zondag 7 mei 2006

Why we fight
De VS geven op dit moment meer uit aan defensie dan aan alle andere onderdelen van de begroting bij elkaar. (Het defensie budget is 750 miljard dollar. Vorig jaar zijn de winsten met meer dan 25 procent gestegen.)
Uit de docu: Why we fight, op 5 mei uitgezonden door VPRO's Import. Met daarin citaten van o.a. president Eisenhower ('Pas op voor het militair-industrieel complex.'), één of ander Congreslid ('Ons land geeft meer uit aan defensie dan de 18 leden van NAVO, China en Rusland.') en Donald Rumsfeld ('Wat mij betreft leiden getallen alleen maar af.') En verder met:

'In 1992 is er een contract ter waarde van 9 miljoen dollar naar het bedrijf KBR gegaan, dat moest onderzoeken of Defensie de privé-sector moest inzetten voor bepaalde logistieke taken, zoals voedselvoorziening en mogelijk ook militaire taken. Minister van Defensie was toen Dick Cheney -hij wees toen het contract toe- en KBR concludeerde dat het een topidee was. De daaropvolgende tien jaar kreeg KBR zo'n 800 contracten voor zulk werk. Het bedrijf nam vervolgens deze netwerker in dienst: een voormalig Congreslid, minister en chef van de presidentiële staf, die hier en in de rest van de wereld een voet tussen de deur moest krijgen. En dat leverde Cheney veel geld op. Zijn vermogen groeide in vijf jaar tijd van een miljoen dollar naar zo'n 60 a 70 miljoen dollar.'
Eén van de auteurs van 'Making a Killing, the business of war' in dezelfde docu.

'De grondwet behoudt het recht om oorlog te verklaren voor aan de volksvertegenwoording: aan het Congres dus. In oktober 2002 gaven beide huizen van het Congres die macht, en de macht om kernwapens te gebruiken, aan één man. Nog geen half jaar later maakte hij gebruik van dit recht en viel Irak aan.'
Ook uit Why we fight.

'Toen hij dat zei (George W. Bush's verklaring, maanden na het begin van de oorlog in Irak, dat er geen bewijs was dat Saddam Hussein betrokken was bij 11 september en dat Bush dat ook nooit beweerd had - DCL) viel ik zowat uit mijn stoel. Is ie gek of zo? Waarom zijn wij daar dan? Ik was kwaad. Mijn eerste gedachte was: Je bent een leugenaar. (...) Het is schandalig als wij onze president niet meer kunnen vertrouwen. Dan denk je: Er is iets mis met het systeem. De overheid heeft misbruik gemaakt van mijn pattriotisme en van mijn enorme zucht naar wraak voor wat mijn zoon is aangedaan.'
Vader van een 9/11-slachtoffer, in Why we fight.