vrijdag 7 april 2006

De gewelddadige jihad in Nederland
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 8 april 2006. Vannacht in het programma van Giel Beelen op 3FM. Als podcast (mp3) te downloaden via deze link.

De AIVD heeft weer een rapport gefabriceerd over, wat men noemt, de gewelddadige jihad in Nederland. Het eerste wat opvalt is dat de AIVD nog steeds gelooft in de George Bush-versie van wat er op 11 september 2001 is gebeurd. Zou de AIVD dan nog nooit op mijn site hebben gekeken? www.dclama.nl, Sybrand van Hulst: en vertel me dan maar eens wat er volgens u gebeurd is met bijvoorbeeld gebouw 7 van het World Trade Center.

Enfin. De AIVD maakt in dat rapport onderscheid tussen drie soorten terroristische netwerken: transnationale netwerken, internationaal georiënteerde lokale netwerken en lokale autonome netwerken. Het verschil tussen die laatste twee is dat bij internationaal georiënteerde lokale netwerken lokale en internationale elementen bij elkaar komen, terwijl de lokale autonome netwerken bestaan uit in Europa geboren of getogen personen met een islamitische achtergrond. Dat is nog wel te volgen. Maar dan lees ik op bladzijde 29 ineens: ‘Voor Nederland is de Hofstadgroep het meest prominente voorbeeld van een lokaal autonoom netwerk.’

Hè? De Hofstadgroep was toch dat clubje rond Abu Khaled, a.k.a. Abu Hassan, a.k.a. Redouan al Issa, a.k.a. de Syriër? Die Syriër was toch via Duitsland naar Nederland gekomen en trok toch al sinds 2002 langs allerlei moskeeën om Nederlandse jongeren te rekruteren voor de gewelddadige jihad? Die Abu Khaled zou toch ook betrokken zijn bij de Al Queada-aanslagen in Casablanca, waardoor onze regering zich er al bij voorbaat bij neerlegt dat die gast nooit naar Nederland zal worden uitgeleverd? Dat lijkt me dan toch een duidelijk voorbeeld van een internationaal georiënteerd lokaal netwerk, in plaats van een lokaal autonoom netwerk.

Want er was toch helemaal geen hiërarchie binnen de Hofstadgroep, behalve dan dat Abu Khaled de leider was en al die anderen zijn volgelingen? Hij was het toch die tegenover Mohammed B. een fatwa had uitgesproken dat ook een niet-moslim als Theo van Gogh gedood kon worden in naam der jihad, waarna hij reeds drie dagen voor de moord een vluchtreis op 2 november had geboekt? Die Abu Khaled had toch dat HS kaliber 9-pistool aan Mohammed B. geleverd, dat nota bene afkomstig was uit een partij gestolen vuurwapens uit Zagred?

Maar goed: volgens de AIVD heeft dus een lokaal autonome groep Theo van Gogh vermoord. Zij zullen het wel weten, want zij hebben tenslotte als enige alle afgeluisterde gesprekken tot 2 november gehoord, voordat die door henzelf werden gewist. Hoe het ook gebeurd is: ik baal er nog steeds van, al was het maar omdat ik jarenlang iedere week een cartoontje voor de site van Theo van Gogh maakte en sindsdien daarvoor niet meer echt een geschikt medium heb gevonden.

Laatst hoorde ik het verhaal dat striptekenaar Berend Vonk ergens midden jaren ‘80 benaderd is door de Binnenlandse Veiligheidsdienst, iets waar hij overigens niet op inging. In ruil voor zijn verdiensten, boden de BVD’ers toen aan hem te helpen met zijn carrière als striptekenaar. Dus als ik binnenkort een leuk nieuw medium voor mijn cartoons heb gevonden en ik het hier nooit meer over Abu Khaled heb, weet u in ieder geval waar dat door komt.

Links en bronnen:
* Rapport AIVD 'De gewelddadige jihad in Nederland' (AIVD-site)
* Netwerk over Abu Khaled.
* Meer over de aanslagen in Casablanca (voltairenet.org)
* Alles over WTC gebouw 7 en andere 9/11-zaken, de aanslagen in Londen etc: zie het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005.

Eerdere columns van D.C. Lama over dit onderwerp:
* 10 punten n.a.v. de moord op Theo van Gogh (12 november 2005, incl. veel linkjes)
* Abu K. (Nachtegal van 30 juli 2005)

Linkjes voor zover nog niet bij eerdere columns vermeld:
* Wereldomroep over Abu Khaled.
* Nova over de vlucht van Abu Khaled en zijn onderdak bij de Syrische geheime dienst (Wordt vertoond ná het oppervlakkige Nova-interview met de auteurs van 'In godsnaam' (zie hieronder)

Opvallende uitspraken:
* Britta Böhler over het Hofstadgroepproces.
* Advocaat Nooitgedagt over de Hofstadgroep.
* Quotes uit het proces tegen de Hofstadgroep.
* Onze relatie met Syrië.

Aanbevolen literatuur ter verdere bestudering:
* In Godsnaam, het jaar van Theo van Gogh - Jutta Chorus & Ahmet Olgun (ISBN 90-254-2785-5)
* Prettig weekend ondanks alles - Stan de Jong (ISBN: 90-777-6624-3)

Overig:
* De strip die Berend Vonk maakte n.a.v. zijn BVD-benadering is in 2003 gepubliceerd in Zozolala
* Cartoons van Berend Vonk verschijnen in dagblad Trouw.