woensdag 21 juni 2006

Legalize! war on drugsjournaal
Iedere twee maanden verschijnt in de EssensiE en de Highlife het Legalize! war on drugsjournaal: berichten over de war on drugs in binnen- en buitenland. Het war on drugsjournaal wordt gemaakt door stichting Legalize!

Geen relatie cannabis en longkanker
LOS ANGELES – Cannabisgebruik leidt niet tot kanker. Dat is de conclusie van een groot Amerikaans onderzoek, geleid door Donald Tashkin van de universiteit van Californië. Tashkin bestudeert al dertig jaar het effect van cannabis op de longen. De overheid gebruikt zijn werk vaak om aan te tonen dat cannabis gevaarlijk is. Tashkin: “Onze hypothese was een positief verband tussen cannabis en longkanker, vooral bij zwaar gebruik. In plaats daarvan vonden we geen enkel verband en zelfs aanwijzingen voor een beschermend effect.” Volgens Tashkin zou THC cellen kunnen laten afsterven voordat zij kwaadaardig worden. (Washington Post)

Mexicaanse legalisering onder druk VS afgeblazen
MEXICO CITY - De Amerikaanse regering heeft een stokje gestoken voor een Mexicaans wetsvoorstel dat het bezit van kleine hoeveelheden drugs zou legaliseren. De Mexicaanse Senaat keurde het voorstel onlangs goed, omdat de politie zich dankzij de wet beter op dealers kon richten. Bezit van bijvoorbeeld 500 milligram cocaïne of 5 gram cannabis zou niet langer bestraft worden. President Vicente Fox gaf aan in te stemmen met het voorstel, maar wees de wet onder grote Amerikaanse druk een paar dagen later af. (stopthedrugwar.org)

Staat maakt het growshophouders ‘zo lastig mogelijk’
DEN HAAG – De overheid voert de druk op growshops op, blijkt uit een notitie van de ministers Donner en Remkes. De gemeenten hebben hierin een spilfunctie. Via de APV kunnen ze growshops vergunningplichtig maken en een maximum hanteren. Een ander wapen is de ‘integrale doorlichtingsactie’. ‘Daarbij lichten de politie, gemeentelijke diensten, inspecties en de belastingdienst een growshop grondig door, waarbij alle mogelijke wettelijke regels worden gecontroleerd met de bedoeling het de growshopeigenaar zo lastig mogelijk te maken. Bij de vondst van wietstekjes of andere drugs kan de growshop gesloten worden en strafrechtelijke vervolgd.’ (www.justitie.nl)

Zwitserse harm reduction werpt vruchten af
ZURICH – Het Zwitserse harm reduction-beleid voor heroïneverslaafden werpt vruchten af, meldt het gezaghebbende Britse medische vakblad The Lancet. Vijftien jaar harm reduction (schone naalden, methadon en heroïneverstrekking) heeft geleid tot jaarlijks vier procent minder problematische gebruikers. Sinds 1990 is het aantal Zwitsers dat hulp zoekt voor heroïneverslaving met liefst 82 procent gedaald. Critici hebben altijd beweerd dat het Zwitsers model leidt tot nieuwe verslaafden en het ‘verslaafd houden’ van gebruikers. (Reuters/The Lancet)

Verslaafden klussen bij
AMSTERDAM - De GGD gaat druggebruikers die heroïne krijgen voorgeschreven, betalen als ze geen cocaïne gebruiken. Deelnemers aan de heroïneverstrekking in Den Haag, Enschede en Amsterdam-Zuidoost kunnen maximaal 56 euro per week bijverdienen als hun urine negatief test op cocaïne. Uit recent onderzoek blijkt dat voor veel opiaatverslaafden cocaïne de belangrijkste drug is. Het experiment maakt deel uit van wetenschappelijk onderzoek. Er is ruim 500.000 euro voor uitgetrokken. (Trouw)

Nederwiet blijft gedoogde softdrug
DEN HAAG - Nederwiet blijkt geen harddrug te zijn en wordt niet
verboden. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hij baseert zich op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoogervorst had in 2004 aangekondigd dat hij cannabis met een hoog THC-gehalte, de werkzame stof in wiet, in het uiterste geval als harddrug zou aanmerken. (NRC Handelsblad)

