vrijdag 9 juni 2006

Tegen legalisering
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht tussen 1.00 en 2.00 uur in Alles uit de Radiocast: een programma van Giel Beelen op 3FM.

Morgen wordt voor de tiende keer de Legalize!-demonstratie voor een beter drugsbeleid gehouden. En wederom is mij gevraagd daar een toespraakje te komen houden, dit keer op de Dam. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat steeds moeilijker vind worden: Het is namelijk zo fucking logisch dat je alleen een beter drugsbeleid kunt hebben als je die drugs uit de illegaliteit haalt, dat ik steeds minder zin heb om dat telkens maar weer uit te leggen.

Daarom nu: 10 redenen om tegen legalisering te zijn. Sterker nog: 10 redenen om het nog veel en veel harder aan te pakken:

1. Het is hartstikke leuk om gif over Colombia te strooien. Op zich zouden we dat ook wel in Nederland kunnen doen, maar dan hebben we er zelf last van. Nu laten we de Amerikanen daar onze vliegvelden op Aruba voor gebruiken en merken alleen de Colombianen dat. Die zijn toch in oorlog, omdat wij zo graag cocaïne van hun plantjes maken en wij die plant daarom hebben verboden.
2. De missie in Afghanistan is nog niet uitdagend genoeg. Als we alleen maar tegen zogenaamde terroristen vechten, is de kans aanwezig dat we daar binnen enkele jaren met opbouwwerkzaamheden kunnen beginnen. Daarom moeten we de enige bron van inkomsten voor vele personen daar ook illegaal houden, zodat we ook hun gewassen -net als in Colombia- met gif kunnen besproeien.
3. Als er niet zoveel zwart geld meer in omloop is, weet de CIA natuurlijk ook niet meer hoe ze hun geheime operaties moeten financieren. Dan krijg je ook nooit meer van die spectaculaire beelden als op 11 september 2001.
4. In verschillende landen zijn er hele leuke tradities ontstaan m.b.t. de drugsprohibitie. Zo werden in Thailand op de grote anti-drugsdag bijvoorbeeld enkele honderden mensen zonder enig proces afgeknald. Met wereldweide legalisering help je weer een mooie folklore om zeep.
5. Het is belangrijk dat mensen die hulp zoeken, eerst even flink vermanend toegesproken kunnen worden. Als iemand bijvoorbeeld jarenlang fysiek of geestelijk is mishandeld, zijn toevlucht heeft gezocht in geestverruimende middelen en dan uiteindelijk aanklopt bij één van de hulpverleningsinstanties, moet ie natuurlijk eerst even flink de les worden gelezen: ‘Afkicken, jongen. Drugs zijn jouw probleem!’
6. Het is sowieso goed om mensen een schuldgevoel aan te praten wanneer zij vreugde beleven. De gereformeerden hebben daar al eeuwenlang succes mee en kijk wat het hen heeft opgeleverd: de minister van Justitie.
7. De gevangenisindustrie floreert nog lang niet zo goed als mogelijk is: kijk eens naar drugswetgeving in de Verenigde Staten en zie: in Nederland lopen nog heel veel onschuldige mensen gewoon vrij rond.
8. Drugs zijn nog niet gevaarlijk genoeg. Als mensen bijvoorbeeld gewoon zuivere heroïne zouden krijgen in plaats van hetgeen de dealer op dat moment verstrekt, en dan ook nog geld zou overhouden om goed te kunnen vreten, dan kun je de gebruikers niet eens meer herkennen aan hun zwakke gezondheid. Waar moet de niet-gebruikende Nederlander dan nog zijn superioriteitsgevoel vandaan halen?
9. Politie-agenten moeten wel een beetje lol houden in hun werk. Een moord- of verkrachtingszaak oplossen is allemaal maar vervelende ellende, terwijl het opsporen van drugshandelaren ieder jaar weer gepaard gaat met de nieuwste high-tech apparatuur. ‘t kost een paar belastingcenten, maar dan heb je ook wat.
10. Nederland moet altijd luisteren naar wat het buitenland zegt. Het idee dat we zelf zouden kunnen beslissen wat voor beleid we willen voeren, is een verouderd concept dat democratie heet.

Nou, vooruit dan: tot slot reden 11. Als drugs gelegaliseerd worden, is er voor Legalize! ook geen reden meer om te demonstreren. En dan mis je morgen dus wel een heel mooi feestje.

Info:
Legalize!-demonstratie: vanaf 13.00 uur op de Dam te Amsterdam (met o.a. Def P, Che, Casto, Macro, Joep Oomen en D.C. Lama). Vanaf 14.00 uur met soundsystems via Raadhuisstraat, Westermarkt, Rozengracht, Nassaukade, Tweede Hugo de Grootstraat, Jan van Galenstraat (hier zal een speech gehouden worden), Admiraal de Ruiterweg, Molenwerf, Velserweg, Sloterdijkerweg, naar Station Sloterdijk. Bij Station Sloterdijk: optredens en speeches. www.legalize.net