dinsdag 28 februari 2006

EssensiE maart 2006 / Legalize! war on drugsjournaal
De EssensiE van maart is verkrijgbaar in je coffee- of growshop. Ook in dit nummer natuurlijk weer de columns van D.C. Lama, Def P, Arno Adelaars, Simon Vinkenoog, Mo el-Fers en Giel Beelen. En zoals al 105 nummers gebruikelijk: veel aandacht voor de hippe combinatie van Hip Hop, wiet en politiek.

Zo interviewde Derrick Bergman Sander van der Sluijs van de politieke partij in oprichting 'LRVP - Het Zeteltje' en onze hoofdredacteur Michiel van Hinsberg coffeeshophouder en lijsttrekker van het CDA-Amsterdam Binnenstad Michael Veling.

Onze playmate van de maand is Ninthe en het moppie, moppie, moppie wordt ook nog eens geïnterviewd. Je kunt ook direct doorbladeren naar de strip van Spekkie Big, de uitgebreide knipselmap of de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. Veel goede kweekverhalen dit keer; hoeveel plantages de Don ook probeert op te rollen.

In D.C. Lama's rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor de sites van Gerd Leers en de Heideroosjes (in verband met hun nummer Da's toch Dope, man); Coparck (in verband met hun optreden tijdens het festival Unheard Film); Geigercounting (De toetsenist van Coparck: Maurits de Lange); Erwin Nyhoff (één van de artiesten op de Zwolse dialect-dvd Uutsprèken!) en South Bombing (een Brabants Hip Hop-project met o.a. Are MC, Oh-Jay, Spacekees, Macro (met beats van de Amsterdamse Seda), Fata Morgana, Karimeel en de Last Crewsaders.


Legalize! war on drugsjournaal
Ook het Legalize! war on drugsjournaal (redactie: Derrick Bergman, DC Lama, Willemijn Los en MarisK) is in de EssensiE opgenomen. En ook online te lezen:

quote van de maand:
"Alcohol is veel giftiger dan heroïne of cocaïne. Als het nu op de markt zou komen, dan zou het meteen worden verboden. Maar ja, in het stenen tijdperk dronk men al en in de tijd van de bijbel ook. Er rust geen taboe op."
Emeritus-hoogleraar psychofarmacologie Rien Verbaten, Universiteit Utrecht

Berichten:

Wietkweek-monopolie DEA aangevochten
WASHINGTON – Het decennia oude monopolie van de DEA op cannabisteelt voor medisch onderzoek staat onder druk. Een groep onderzoekers onder leiding van professor Lyle Craker van de universiteit van Massachusetts heeft een rechtszaak aangespannen tegen de DEA. De groep wil zelf cannabis gaan kweken voor medicinaal onderzoek. De groep wordt onder meer gesteund door 38 leden van het congres en de twee senatoren van Massachusetts. Volgens de onderzoekers is de kwaliteit van de DEA-wiet bedroevend slecht. (Washington Post)

106.000 handtekeningen voor Zwitsers wietreferendum
BERN - In Zwitserland werden 106.000 handtekeningen opgehaald voor een referendum over de legalisatie van cannabis – meer dan er juridisch vereist zijn voor het houden van een referendum. Binnen twee tot vier jaar zal het publieke debat in Zwitserland over persoonlijk bezit, gebruik en teelt van cannabis toenemen, als de Zwitsers in een referendum hierover hun mening kunnen gaan geven. (www.projugendschutz.ch)

Drugs op recept voor patiënten
AMSTERDAM - De directeuren van de geestelijke gezondheidszorginstellingen Parnassia, Bouman GGZ en Centrum Maliebaan, pleiten voor het voorschrijven van drugs aan de eigen patiënten. Vooral ADHD'ers en schizofrenen gebruiken verdovende middelen om ziekteverschijnselen te onderdrukken. Hun zucht naar drugs frustreert de klinische behandeling. De directeuren verwachten dat voorschrijving onder streng medisch toezicht zal leiden tot meer rust en stabiliteit in de klinieken. Nu jaagt de trek de patienten weg. (De Volkskrant)

Afghaanse opiumteelt: besproeien of legaliseren?
LONDEN/STRAATSBURG - Amerika wil de Afghaanse papavervelden vanuit de lucht met bestrijdingsmiddelen besproeien. Diverse landen keerden zich tijdens het opstellen van ‘Afghanistan Compact’ (een hulppakket voor de komende 5 jaar) tegen dit plan. Het Europese Parlement wil de opiumteelt juist legaliseren. Het Parlement keurde onlangs een resolutie goed die ervoor moet zorgen dat in Afghanistan vergunningen kunnen worden verstrekt voor het telen van opium voor de medische industrie. (Volkskrant / www.europarl.eu.int)

