vrijdag 14 april 2006

De gewelddadige jihad in Nederland, deel 2
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 15 april 2006. Vannacht op 3FM in het programma van Giel Beelen. Na te luisteren via deze link (na ongeveer een half uur)

Vorige week had ik het hier al over het nieuwste AIVD-rapport: ‘de gewelddadige jihad in Nederland’. Ik verbaasde mij er toen over dat de Hofstadgroep volgens de AIVD een ‘lokaal autonoom netwerk’ is. Gek, want een ‘internationaal georiënteerd lokaal netwerk’ (een categorie die de AIVD ook zelf in dat rapport benoemd) is veel logischer, aangezien de geestelijk leider van die Hofstadgroep een Syriër is, die al die gastjes heeft opgekloot en zelfs nog bij de aanslagen in Cassablanca betrokken zou zijn. Die Syriër, Abu Khaled, zou nu overigens vast zitten in een gevangenis van de Syrische geheime dienst, maar Syrië ontkent dit.

Maar goed: Hoe ontstaat nou zo’n lokaal autonoom netwerk volgens de AIVD? Niet zozeer doordat er een Syriër naar Nederland komt met een paspoort van een landgenoot die op dat moment in de gevangenis zit. Nee... een belangrijkere oorzaak is... het internet! Gevaarlijk medium, dat internet. Voor je het weet snap je ineens wat er nou eigenlijk op 11 september 2001 is gebeurd. Volgens de AIVD wordt er in de reguliere media vaak al op (zeer) kritische wijze bericht over politieke ontwikkelingen wereldwijd, maar om de één of andere reden hebben die moslims de berichtgeving van Eddo Rosenthal nou toch nooit afdoende gevonden om het Palestijns-Israëlisch conflict te volgen. En die Russische massaslachting in Tsjetsjenië; dat is toch ook dagelijkse kost in de Telegraaf en de Metro... Waarom zou je daar nog een second opinion over willen? Irak, Afghanistan... we weten toch allemaal dat er op 11 september drie torens van het World Trade Center naar beneden zijn gegaan? Waarom zou je dan nog kritische kanttekeningen bij die oorlogen plaatsen?

Volgens de AIVD is er op internet (en ik quote) ‘vaak een stroom van ongeëvalueerde en vaak zeer emotionele berichten en beelden over de wijze waarop moslims in veel gebieden zouden worden onderdrukt en mishandelt.’ Zouden worden.... inderdaad Sybrand van Hulst... dat is nog maar helemaal de vraag. Dat het Russische leger heel Crozny kapot heeft geschoten, ik weet niet hoeveel mannen heeft afgeslacht en dat die hele kutsituatie nog dagelijks doorgaat... is dat nou een vorm van onderdrukking en mishandeling? Denk liever eens aan bijvoorbeeld Sylvia Millecam en dat gedoe met die artsen. En Irak, kom op zeg! Daar hebben we toch Shock & Awe gehad, daar hebben we toch heel snel de olie- en de opbouwcontracten geregeld en dan moeten die belangen toch beschermd worden tegen plaatselijke bevolking: anders werkt het imperialisme niet. Dat gezeur op internet...

Nee, dan kun je beter als Jan-Peter Balkenende handelen. Poetin netjes ontvangen en kijken of er daar nog wat zaken mee kunt doen. Bush uitnodigen rond Bevrijdingsdag en vragen of je hem misschien nog ergens mee kunt helpen. En die gebeurtenissen dan natuurlijk allemaal uitgebreid op televisie uitzenden, met het liefst Maartje van Wegen live and direct ter plaatse. Dan kan Zembla ook meteen worden wegbezuinigd.

De moderne ICT, zo leert de AIVD ons, spelen een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de dreiging die momenteel uitgaat van het islamitische terrorisme. ‘Internetters kunnen hun radicale mening geven zonder te worden geremd door sociale controle of het gevaar van justitiële vervolging.’ Wat ben ik toch blij dat dat allemaal niet geldt voor de radio.

Eerdere gerelateerde Nachtegallen voor 3FM (met radicaal goede linkjes aldaar):
* Nederland tegen terrorisme, deel 1 (18 maart 2006)
* Nederland tegen terrorisme, deel 2 (25 maart 2006)
* I-pod (31 maart 2006)
* De gewelddadige jihad in Nederland, deel 1 (8 april 2006)