zaterdag 2 september 2006

De strijd is nooit opgehouden.
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 2 september 2006. Vannacht rond half 2 in het programma van Giel Beelen op 3FM.

Je moet praten over hoe je je moet verzetten tegen een eventuele volgende grote wereldoorlog. En mijn instelling -ik ben ook maar een mens, dus ik probeer ook maar op mijn manier met alle gebrekkige middelen- ik probeer mee te helpen, dat hele kleine beetje, aan het voorkomen dat we nog verder afglijden in moraal, in geweld, in egoïsme, in materialisme, in een samenleving, die automatisch dan zal eindigen in een volgende oorlog.
Bill Minco (1922-2006)

Als vaste luisteraar van dit programma weet u natuurlijk al heel lang dat de aanslagen op 11 september 2001 een inside job waren, maar langzaam maar zeker begint dat ook door te dringen bij de rest van Nederland. Vanavond zond Twee Vandaag bijvoorbeeld weer uit over de vragen rondom die aanslagen; morgen verschijnt er een artikel in dagblad Trouw (waarin ook ik het één en ander mag zeggen) en volgende week zondag wordt niet alleen de documentaire Loose Change uitgezonden, maar komt ook het actualiteitenprogramma Zembla met een uitzending hierover. Gezien het mailtje dat ik van één der redacteuren ontving (met daarin complimenten voor het nummer ‘Vragen aan George Bush’, dat ik met de Osdorp Posse over die aanslagen heb opgenomen), heb ik er alle vertrouwen in dat dit programma de broodnodige discussie zal opleveren.

Goed nieuws, zou je denken. Hoewel: de BBC zond ooit de documentairereeks The Power of Nightmares uit (waar in duidelijke taal wordt uitgelegd hoe sterk de banden zijn tussen Al Queda en de Amerikaanse Neo-conservatieven) en enkele weken later volgden prompt de Londense bomaanslagen. Aanslagen door een groep die al heel lang door de MI5 werd gevolgd en waarvan enkele daders bekend stonden als Britse geheime agenten. Een aanslag waarbij -natuurlijk geheel toevallig- op datzelfde moment een oefening gaande was over de vraag wat men moest doen wanneer er op exact dezelfde metrostations op exact hetzelfde tijdstippen een serie aanslagen zou plaatsvinden.

Maar ja... wie zou er nou in Nederland profiteren van die aanslagen, zo vlak voor de verkiezingen?

Enfin. Met het laten lopen van de geestelijk leider van de Hofstadgroep (deze Syrische man met werkelijk alle trekjes van een geheim agent kon gearresteerd worden, maar dat zou volgens minister Donner teveel juridische problemen geven) heeft onze minister van Justitie al laten merken hoe hij in dit alles staat. Het verbaast mij dan ook niet meer als ik hem hoor zeggen dat hij een concert van Madonna zou willen verbieden omdat kunst zich volgens hem moet houden aan het bestaande normen- en waardenstelsel. Alsof kunst daar ooit voor bedoeld was. Wat zal die Donner toch gejankt hebben om de dood van Theo van Gogh, denk ik dan. Kruistocht in spijkerbroek is dit jaar niet alleen een film geworden, het is ook een reality programma.

Maar laat ik positief zijn: met een discussie over 9/11 komt wellicht ook al die andere troep vanzelf naar boven. Hoewel ik na al die tijd ook wel weet hoe die discussie zich vervolgens vaak ontwikkelt: Wie vragen stelt over het handelen van de neoconservatieve regeringskliek in de Verenigde Staten, krijgt maar al te vaak te horen anti-Amerikaans te zijn en het verwijt te zijn vergeten dat de Amerikanen ons destijds van de nazi’s hebben bevrijd. Laat ik daar dan ook maar eens nog wat woorden aan besteden.

Niet George W. Bush heeft Nederland van de nazi’s bevrijd, noch zijn familie. Sterker nog: het kapitaal van de familie Bush is grotendeels door zijn opa Prescott Bush verdient door voor de nazi’s te bankieren. Daar heeft ie zich nog wel eens voor moeten verantwoorden, maar het enige wat opa Bush te horen kreeg was: ‘Niet meer doen, he!’ En het is ook niet het Amerikaanse volk dat ik van die aanslagen beschuldig, maar veeleer de organisaties die voor en met de Bush administration werken, zoals de CIA. De CIA is een organisatie die na de Tweede Wereldoorlog is opgericht en toen vooral bestond uit voormalige geheim agenten van het nazi-regime, die op die manier hun straf ontliepen en werden ingezet voor de Amerikaanse federale staat. Een organisatie die zich, zoals ook menig Amerikaan zal beamen, vervolgens ging gedragen als een staat binnen de staat.

Dus kom bij mij niet aanzetten dat het betwijfelen van de officiële 9/11-lezing een soort verkapt anti-semitisme is, zoals NRC-columniste Elsbeth Etty onlangs nog suggereerde, maar sta mij toe deze column te eindigen met de woorden van de onlangs overleden -en overigens Joodse- verzetsstrijder Bill Minco:

De strijd is nooit opgehouden. Net zomin als de oorlog in 1945 opgehouden is, alleen: hij is opgehouden tussen Duitsland en de geallieerden. Maar na ‘45 zijn er meer dan 200 oorlogen in alle vormen over de hele wereld geweest. Dus het gaat allemaal gewoon door en als we er niets aan doen en als we het voor zoete koek accepteren en de televisie uitdraaien als we de beelden van afschuw zien die ons voorgeschoteld worden, dan wordt het steeds erger en dan wennen we er aan. Laten we er alsjeblieft niet aan wennen en laten we proberen, ieder op zijn manier, op zijn plaats en met zijn beperkte middelen, proberen er samen er iets, ietsje beter van te maken.

Links:
* Vragen aan George Bush - D.C. Lama & de Osdorp Posse:
- Persbericht
- mp3
- videoclip
- toelichting bij de vragen

* Twee Vandaag:
- Uitzending Twee Vandaag met Daan de Wit
- Uitspraken van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes in deze uitzending.
- Eerdere uitzending van Twee Vandaag over dit onderwerp

* Loose Change 2
* Andere documentaires over 9/11
* De BBC-documentaire 'The Power of Nightmares'.

* Uitspraken van de Nederlandse minister van Justitie in het NOS Journaal.
* Column Elsbeth Elly in de NRC

* De Bush-Nazi connectie (uitgelegd in een strip van Marcel Ruijters)
* De familie Bush

* Bill Minco was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Zijn memoires 'Koude voeten' werden in 1997 gepubliceerd. Voor de RVU maakte hij met o.a. Def P. de radiodocumentaire Ondergrond Verzet, die als mp3 te beluisteren is via deze link. Bovenstaande citaten zijn ook terug te beluisteren via het gelijknamige nummer van Seda, Sores en Def P.

* Informatie over de aanslagen op 9/11, in Londen, Madrid, Cassablanca, de moord op Theo van Gogh enz enz is terug te vinden in het Jaaroverzicht 2005, de Nachtegallen van 2006 en in verschillende losse blogs op deze site.