vrijdag 17 maart 2006

Nederland tegen terrorisme
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 17 maart 2006. Vannacht tussen 1.30 en 2.00 uur op 3FM in het programma van Giel Beelen.

We weten veel en we doen veel. Meer dan ik kan vertellen. We luisteren af, we infiltreren en we verzamelen en bestuderen informatie over verdachte personen en groepen. De AIVD werkt samen met meer dan 100 verschillende inlichtingendiensten in de wereld’, aldus een AIVD’er in de folder ‘Nederland tegen terrorisme’. Waarom die AIVD dan nog steeds niet weet in welke Syrische gevangenis de geestelijk leider van de Hofstadgroep (Abu Khaled) zit (terwijl Syrische instanties hier gewoon zonder problemen en zonder begeleiding wel mensen mogen ondervragen), wordt daar niet in uitgelegd, maar op de vraag ‘Worden we een politiestaat?’ staat in diezelfde folder het geruststellende antwoord: ‘Nee.’

De folder is gemaakt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding: Tjibbe Joustra. Die Joustra heeft nog een tijdje hier in de buurt gewerkt, bij uitkeringsinstantie UWV. Terwijl er daar honderden mensen hun baan verloren, liet hij voor miljoenen euro’s de directiekamer verbouwen (die hele verbouwing vervolgens weer slopen en opnieuw opbouwen omdat het allemaal nog niet chique genoeg was) en daar paste hij dan wat boekhoudkundige trucs op toe, zodat de Tweede Kamer verkeerd werd ingelicht toen zij de verantwoordelijke minister om opheldering vroegen. Daar dacht Joustra natuurlijk anders over, maar toen hij eenmaal was ontslagen (met behoud van zijn salaris van 161.000 euro exclusief vakantietoeslagen), dachten ze in Den Haag: een man die zo makkelijk met miljoenen smijt en daarover nog glashard kan liegen ook... Die maken we onze Nationale Coördinator Terrorismebestrijding!

En nu is hij dus een echte campagne begonnen, die alleen dit jaar al 4,8 miljoen euro kost. Omdat er volgens de overheid behoefte is aan extra informatie over terroristische aanslagen. Inderdaad, dat heb ik nou ook. Zo wil ik nog steeds weten wie die vier handgranaten met 1.500 kogels per stuk aan Samir A. heeft geleverd, aangezien dat volgens de rechter in ieder geval niet door Saleh B. is gebeurd: Saleh B. is ondertussen alweer op vrije voeten. Volgens Samir A. (en volgens het NRC Handelsblad en televisieprogramma Netwerk) zou die Saleh B. wel eens een AIVD’er kunnen zijn, maar dat is volgens de rechter niet het geval. Misschien loopt ie tegenwoordig ook wel rond met een button met ‘Saleh B. tegen terrorisme’, want het is echt een hele leuke campagne met persoonlijke oranje buttons die moet voorkomen dat er straks weer mensen met gele sterren moeten rondlopen.

Er is voorhands geen enkele reden werkelijk ongerust te zijn, is de boodschap van die campagne. Want er werken ruim 200.000 professionals (toegewijde mannen, sterke mannen, vaderlandslievende mannen) aan de bestrijding van het terrorisme. Zoals de politie-agent, die zo blij is dat mensen nu met hun ausweiss rondlopen; de forensisch onderzoeker, die de afgelopen jaren hard gewerkt heeft aan een zich uitbreidende DNA-bank, en natuurlijk de F16-vlieger, die het luchtruim in de gaten houdt om tijdens een aanslag met vliegtuigen direct in actie te komen. Zo’n systeem is er in Amerika tenslotte ook al jaren en functioneert prima, behalve dan op 11 september 2001, toen daar om onverklaarde redenen de achtervolging in geen enkel geval op tijd werd ingezet. Degenen die daar verantwoordelijk voor waren, kregen in de maanden daarna overigens een Tjibbe Joustra-achtige promotie, maar dit terzijde. Maar als u dus een goede vaderlander bent, bent u -net als Matt Herben, de opvolger van Pim Fortuyn- een groot voorstander van F16's, Joint Strike Fighters en al het mogelijke andere wapentuig dat er aan bijdraagt dat niemand iets kan ondernemen wanneer de Staat zijn boekje te buiten gaat.