Blowbladen verboden in Maleisië
KUALA LUMPUR - De regering van Maleisië heeft drie blowbladen verboden. De populaire High Times, Canadese Cannabis Culture en Engelse Weed World mogen niet langer in Kuala Lumpur verkocht en bezit worden. De magazines zouden de nationale veiligheid en moraal ondermijnen. Naast het bezit van cannabis riskeren Maleisische blowers nu dus ook een gevangenisstraf voor het bezit van hun lijfblad. (stopthedrugwar.org)

Problematisch druggebruikers naar Beilen
BEILEN - In Beilen komt een gesloten instelling voor 120 psychiatrische patiënten uit Amsterdam en Rotterdam die dakloos zijn en druggebruiker. Het tehuis zou eerst in Hooghalen komen, maar onder druk van protesterende buurtbewoners zochten de autoriteiten naar een andere locatie. De gedwongen opnames vinden alleen plaats op grond van de Wet Bijzondere Opneming Psychiatrische Ziekenhuizen. (ANP)

Tiende Legalize! groot succes!
Zaterdag 10 juni organiseerde Legalize! voor de tiende keer haar streetrave demonstratie in Amsterdam, volgens velen ‘de gezelligste Legalize! ooit’. Schitterend weer, hoge opkomst, goede sfeer; alles droeg bij aan een gedenkwaardig Legalize! jubileum. Maar wat de tiende Legalize! een echt compleet succes maakte was de boodschap die dankzij de streetrave in vele Nederlandse oren werd geknoopt via kranten, radio en (lokale) tv: de war on drugs is zinloos, er moeten NU betere alternatieven komen!

Al vanaf het begin van de streetrave was de sfeer geweldig. Het plein voor de Dam stond vol uitgelaten mensen, genietend van het erg warme zonnetje. Op het podium van de Legalize! truck protesteerde Def P van de Osdorp Posse samen met de andere Rappers Tegen De Prohibitie op geheel eigen wijze tegen het gefaalde drugsbeleid. Toen sloot de truck aan bij de andere, fantastisch uitgedoste, soundsystems en trok de stoet dansend richting Rozengracht. De bekende versierde bakfietsen, gevuld met wietplanten en rastakinderen, vrolijkten de optocht als vanouds op. Ook ouderwets gezellig bleef de sfeer, de hele tocht lang. Hippiechick, teknofreak, gabber, activist, beveiligingsmeneer en politieagent trokken vreedzaam door het Amsterdamse centrum.

De belangstelling van de pers voor de tiende Legalize! was groot. Interviews op BNN Radio en Business Radio verduidelijkten voor de luisteraars het doel van de demonstratie. Het Parool schreef een groot artikel over tien jaar Legalize!. Zelfs een sensatiekrant als de Metro besteedde serieus aandacht aan Legalize!, alhoewel noodgedwongen want er was dit jaar geen vechtpartijtje dat de redactie kon opblazen tot enorm veiligheidsprobleem. De krant nam ook niet de moeite om dieper op de boodschap in te gaan, maar liet juist vooral mensen aan het woord die negatief tegenover legalisering staan. De same old story dus.

De geweldige dag werd in stijl afgesloten met een (helaas korte) sfeervolle eindmanifestatie op een veld bij Amsterdam Sloterdijk. Om ‘veiligheidsredenen’ mochten slechts vier soundsystems van de gemeente Amsterdam aan het slotfeest deelnemen. Omdat Amsterdam dit besluit pas een week voor de demonstratie kenbaar maakte, kon Legalize! er geen juridische stappen meer tegen ondernemen. Volgens Legalize! zijn de soundsystems een belangrijke aanvulling op de boodschap van de demonstratie. Ze vertegenwoordigen de vrije levenswijze van de mens die zelf zijn genotsmiddelen kiest, in plaats van de overheid.

Hopelijk heeft Legalize! weer wat verstarde geesten kunnen openstellen voor een realistisch drugsbeleid en laten inzien dat de war on drugs nergens toe leidt. In ieder geval hebben duizenden mensen op 10 juni laten zien dat ZIJ het wel snappen! Hartelijk dank voor jullie komst en ook dank aan de sprekers, artiesten en sponsors die deze onvergetelijke tiende Legalize! mogelijk gemaakt hebben.

Tot volgend jaar!
De Legalees

“Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”
(Albert Einstein)

* Vorige aflevering Legalize! war on drugsjournaal.