woensdag 4 januari 2006

Net Goed Jaaroverzicht 2005
In de rubriek NetGoed (D.C. Lama's rubriek in de EssensiE over undergroundbandjes op Internet) zijn het afgelopen jaar de sites van de volgende bandjes behandeld:

Januari: Toprak (rapper in de effectief geboycotte film Cool), Made in da Shade (de leukste theatergroep van Nederland), Wildeman (Nederlandstalige rock), Nemesa (metal-gothic) en Infinate Dawn (metal-gothic)
Februari: Oxide 9 (live drum 'n bassformatie met de geweldige rapster en kunstenares Leonie Muller), De Stoet (‘scharrelmuzikanten’), pEp (‘Niet moeilijk doen, maar d’r eens lekker ouderwets op los knallen’), Snelle Jelle (Nederhop) en Maestro Mikkel (Nederhop)
Maart: Gouda Spoort Nie, Verwarring en Goudse Snippers (Nederhop uit Gouda), Blind Trash (‘heavy muziek die draait om de groove en de melodie’), 2nd Hand Sneakers (ska), Climax (Nederhop) en Dependent ('straight forward punkrock' uit Eindhoven) en Coffee Shower (uit ItaliĆ«)
April: The J-Stars, (superieure Nederlandstalige ska, de band van voormalig Beatbusters-frontman Johan Steevens), Foreign Exchange(de samenwerking tussen de Amerikaanse rapper Phonte Coleman en de Utrechtse producer Nicolay), dichteres Joke Kaviaar, alleskunner Meindert Talma en Joyfalds
Mei: My Sister Harold (‘enthusiastic, driven, ambitious and punkrockloving musicians’), Heavy Lord (doom metal), The Proov (Hiphop), Mariusz de Boer (bekend van de Friese groep Reboelje, dat zonder hem verder ging als Swee) en Illicit (ergens iets tussen hiphop/RnB en de oldskool soul, funk en jazz)
Juni: Indie Music Video Festival (www.imvf.com), Jack Strafford www.jackstafford.co.uk, Sint Andries MC’s www.sintandriesmcs.be, Paris (intelligente Hip Hop), www.guerrillanews.com (echt nieuws met soms muziek) en www.belugarecordings.com, waar tekenaar www.gnoe.net zijn muziek uitbrengt onder de naam Nulov.
Juli: KRS One (the Teacher, the Philospher, the Blastmaster en de grondlegger van The Temple of Hip Hop), Muntz & Van de Wint (waarop overigens een geweldige foto van JP te zien is: de frutselaar als jongeman), RVU hoorspelen, Roosbeef (winnaar Breakthrough Awards) en Nou en? (Nederlandstalige band met weblog)
Augustus: Rectify, File Under Shane, Jimmy Barock, de soundmixshow van Mohammed B. en Public Enemy
September: Chikatilo (Nederhop), Sneakerfreak (de nieuwe band van voormalig Van Katoen-gitarist Lourens van Haaften), Face Tomorrow (een van de Nederlandse bands op Lowlands)Slapbak (Funkband op het Funk to the Max-label, dat ook bijvoorbeeld Seven Eleven uitbrengt) en twee sites van Cafebar 401 (.nl en .com), de band van Tije Oortwijn
Oktober: Pita (ex-ABN en zojuist verschenen op Ramp Records), Out of Many (Nederlandse reggaeband die ook op Reggae Sundance optrad, Kraak en Smaak (is it disco or what?) en Grote Prijs-deelnemers Oxide 9 (live drum & bass) en Da Floawaz
November: Mist, AIVD, Gemstone, Golden Earring, Coalition of the Wicked en Edie
December: Behave (Net als Stevie Ann, Jawat! en Kraak & Smaak de winnaars van de stroomrekening-awards), Gravediggers (met ook een link naar www.de50vangroningen.nl, de Amsterdamse band Caesar, Daisychains en Tuxedo Bandito

* Het NetGoed Jaaroverzicht 2004 is ook nog steeds online.