zaterdag 26 augustus 2006

Op naar Neurenberg
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 26 augustus 2006. Afgelopen nacht in het programma van Giel Beelen op 3FM. Met daarin delen van het Nachtegal dd 2 augustus.

Komt er ooit nog een einde aan de Derde Wereldoorlog, bij voorkeur nog voordat ie z’n naam al helemaal heeft waargemaakt? Terwijl u waarschijnlijk lekker op vakantie was, heb ik mij eens intensief met deze vraag bezig gehouden. En het antwoord luidt: Tuurlijk! Tenzij Billy Graham, Bush’ personal friend en dominee, gewoon gelijk heeft en de huidige wereldse puinhoop zal leiden tot de Apocalyps. Maar dat zien we dan wel weer! Tot die tijd gewoon blijven proberen het aantal oorlogen zo gering mogelijk te laten zijn en ik ben dan ook blij dat Giel weer terug is van vakantie: Dat maakt mijn werk weer een stuk eenvoudiger.

Zeven weken geleden ging Giel ineens midden in een vervolgverhaal op vakantie en pats: oorlog in Libanon. Sta je dan ineens als columnist op een belangrijk momentum in de geschiedenis met je meninkje op je website’je, terwijl je dat normaliter -desnoods dronken- op de radio aan heel dronken Nederland kunt verkondigen.

Maar goed: ik heb in de tussentijd toch maar gewoon een Nachtegalletje geschreven, want voor je weet zijn ze Iran alweer aan het bombarderen. Het zou een enorm gat slaan in mijn toekomstige bundel ‘Alle Nachtegallen uit de Derde Wereldoorlog’. Een boekje dat begint met mijn columns over 9/11, die nog zijn geschreven in de tijd dat de meeste Nederlanders daar eenzelfde idee over hadden als over Pluto: men dacht wel te weten wat het was, maar het bleek toch net iets anders te zijn. Een inside job, in dit geval.

Maar na Irak dus Libanon, op zich wel suprising. Volgens alle plannen zou Iran namelijk aan de beurt zijn voor een imperialistische behandeling, maar blijkbaar luistert IsraĆ«l toch niet zo heel goed naar de VS. Maar ach, denkt men in Washington: ze gebruiken wapens (da’s goed voor onze omzet), het stond vroeg of laat toch in de planning en als we maar genoeg benadrukken dat Iran hier achter zit, komt de volgende op ons verlanglijstje vanzelf wel.

Eind april voorspelde Zbigniew Brzezinski, auteur van o.a. The Grand Chessboard (zeg maar: het masterplan van WW III), dat een volgende grote aanslag ongetwijfeld op het conto van Iran wordt geschoven. En hij kan het weten: hij had tenslotte alle gebeurtenissen sinds 2001, inclusief die aanslagen op 11 september, met een verbazingwekkende trefzekerheid voorspelt. Persoonlijk denk ik dat ze voor november 2008 Iran wel zijn binnengevallen, want een nieuwe Bush (Jeb of zo) moet natuurlijk wel herkozen worden om het karwei af te kunnen maken: de verovering van het Midden-Oosten door de enig overgebleven grootmacht op aarde.

Maar om terug te komen op mijn vraag: komt er ooit nog een einde aan deze imperialistische gekte? Tuurlijk. Eigenlijk verkeren we nu een beetje in de situatie van voor de grote studentenopstanden tegen de oorlog in Vietnam. Ook toen doorzag de bevolking de leugens van haar machthebbers al een tijdje, maar dat kwam pas echt tot uiting toen de Amerikaanse regering niet besloot zich terug te trekken uit die waanzin, maar de oorlog juist uit te breiden naar Cambodja. En nu we allen weten dat de oorlog in Irak gebaseerd is op grove leugens, dat de oorlog in Afghanistan niets te maken had met de aanslagen op 11 september en dat alle oorlogen in datzelfde gebied de komende tijd van hetzelfde laken een pak zijn, zal een aanval op Iran waarschijnlijk eenzelfde effect sorteren: binnenlands verzet met als resultaat een wijziging van beleid.

Als Giel tenminste niet weer plotseling naar Amerika vertrekt…

Linkjes:
* Het Evangelie van George W. Bush, aflevering van Levy & Sadeghi.
* Artikel Zbigniew Brzezinski
* The Grand Chessboard.
* Pluto
* Nachtegal dd 2 augustus.