woensdag 19 april 2006

New day is slowly rising...
Hoe gaan we als democratie en volksvertegenwoordigers om met hele moeilijke vragen rondom oorlog? Ik vind de belangrijkste kern van de kritiek op Rumsfeld nu, en het gebeuren in Irak, is vooral de vraag: de manier waarop Amerika met zijn bondgenoten optreedt, brengt die nou de veiligheid voor het Westen dichterbij of speelt die nou juist terroristen in de kaart door steeds opnieuw acties tegen het Westen te legitimeren? Dat is de discussie volgens mij in Amerika en die wij ook in Nederland moeten voeren.
- Verwacht u dat dat gebeurt dan?
Ik denk dat die discussie steeds meer dichterbij komt, naarmate je ziet dat in Irak de zaak niet in de klauwen komt (...), je ziet dat de situatie in Afghanistan niet goed gaat (...) en nu Iran aan de horizon opdoemt en de Amerikanen daar niet gaan praten of proberen de zaak te verbeteren, maar alweer dreigen met wapengekletter, is de vraag: maakt dat het Westen veiliger? Want daar gaat het allemaal om: de grote strijd tegen het terreur.
- Natuurlijk, maar maakt het ons eigen land al veiliger als we daar niet eens over kunnen discussiƫren?
Nou ja, dat bedoel ik.
Gesprek tussen Bert Bakker en Jeroen Pauw, gisteravond in Nova.