zaterdag 25 maart 2006

Nederland tegen terrorisme (2)
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Vorige week had ik het hier over de nationale propagandacampagne van onze Nationale Coördinator Terrorismebestrijding: Tjibbe Joustra, de voormalig gouden toilettenbouwer van het UWV. ‘Nederland tegen terrorisme’ heet die campagne, met oranje buttons ter voorkoming van de gele sterren.

Ik was toen helemaal vergeten te vermelden hoe fantastisch ik het vind dat ook de lerares tegen terrorisme is. De lerares is namelijk één van de mensen in het foldertje met een apart kadertje, want ze probeert namelijk te voorkomen dat kinderen elkaar discrimineren en vindt respect en gelijkwaardigheid erg belangrijk. Fantastisch! 4,6 miljoen euro voor zo’n campagne: het is een koopje! Vooral ook omdat er zo heel subtiel aan wordt gerefereerd hoe goed het eigenlijk is dat onze militairen meedoen aan die imperialistische oorlogen in Afghanistan en Irak, want: ‘Ook buiten onze grenzen is Nederland actief om het terrorisme bij de wortels aan te pakken.’ En ik al die tijd maar denken dat dat juist een deel van de oorzaak is.

Een deel, zeg ik, want terrorisme wordt tenslotte ook veroorzaakt door mensen met veel geld en aandelen, macht en belangen, die zelfs een sturende mogelijkheid hebben in de opsporing en berechting van datzelfde terrorisme.

Ik weet niet hoe ik er nu zo plotseling op kom, het is een klein uitstapje en misschien wat ingewikkeld, maar ik kan het toch niet laten: deze week was ie namelijk weer op televisie, dames en heren: Larry Silverstein, de man die zes weken voor 11 september 2001 de twee grote WTC-torens op zijn naam wist te krijgen, wat hem 2,9 miljard dollar aan verzekeringsgeld opleverde en dezelfde man die op de dag van de aanslagen zelf nog op televisie heeft toegegeven dat hij gebouw 7 van het World Trade Center heeft laten opblazen, iets wat in geen enkel evaluatierapport is terug te vinden. Larry Silverstein, projectontwikkelaar. Waarom was hij dit keer in het nieuws? Omdat ie nòg meer geld wil hebben van de gemeente New York. Anders gaat ie niet beginnen met de bouw van de zogenaamde Freedom Tower op Ground Zero en blijft er een gapend gat in het hart van de stad. Dat ligt politiek nogal gevoelig, de mensen willen graag iets nieuws zien verrijzen op die plek, dus dat gaat hem nog wel lukken ook. Dan bezuinigen die New Yorkers maar op iets anders!

Maar terug naar die folder, want daar staan natuurlijk veel interessantere zaken in (anders zou ik wel 4,6 miljoen euro subsidie ontvangen): niet alleen de lerares, maar ook de bewaker is tegen terrorisme. Nou Tjibbe, daar moet je maar op komen!

En de wetenschapper, die is ook tegen terrorisme. Weg met fundamenteel onderzoek (dat lijkt sowieso teveel op fundamentalisme): Bij TNO werken ze in de strijd tegen terrorisme aan een apparaat waarmee je door kleding kunt kijken. Kijk, dat wou ik als puber nou ook al. Wat nou dat ons tijdsbegrip wellicht een essentiële misvatting vormt voor de wijze waarop wij begrippen als ruimte, beweging en materie ervaren... daar betalen we toch zeker geen belasting voor! We willen schoonmakers tegen terrorisme, die direct door Joustra ge-sms’t kunnen worden zodra hij vindt dat alle prullenbakken vaker moeten worden geleegd. Dat is vooruitgang! Zoals ook F16's ons volgens de folder beschermen tegen terrorisme en, zo denk ik dan, wij misschien nog wel eens heel erg blij mogen zijn met die Joint Strike Fighters die we met de Amerikanen maken. Voor als ze Iran gaan bombarderen of zoiets.

En dan te bedenken dat Pim Fortuyn nog eens over die Joint Strike Fighters gevallen is, als we tenminste de film van Theo van Gogh daarover mogen geloven. Maar ja, die kan dat ook niet meer navertellen. Dus bij wie moeten we dan zijn? Bij de overheid, zo leert de folder ons. De overheid vertelt ons namelijk vrijwel alles over terrorisme en is zo open als mogelijk. Op de website van Tjibbe Joustra kun je zelfs 24 uur per dag lezen hoe groot de terreurdreiging is. En die dreiging is op dit moment, ik heb het even voor u gecheckt..... substantieel! Wat u daar mee moet, is mij na het lezen van die folder nog steeds niet duidelijk geworden, maar het lijkt mij het beste dat u direct na sluiting van de kroegen keurig naar huis loopt, uw identiteitspapieren op zak heeft en dat u uw button tegen terrorisme zichtbaar op uw linkerborst plakt. Blijft u ook vooral opletten op stations en bij de treinen. Voor je het weet, rijden ze weer.

Links:
* Nederland tegen terrorisme, deel 1
Zie ook daar voor meer bijbehorende links.
* Elsevier over Larry en de Freedom Tower.
* Meer over Larry in de column 'Persoonlijke 9/11-verhalen'.
* Theo over Pim.
* Treinen, treinen... er rijden toch nog helemaal geen treinen...