Nederland tegen terrorisme; wetten zijn en worden aangepast. Zou mijn site nu ook al een haatzaaiende website zijn omdat ik mijn bedenkingen daarbij gewoon opschrijf? Dan moet u dat misschien maar even melden bij Meldpunt Cybercrime.nl, dat ook in die folder wordt aangeprezen. Cybercrime lijkt mij dat je zomaar in iemands email gaat zitten speuren (een overtreding van artikel 13 van de grondwet, dunkt mij), maar daar zal die dikke, kale Joustra waarschijnlijk wel anders over denken. Artikel 13 kent namelijk een ‘behoudens bij de wet bepaalt’ en sinds de nieuwe wet Terroristische misdrijven is het criterium daarvoor zoiets als ‘Jaaaa, we vonden gewoon dat we effe moesten kijken.’

Ik word in ieder geval alleen maar angstig van die hele anti-terrorisme-propaganda. Omdat er ook in extra groot lettertype staat dat je nooit naar de plek van een aanslag mag gaan en je direct al je foto- en filmmateriaal moet inleveren bij de politie. Terwijl de foto’s en filmpjes die op 11 september zijn gemaakt en nou juist niet zijn ingeleverd, mij een veel helderder beeld hebben gegeven over wat er nou echt gebeurd is bij het Pentagon en WTC gebouw 7. En dat duidt nou ook niet bepaald op ‘Amerika tegen terrorisme’, zal ik maar zeggen.

Maar wat die Amerikanen dan weer tegen terrorisme zeggen te ondernemen, dat is in mijn definitie van dat woord nou juist weer je reinste terrorisme: mensen vier jaar vasthouden zonder advocaat of aanklacht; mensen martelen; landen bombarderen, puppet-regimes aan de macht helpen; grondstoffen jatten. Enfin: ik ga er allemaal heel erg Martin Luther King-achtig mee om, hoor. Ik ga morgen om 13.00 uur weer gewoon vreedzaam op het Museumplein demonstreren voor het Amerikaanse consulaat, waar we dan met een beetje geluk kunnen zwaaien naar die nieuwe Amerikaanse ambassadeur, die met veel geld een belangrijke positie in de Nederlandse samenleving heeft gekocht. Maar ik ben ervan overtuigd dat het verzet tegen die oorlogsmachinerie zal blijven groeien en dat er een dag komt dat het hele Museumplein vol zal staan om een einde op te eisen aan die oorlogswaanzin met bijbehorende propaganda. En dan zal ik denken: Nederland is inderdaad tegen terrorisme.

* Nederland tegen terrorisme
* Nederland tegen slecht weer (parodie)
* Platform tegen de Nieuwe Oorlog

Joustra-links:
* Editie.nl op bezoek bij Joustra's verbouwingen van de UWV-directiekamer
* Editie.nl over afhandeling Joustra bij het UWV
* Artikel Telegraaf over Joustra en het UWV
* Onderzoeksrapport n.a.v. verbouwing bij het UWV (pdf-file)
* Waarom Joustra deze functie kreeg.
* Wikipedia over Joustra
* Recent interview met Joustra in NRC Handelsblad, met o.a. het citaat:
'En die hele discussie over dat vergeten koffertje, heeft in ieder geval het voordeel dat mensen beter op hun spullen letten. Omdat ze nu weten dat het allemaal gedoe kan opleveren als je maar lukraak ergens zo'n koffertje neerzet.'
* Joustra's site met actuele dreiginsniveau-thermometer!

Hofstadgroep-links:
* Netwerk over Saleh B.
* De rechter over Saleh B.
* Netwerk over Abu Khaled
* Abu Khaled's "familie"

Overig:
* Zembla over de AIVD (en Syrië)
* Matje, Pimmetje, Theo en wapentuig

Gerelateerde D.C. Lama-columns:
* De FSB
* Ontrafeld
* De oorlog in Afghanistan
* De aanslagen in London, Madrid, Casablanca en Amsterdam
* 10 punten n.a.v. de moord op Theo van Gogh
* The Grand Chessboard
* Vragen aan George Bush (met de Osdorp Posse)
* Zie verder ook: het D.C. Lama Jaaroverzicht 2005