vrijdag 26 mei 2006

Desmond Dekker
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 27 mei. Vannacht tussen 1.00 en 2.00 uur tijdens Alles uit de Radiocast, een programma van Giel Beelen op 3FM.

Ik heb in mijn leven heel wat ska- en reggaebands gezien maar als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik ook niet meer precies weet wie dat allemaal waren. Dat geldt niet alleen de onbekende artiesten; ook van de zogenaamde groten der aarde (zeg maar: heel Jamaica) weet ik niet meer precies wie ik nou allemaal wel en wie ik nou nog nooit heb zien optreden. Dat krijg je als je op dat moment bij Jah verkeert: dan doet die aardse status er ook niet meer zo heel erg veel toe.

Alweer enige tijd geleden was ik bij een concert in de Melkweg van Desmond Dekker. Desmond Dekker is zonder twijfel één van mijn favoriete ska-artiesten; Israelites soundtrackte menig eerste verliefdheidsgevoel (ik verstond toen nog geen Jamaicaans) en in tijden dat het leven allemaal wat minder voorspoedig verloopt, draai ik graag het vrolijke nummer Problems (‘everyday it’s problems, problems, problems, problems....’)

In het voorprogramma traden vrienden van me op, de reden dat ik gratis naar binnen kon. Om ze daarvoor te bedanken, was ik voor aanvang van de optredens naar het backstage-gedeelte gelopen en liep ik de trap op naar boven, waar de kleedkamers zich bevinden. Op datzelfde moment daalde een oude neger de trappen af, die gekleed was in een pak dat mooi op het podium zou passen. Ik had geen flauw idee wie het was. Het kon Desmond Dekker zijn, maar even goed de drummer, een blazer of de roadie van de mondharmonica, die al jarenlang gezellig was om erbij te hebben.

Ik wilde hem eigenlijk gewoon passeren, maar dat was niet de stijl van de man. Hij hield stil op de trap, opende zijn armen en zei zoiets als ‘Hello, my friend.’ Kijk, als mensen je op die manier begroeten, maakt het mij niet uit wie het is. Ook ik opende mijn armen, wij omhelsden elkaar en zeiden beide enorm veel zin te hebben in het optreden. Ik vervolgde mijn weg; dronk een gratis biertje in de kleedkamer, draaide een joint met de beste wiet van Nederland (die van mijn balkon) en zag even later dat de man inderdaad the man of the show was. Een goede show.

Deze week is Desmond Dekker aan een hartaanval overleden en dit is mijn herinnering aan hem. Maar misschien was het ook wel iemand anders.

Links:
* Website Desmond Dekker.
* Bericht overlijden Desmond Dekker.
* Muziek van Desmond Dekker.