vaker voorkomen.
Powell aan het einde van de film. De VS ontkennen iedere betrokkenheid met de coup.