maandag 5 juni 2006

Grote broer
Afluisteren is in dit land gewoner dan de meeste Nederlanders voor mogelijk houden. (...) Hoeveel er precies in Nederland wordt afgeluisterd, is niet bekend, maar vast staat dat de Nederlandse overheid een van de meest schaamteloze luistervinkjes in de westerse wereld is. Het Duitse Max Planck instituut berekende dat Nederland koploper is met ongeveer 10.000 taps over het afgelopen jaar. Daar zijn de taps van inlichtingendiensten als de AIVD en MIVD niet eens bij inbegrepen. (...) Kennelijk ontbreekt het de Nederlander aan het gezonde wantrouwen jegens de staat, dat de Amerikaan zo kenmerkt. Deskundigen zijn het erover eens dat mede daardoor ons land een afluisterparadijs geworden is, waar de overheid alle vrijheid heeft – en zo nodig neemt – om te doen wat haar uitkomt.
Uit: Nederland is een afluisterparadijs geworden, een artikel van Henk Rijkers in het Katholiek Nieuwsblad.