vrijdag 17 februari 2006

De FSB
Het Nachtegal van D.C. Lama dd 17 februari 2006. Vannacht rond half 2 op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Er zijn nog steeds veel mensen die me niet geloven als ik zeg dat 9/11 een zogenaamde inside job was. Hun goed recht natuurlijk, hoewel ik de bewijsvoering echt overduidelijk vind. Nog minder mensen willen aannemen dat ook bij de aanslagen in Londen de geheime diensten uit het eigen land betrokken waren. En als ik zeg te denken dat Saleh B. een AIVD’er was en ook die andere belangrijke man van de Hofstadgroep, Abu Khaled, betaald werden door Westerse opdrachtgevers... Nee, dan speculeer ik maar wat in de rondte.

Maar dat de Russische geheime diensten van Poetin hun eigen mensen afmaken.... Ja, dat vinden zij dan wel weer logisch.

Vorige week zond de VPRO de documentaire The Russian Newspaper Murders uit. Die komt er op neer dat ze in de Sovjet Unie nu zo’n beetje bezig zijn alle journalisten af te knallen, die het nog wagen onderzoek te doen naar de corruptie van de bovenhungestelden. Of ze zorgen gewoon dat hen het werk onmogelijk wordt gemaakt, dat maakt niet uit: zolang ze er maar mee ophouden.

Want ja: die Poetin en al die gasten zitten natuurlijk tot over hun oren in de vuile zaakjes en maffiapraktijken, inclusief de moorden op die journalisten zelf. En omdat dat natuurlijk geheim moet blijven, pakken ze daarvoor vervolgens één of andere boerenpummel op, die ze net zolang aftuigen tot ie de moorden bekent. (Of niet bekent, dat maakt ook weer niet zo gek veel uit: veroordeeld wordt ie toch wel.)

Je zou ook de documentaire the Assassination of Russia eigenlijk eens moeten zien (Dat kan gewoon online; ik heb ‘m hieronder gelinkt). Daarin wordt stilgestaan bij de bomaanslagen in 1999, die de zogenaamde Tweede Tsjetsjeense Oorlog inleidden. Eén van die aanslagen, een mislukte, wordt uitvoerig gereconstrueerd, en alle verantwoordelijkheid leidt daarbij echt overduidelijk in de richting van de Russische geheime diensten. Dat was in de tijd dat er daar nog een klein beetje vrije pers was en het leuke is: de verantwoordelijken proberen zich er op televisie nog gewoon uit te lullen:
‘Nee, dat was een oefening.’
‘Nee, dat was geen echte bom; dat was gewoon suiker.’
‘Maar waarom heeft u dat suiker dan wel op een veilige plek tot ontploffing gebracht?’
‘Ja... uh... dat is geheim, he. Wij zijn een geheime dienst, dus da’s geheim.’

Alsof je zit te kijken naar een Russische versie van een parlementaire enquête met Netelenbos, Jorritsma èn Sorgdrager. Grappig en op sommige momenten zelfs hilarisch, ware het niet vele andere aanslagen wel gelukt zijn en dat met dit soort bullshit een hele foute oorlog in Tsjetsjenië wordt gerechtvaardigd. En waar zo’n oorlog dan weer toe leidt, kun je deze weken bij VPRO’s Tegenlicht bekijken: schieten, bommen, kapotmaken en mensen tot terrorist bestempelen en vermoorden.

Zoals ook wij het na 11 september ineens heel normaal vonden dat de Amerikanen Afghanistan binnenvielen en de Noordelijke Alliantie ineens iedereen met wie zij mot hadden tot Al Queda-leden mocht bestempelen. En dat wij onze militairen daar nu inzetten om de macht in handen te houden van Jan Mohammed, gouverneur van Uruzgan en tevens een notoir verkrachter, moordenaar en opiumhandelaar. Maar die Jan Mohammed staat natuurlijk aan de goede kant: aan de onze; aan de kant van ex-Unocal-medewerker Hamid Karzai, die niet alleen voor de Amerikanen heeft bedacht hoe je in Afghanistan een oliepijpleiding neer kunt leggen, maar tevens bereid was om president van dat land te worden.

En omdat ex-Shellmedewerker Wouter Bos zo graag minister-president van Nederland wil worden, sluiten wij de ogen, doen we gewoon lekker mee en neemt de Tweede Kamer binnenkort nog een extra wetje aan die het werk van de geheime diensten nog makkelijker maakt en waarmee door hun bestempelde terroristen nog makkelijk opgesloten kunnen worden.

De muur tussen Oost en West mag dan zijn gevallen; aan beide kanten is de macht van de echte misdadigers de laatste jaren flink gegroeid. Maar dat is allemaal geheim.

Bronnen en links:
(voor 9/11, Londen en de moord op Van Gogh kunt u in het archief terecht)

* De film The Assassination Of Russia.
* Tegenlicht: Poetin, de weg naar het Kremlin.
* Stuk op DaanSpeak over de bommen in 1999
* Factsheet van die aanslagen.
* Over The Russian Newspaper Murders.
* Quotes uit The Russian Newspaper Murders.

* Tegenlicht over Tsjetjenië 1 ("Drie kameraden")
* Tegenlicht over Tsjetjenië 2 ("Drie kameraden")
* Geschiedenis Tsjetjenië volgens Wikipedia.

* Jan Mohammed (artikel NRC Handelsblad)
* Uitzending Zembla over Afghanistanmissie met o.a. Jan Mohammed.
* Unocal?

* En hoe gaat het met onze nationale trots?