Mediwiet-apotheek in Groningen
GRONINGEN/DEN HAAG – De gemeenteraad in Groningen wil een cannabis-apotheek, geëxploiteerd door de stichting Medicinale Cannabis Nederland (MCN). Chronisch zieken kunnen hier op recept en tegen kostprijs mediwiet afhalen. Minister Hoogervorst heeft de farmaceutische industrie een jaar de tijd geboden om cannabis als officieel medicijn te laten registreren. De Tweede Kamer vindt dat te kort en wil tegen de zin van Hoogervorst doorgaan met de teelt van mediwiet. (ANP)

Italië: alle drugs gelijk berecht
ROME - Het juridisch onderscheid tussen cannabis en andere drugs in Italië is vervallen. Er zijn tabellen opgesteld die de maximaal toelaatbare hoeveelheid aangeven. Deze variëren van 10 tot 20 joints, 4 tot 6 doses cocaïne, 8 eenheden heroïne en 3 tot 4 pillen. Wie met een gebruikshoeveelheid wordt aangehouden, kan een administratieve sanctie krijgen zoals intrekking van rijbewijs. Voor handel blijven strenge straffen gelden: 6 tot 20 jaar gevangenisstraf en hoge geldboetes. Veroordeelde drugsgebruikers met een celstraf lager dan 6 jaar kunnen kiezen voor een afkickprogramma. (NRC Handelsblad)

Hongaarse cannabisactivist veroordeeld
BOEDAPEST - De Hongaarse cannabisactivist Piter Juhasz is veroordeeld tot een boete van 650 euro (2x een gemiddeld Hongaars maandinkomen). Juhasz en vele anderen gaven zichzelf als blower aan bij de politie tijdens protestacties tegen het ‘zero tolerance’ beleid. De rechtszaak kreeg enorme aandacht van de media en liet het debat over het strenge beleid oplaaien. Juhasz: “Onder de huidige Hongaarse wetgeving is iedereen die een keer high wil worden meteen een crimineel. Dit beleid strookt niet met het beleid in de meeste landen binnen de Europese Unie.” Hij gaat in hoger beroep. (NRC Handelsblad)

‘Antwerpen trieste stad voor cannabisgebruikers’
ANTWERPEN – Antwerpen zucht onder toenemende repressie en intimidatie van blowers. In 2005 voerde de politie een offensief tegen verenigingen en stichtingen die cannabisgebruik toestaan. Op 6 januari werd België’s enige growshop FLOW veroordeeld tot sluiting en 5000 euro boete. De eigenaar kreeg zes maanden cel wegens ‘aanzet tot gebruik van drugs’. Een groep activisten, onder wie Joep Oomen (ENCOD), wil nu een vereniging van cannabis-consumenten en producenten oprichten. Oomen: “Als we nu niets doen wordt Antwerpen een trieste stad voor cannabisgebruikers.” (www.encod.org)

Column van de Legalees:
Engeland en het Amerikaanse fort
Terwijl in Nederland de repressie hoogtij viert (blowverbod, sexverbod, verbod op het weggooien van plastic zakjes), komt het goede nieuws uit Engeland. ‘Massive review of law on drugs’ kopte de Evening Standard begin februari. Het hele classificatie-systeem van verboden drugs gaat op de schop. Zeker is nu al dat cannabis in ‘Class C’ blijft. Het verplaatsen van cannabis van Class B naar Class C in januari 2004, riep felle reacties op bij de rechtse pers en de VS. Nu blijkt dat de adviesraad die de regering over drugs informeert (ACMD) heeft gedreigd met opstappen als de declassificatie terug zou worden gedraaid.

Nog verrassender is het aangekondigde onderzoek naar de classificatie van andere drugs, waaronder LSD en XTC. Nu zitten die nog in dezelfde categorie als heroïne: Class A. Voor het eerst sinds 1971 kijkt de Britse regering kritisch naar de drugswet en het ziet er naar uit dat het gezonde verstand de doorslag gaat geven. David Cameron, de nieuwe leider van de conservatieve Tories, heeft al gepleit voor het ‘downgraden’ van XTC. Met Cameron aan het roer zijn de Tories bovendien gestopt met hun campagne voor reclassificatie van cannabis.

The Beckley Foundation, een sjieke denktank voor verstandiger drugsbeleid, speelt een belangrijke rol in de discussie. Adviesraad ACMD bestaat grotendeels uit Beckley-leden. In november 2005 organiseerde de stichting een driedaags seminar over drugsbeleid in het House of Lords, de Britse Eerste Kamer. Directrice Amanda Lady Neidpath: “Als we de druk blijven uitoefenen, zal de deur uiteindelijk open gaan. Misschien hebben we in Engeland nu een keerpunt bereikt in deze discussie, deels door onze seminars. Dat is goed nieuws voor ons allemaal, omdat het Amerikaanse fort sneller zal instorten als haar belangrijkste bondgenoten het in de steek laten.”
De Legalees
(zie ook: www.becklyfoundation.org)

Site Legalize: www.legalize.net