donderdag 25 mei 2006

Marteling
'Als ze je zo behandelen, ga je ook echt geloven: 'Ik heb vast iets gedaan, waardoor ik hier zit.' Zoals de bewakers je behandelen: als ze je uit je cel halen, mishandelen ze je. Ze halen je er zomaar uit, gooien je op de grond, zitten met z'n vijven op je nek, een ander doorzoekt dan je cel. Je zit gewoon in het grind, met vijf man bovenop je. Als je je beweegt, slaan en schoppen ze je. Dan gooien ze je je cel weer in en denk je: Wat gebeurt hier?'
Shafiq Rasul (één van de drie Britse jongens die zonder enig proces vastzaten op Guantánamo Bay), gisteravond in Netwerk.

'We probeerden te vergeten dat we ooit familie hebben gehad. Dat moesten we verdringen: Je hebt geen moeder, geen broer, geen zus of vader, niemand. Je leven is in Cuba begonnen en eindigt daar ook. Zo keken we ertegenaan. Je moest wel. We moesten ons aanpassen en denken: Dit is normaal.'
Ruhel Ahmed, één van de andere 'Tipton Three', die overigens zonder enige verdere uitleg of beschuldiging na 2,5 jaar weer zijn vrijgelaten.