zondag 20 augustus 2006

Ironie
'Het vervelendste wat je kan gebeuren in dit soort situaties, en dat zeg je dan altijd achteraf, is dat men denkt 'we gaan een soort van oefening houden'. Dat is dan heel vervelend, want voor je het weet duurt het een tijdje voordat men weet dat het om het echt gaat.'
Uri Rosenthal van het Crisis Onderzoeksteam (COT) over de vrijgegeven geluidsbanden van NORAD en andere overheidsdiensten op 11 september 2001, gisteren in Twee Vandaag. Op 9/11 werd -net als bijvoorbeeld tijdens de aanslagen in Londen- een oefening gehouden die grote overeenkomsten toonde met de geplande aanslagen.

'De order om een gekaapt vliegtuig neer te halen kostte op 11 september enorm veel tijd omdat er 7 lagen moesten worden gepasseerd in de besluitvorming. (...) Achteraf was het overigens -zo zie je de ironie van de zaak- een geluk bij een ongeluk (...), want als ze dat gedaan hadden waren ze nota bene achter een verkeerd vliegtuig aan gegaan: een delta die op weg was naar Las Vegas.'
Uri Rosenthal in dezelfde uitzending.

'Politici en verantwoordelijke autoriteiten worden hier heel erg mee in verlegenheid gebracht. Zij hadden er dus baat bij dat dat niet in de publiciteit zou komen. Het tast toch het beeld aan van mensen die alert gehandeld hebben. Ja, het was een chaos op die 11 september-ochtend.'
"Amerikakenner" Willem Post laat merken er nog steeds geen zak van te begrijpen, gisteren in dezelfde uitzending.