donderdag 17 augustus 2006

Legalize! War on Drugsjournaal
Tweemaandelijks nieuwbulletin van Stichting Legalize!

Quote van de maand
“Als de regering het strafrecht wil gebruiken om signalen af te geven mag dat, maar laten we niet doen alsof die aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs over de schadelijkheid van drugs. Want dat is duidelijk niet het geval.”
Phil Willis, voorzitter van het parlementaire comité dat in een recent rapport het Britse drugsbeleid kraakt. (Zie hier)

Italianen verzetten zich tegen streng drugsbeleid
ROME - De Italiaanse minister van sociale zaken Paolo Ferrero heeft laten weten dat een herziening van de huidige strenge drugswetten in zijn land onvermijdelijk is. Volgens Ferrero is het nieuwe beleid veel te onderdrukkend en controlerend, en zijn de wetten bovendien totaal ineffectief. Vooral de strafbaarheid van de consumptie van softdrugs moet snel afgeschaft worden, vindt Ferrero. “Een joint is veel minder schadelijk dan een liter wijn”, aldus de minister. Guido Blumir, voorzitter van het Italiaanse wetenschappelijke comité Libertà e Droga (Vrijheid en Drugs), vraagt in een brief aan UN secretaris Kofi Anan het ontslag aan van Antonio Maria Costa. De Italiaanse directeur van het UN-bureau voor drugs en criminaliteit heeft werelwijd een anti-cannabis campagne gevoerd gebaseerd op leugens. (www.radicalparty.org)

Belgen zaaien eerste moederplant voor wietplan
ANTWERPEN - ‘Trekt uw plant’ heet het plan van een groep Antwerpse cannabis-activisten, waar dit journaal eerder over berichtte. Eén van de bedenkers is Joep Oomen. Als lid van een vereniging adopteren deelnemers één wietplant in een gemeenschappelijke plantage. De wet staat Belgen het bezit van 3 gram wiet en 1 plant toe. Op 27 juli werd in de openbare Antwerpse Kruidtuin de eerste moederplant gezaaid. Met toestemming van hogerhand, aldus een persbericht van Trekt uw plant: “De toelating voor onze actie werd gegeven door het College van Burgemeester en Schepenen. Deze toelating baseerde zich op een advies van de Antwerpse politie, die had vastgesteld dat onze actie geen strafbare feiten zou inhouden.” Wordt vervolgd… (www.hardcoreharmreducer.be)

Venlo brieft ouders van blowende tieners
VENLO – Minderjarigen die zich ‘zonder geldige reden’ rond één van de vijf gedoogde koffieshops in Venlo ophouden, kunnen binnenkort rekenen op een brief aan hun ouders. Sinds 1 juli stuurt de gemeente al zulke brieven aan ouders van Duitse jongeren. Beleidsmedewerker Elke Haanraadts: “Met deze maatregel hopen we dat ouders inzicht krijgen in het doen en laten van hun kinderen.” De actie is onderdeel van het anti-drugsproject Hektor, waarvoor Venlo dit jaar 1,2 miljoen euro kreeg uit Den Haag. (www.zorgwelzijn.nl)

Drugssmokkelaars verleggen routes
SCHIPHOL - De in 2003 ingevoerde ‘honderd-procentcontroles’ op vluchten uit de Antillen, Suriname en Venezuela doen hun werk. In 2004 werden op Schiphol 3400 bolletjesslikkers aangehouden, in de eerste helft van dit jaar 490. Smokkelaars lijken nu andere routes te kiezen. De laatste maanden worden in andere landen, vooral Midden- en Zuid-Amerikaanse, steeds meer Nederlandse drugssmokkelaars aangehouden. In 2002 zaten in de Dominicaanse Republiek 18 Nederlanders voor drugsmokkel vast, nu 129. In Ecuador groeide het aantal gedetineerden van 8 in 2002 naar 34 in 2006. Het ministerie van Justitie onderzoekt de achtergronden van Nederlandse drugsgevangenen, in de hoop potentiële drugskoeriers te kunnen waarschuwen voordat zij geronseld worden. (NRC Next)

Cannabisbeurs verboden
COVENTRY - De Hemp & Hydro Expo 2006 die eind juli te Coventry in Engeland gehouden zou worden, is door de lokale autoriteiten afgelast. Het
driedaagse evenement trok vorig jaar 12.500 bezoekers. Dit jaar zouden op het evenement diverse bands deelnemen aan de ‘Global Marijuana Music Awards’. (www.ukhempexpo.com)

Marechaussee Schiphol runt eigen lijn
AMSTERDAM - Geregeld verduisteren personeelsleden van detentiecentrum Schiphol-Oost drugs van opgepakte bolletjesslikkers. “De laatste twee jaar is best veel personeel geschorst, ontslagen of veroordeeld”, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, die verder geen exacte aantallen noemt. De marechaussee is verantwoordelijk voor de bolletjesslikkers in cellencomplex Schiphol. (De Volkskrant)

Daklozen en gebruikers verbannen naar rand van de stad
ROTTERDAM - De Rotterdamse Pauluskerk is dicht. Nieuwbouwwoningen en kantoren nemen de plaats in van deze unieke opvang voor daklozen en gebruikers. Zij moeten hun heil nu zoeken in een nachtopvang in het Waalhavengebied aan de rand van de stad. Volgend jaar wil de gemeente Rotterdam ook een dagopvang openen, bij het Hofplein in het centrum van de stad. Na vijf jaar wil men beide opvangcentra weer sluiten. De bedoeling is dat de doorstroom van daklozen en gebruikers van tijdelijke opvang naar permanente opvang (wonen en werken) dan zo verbeterd is, dat er minder tijdelijke opvangplekken nodig zijn. (Algemeen Dagblad)

column
De Legalees is even met vakantie en wenst alle lezers van het Legalize! War on Drugs journaal een behouden oogst!

* Vorige editie Legalize! War on Drugsjournaal.