vrijdag 21 april 2006

Ziekelijk
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 22 april 2006. Vannacht tussen 1.00 en 2.00 uur op 3FM in Alles uit de Radiocast, een programma van Giel Beelen. Na te luisteren via deze link (na ongeveer 50 minuten, gevolgd door Peter de Ranzige Dichter)

Onze minister van Volksgezondheid heet Hans Hoogervorst. Een groot medicijnman heb ik nooit hem gevonden (laat staan een sjamaan), maar als student van de jaren ‘70 rookte hij wel geregeld een jointje. Nou heeft Hans (wij blowers tutoyeren elkaar graag) wel een beetje het probleem dat je wel vaker bij recreatieve blowers ziet: die denken dat iets wat ‘zo onwijs te gek gaaf was in m’n studententijd’ natuurlijk onmogelijk ook nog een medicijn zijn. En ja... er mogen dan wel duizenden mensen beweren dat zij eerst talloze medicijnen van de farmaceutische industrie slikten en zeggen dat zij -sinds zij medicinale marihuana gebruiken- de helft van die chemische troep weg kunnen gooien... bij cannabis denkt Hans toch vooral aan die avond dat hij... ‘weet je nog wel.... woe man, wat was ik toen stoned!’ En aan zijn vrienden in farmaceutische industrie natuurlijk.

Hans gelooft niet in medicinale marihuana en heeft er eigenhandig voor gezorgd dat experimenten met legale verstrekking gedoemd waren te mislukken. Hij liet het veel te duur produceren, zorgde ervoor dat er slechts twee cannabissoorten verkrijgbaar waren en concludeerde (toen alle patiënten om die redenen hun wiet gewoon bij de coffeeshop bleven halen) dat er ook vrijwel geen patiënten waren die marihuana medicinaal gebruiken. Hans heeft een beetje problemen oorzaak en gevolg uit elkaar te houden. Dat bleek ook recentelijk weer.

Een andere plant met grote medicinale werking is namelijk de cocaplant. De cocaplant is zelfs meer dan dat: wie de bladeren kauwt krijgt calorieën, proteïnen, vitamines, vetten, kalk, koolhydraten binnen. Erg handig als je verder niet zoveel te vreten hebt. Hele stammen leefden op die plant... totdat de Amerikanen ontdekten dat je er met een chemische bewerking ook cocaïne van kan maken en zij de hele wereld dicteerden dat de cocaplant daarom verboden moest worden. Behalve dan voor Coca Cola, want die hebben nog steeds het wereldwijde monopolie op commercieel gebruik van die plant. Maar met dat verbod werd in landen als Columbia nog geen honderd jaar geleden de deur wagenwijd opengezet om de misdaad daar om de macht te laten vechten. Een oorlog die steeds verder escaleert en waarbij de Amerikanen de belangrijkste wapenleveranciers zijn. En ja, dan kan ik uren vertellen over de verschrikkingen van die oorlog, maar dat doet Hans tegenwoordig ook.

Hoogervorst is namelijk deze maand in Colombia geweest en zag toen eindelijk wat voor puinhoop het daar is. En volgens Hans is het tijd dat iedereen zich dat realiseert, want hij is zelfs een voorlichtingscampagne begonnen. Zo zei hij in televisieprogramma ‘De Wereld draait door’ bijvoorbeeld dat de cocaplant een ecologische ramp veroorzaakt. Dat ligt niet aan die plant, Hans: Dat komt omdat die Amerikaanse drugsbestrijders (o.a. vanaf onze eigen vliegvelden in Aruba) daar met vliegtuigjes gif over de cocavelden strooien. En dat er daar 2 á 3 miljoen mensen vluchteling zijn, komt niet omdat er daar al honderden jaren een gewas groeit: dat komt omdat de productie illegaal is verklaard en de eigenaren van de grond daarom per definitie crimineel zijn.

En ja... als criminelen met elkaar om de macht vechten, dan weet je wel wat er gebeurt. Dat was hier in Amsterdam-West gisteren nog te merken bij café de Hallen. Dus Hans, houd eens op met je verhaal dat de oorlog in Colombia de schuld is van de recreatieve drugsgebruiker: die oorlog is het gevolg van dat stupide drugsverbod. Misschien wordt het tijd weer eens een goede medicinale joint op te steken, Hans, want dit soort gelul is echt ziekelijk.

Eerdere columns mbt dit onderwerp:
* Medicinale marihuana (Nachtegal dd 22 oktober 2004)
* Enduring Freedom (Nachtegal dd 10 september 2005)
* Nova en buitenwiet (Nachtegal dd 8 oktober 2005)

Linkjes:
* Hans Hoogervorst bij 'De wereld draait door'.
* Liquidatie bij café De Hallen.
* De war on drugs in Columbia (Ook de EO weet wel beter)
* Tell this, Hoogervorst.
* Uit je bol (Gerben Hellinga en Hans Plomp) over coca.
* Het Cocamuseum.
* Zie ze gif strooien.
* Hans
* Stichting Patiëntenbelangen Medicinala Marihuana.
* Meer over medicinale marihuana.
* Alles uit de radiocast.
* Stichting Drugsbeleid.
* Legalize! (demo: zaterdag 10 juni 2006!)