woensdag 19 april 2006

Het Legalize! War on drugsjournaal
Tweemaandelijkse nieuwsbrief van Stichting Legalize! Verschijnt in EssensiE en Highlife. Redactie: Derrick Bergman, D.C. Lama, Willemijn Los en MarisK.

Quote van de maand:
“Colombia is het derde land op de wereld wat de hoeveelheid landmijnen betreft. Ik had daar geen idee van.”
(Minister Hoogervorst leert langzaam over de war on drugs in Colombia)

‘Britse FBI’
LONDON - Een ‘Britse FBI’ moet het worden: The Serious and Organised Crime Agency (Socu). De nieuwe dienst is een samenvoeging van de National Crime Squad, de National Criminal Intelligence Service en onderzoekers van de douane en de immigratiedienst, waarmee zo’n 4000 agenten gepaard gaan. Socu richt zich voornamelijk op drugs- en mensensmokkelaars. Zeker 140 agenten worden in het buitenland gestationeerd, voornamelijk in de VS, Oost-Europa, Colombia en Afghanistan. (The Guardian)

Amerikaanse aanpak papaverteelt brengt missie in gevaar
KABUL - De aanpak van papaverteelt door de Amerikaanse DEA zorgt voor veel weerzin bij de Afghaanse bevolking. “Pogingen van de NAVO vertrouwen te winnen zijn tevergeefs als in hetzelfde gebied papavervelden worden vernietigd”, aldus Rob de Wijk, hoofd instituut Clingendael. Nederland zendt de komende maanden ongeveer 1200 militairen naar de provincie Uruzgan. In Kandahar, Helmand en Uruzgan neemt ondertussen het aantal aanvallen op buitenlandse militairen sterk toe. Begin april begon de DEA vernietigigingsoperaties in Helmand en Kandahar. Uruzgan volgt nog. (Trouw)

Gedooghoeveelheden Italië bekend
ROME - Italianen moeten voortaan behoedzaam met bepaalde hoeveelheden drugs over straat. Gedoogd worden bijvoorbeeld 750 mg MDMA en 500 mg THC. Met het feit dat gebruikers niet kunnen meten hoeveel werkzame stof er in de dope zit, wordt geen rekening gehouden. Heb je mínder dan de gedoogde hoeveelheden bij je, dan raak je bijvoorbeeld je rijbewijs kwijt of moet je verplicht afkicken. Meer dan deze hoeveelheden op zak? Dan krijg je een gevangenisstraf van 6 tot 20 jaar voor drugsdealen. (www.fuoriluogo.it)

'Coke snuiven betekent oorlog'
BOGOTA - 27 april begon in Londen de campagne om cocaïnegebruik in Europa te ontmoedigen. Colombia's vice-president Francis Santos stelt dat de huidige guerillaoorlog in Colombia gefinancierd wordt door de handel in cocaïne. Door het snuiven van coke dragen volgens Santos Europese gebruikers bij aan de oorlog. De campagne beoogt bewustwording hiervan onder het Europese publiek. Nederland steunt de campagne. (De Telegraaf)

Website met wietkwekers sterft stille dood
VENRAY - Het plan van politiedistrict Venray om betrapte wietkwekers op internet te zetten is een stille dood gestorven. “Dat mag niet en justitie wil het niet, want het schendt de privacy”, aldus burgemeester Mengde van Sevenum namens de gemeenten in het district. Gedeputeerde Mat Vestjens (VVD) van de provincie Limburg: “Het enige wat de provincie wil doen is handhavingsrapporten op de website van het samenwerkingsproject het Groene Goud zetten. Als dat al een schending van privacy is, hoe erg is dat dan?” (Binnenlands Bestuur)

Gedwongen opname druggebruikers
AMSTERDAM – 120 dakloze en psychisch gestoorde drugsverslaafden uit Amsterdam en Rotterdam worden gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek in Drenthe. Een speciale commissie wijst de verslaafden aan, waarna zij via een rechterlijke machtiging worden opgenomen. Voor de Drentse kliniek heeft het ministerie van VWS jaarlijks 12 miljoen euro beschikbaar gesteld. (Het Parool)

Wietplantage uit protest in België
ANTWERPEN - Steunpunt Antwerpse Drugsgebruikers (STAD) wil in Antwerpen een wietplantage opzetten uit protest tegen het drugsbeleid. “Belachelijk dat je wel cannabis mag gebruiken, maar niet kopen”, aldus Joep Oomen van STAD. “Als er juridische problemen van komen, dan zullen we dat gevecht aangaan.” STAD hoeft zich wellicht geen zorgen te maken. Dankzij mazen in de Belgische wet werden onlangs 5 wiettelers vrijgesproken. Ze waren aangeklaagd voor het kweken van wiet, maar dat is niet bij wet verboden, wel het bezit van THC. (Het Volk/De Limburger)

8 gram wiet op zak: 100 euro boete
BERGEN OP ZOOM - Twee bezoekers van een koffieshop op het Korenbeursplein in Bergen op Zoom hebben bij een politiecontrole boetes van 100 euro gekregen. Hun misdaad: het overschrijden van de toegestane gebruikershoeveelheid cannabis van 5 gram. Ze hadden 8 en 11 gram wiet op zak. Ook de koffieshophouder en een medewerker werden voor dit delict bestraft, elk met een boete van 200 euro. (BN/De Stem)

Terug bij af!
Column van de Legalees
Dit jaar bestaat Legalize! tien jaar. We hadden het graag groots gevierd. Niet alleen mochten we het afgelopen decennium op steeds meer deelnemers aan onze jaarlijkse demonstratie rekenen, ook de activiteiten van de stichting zijn langzaam maar zeker gegroeid: meer kleinschalige acties, meer deelname aan debatten, een EHBD-cursus, deelname aan buitenlandse demonstraties, dit War on Drugs journaal etc.

Voor ons plan om na de demonstratie een groots feest op de Kop van Java te organiseren, is door de gemeente Amsterdam een stokje gestoken. Legalize! kon zich niet vinden in de absurd strenge maatregelen die de gemeente aan deze slotmanifestatie stelde. De Amsterdamse bevolking mag dan misschien in grote getale gekozen hebben voor een ander stadsbestuur; wij hebben nog steeds te maken met dezelfde driehoek. In plaats van felicitaties (‘Wat fijn dat jullie vrijwilligers al tien jaar die broodnodige discussie ter tafel brengen en daarnaast de stad verrijken met een groots slotevenement’), kampen wij de laatste jaren meer dan ooit met bestuurlijke tegenwerking in alle denkbare vormen.

Maar de Legalize! street rave is geen evenement waar je een vergunning voor nodig hebt. En dus gaan wij dit jaar weer gewoon de straat op om te demonstreren tegen het hypocriete drugsbeleid. Een weekje later dan eerder werd aangekondigd: de Legalize! street rave vindt dit jaar plaats op zaterdag 10 juni 2006. (Check www.legalize.net voor de meest actuele informatie.) Het thema is in ieder geval al zonneklaar: ‘Tien jaar Legalize! Terug bij af!’
De Legalees

10 juni: Legalize! street rave
De Legalize! street rave wordt dit jaar op zaterdag 10 juni gehouden. Wees erbij en check www.legalize.net voor actuele informatie. Wil je meehelpen of ons financieel steunen (we kunnen het goed gebruiken), stuur dan een mailtje naar info@legalize.net.