zaterdag 28 januari 2006

Nachtegal van 20 A4'tjes
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 28 januari 2006. Vannacht rond half 2 op 3FM in het programma van Giel Beelen.

Het Nachtegal dat ik voor vandaag had geschreven, was eigenlijk twintig A4'tjes lang. Nou is die column in eerste instantie sowieso altijd veel te lang, maar 20 pagina’s inkorten tot een voor de radio acceptabele lengte, kan maar op één manier: de hele boel uitprinten, er met een helicopterview boven gaan hangen en dan met een globale beschrijving vertellen over welke zaken ik meende, mij nu weer druk te moeten maken.

Als eerste was dat een uitspraak van de Rotterdamse burgemeester Opstelten. Die zei tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dat er in Rotterdam voor Antillianen onder de 35 jaar vanaf nu slechts 3 mogelijkheden zijn: Of ze hebben werk, of ze zitten op school... of ze zitten in een justitieel programma. Er zullen vast problemen zijn met een groot aantal Antilliaanse Rotterdammers, maar dit is natuurlijk discriminatie in de meest letterlijke betekenis van het woord. Een 33-jarige Antilliaan direct onder justitieel toezicht plaatsen zodra ie zijn baan verliest, terwijl een blanke autochtone Rotterdammer zich alleen maar bij het GAK hoeft te melden... ja, daar wind ik mij nou echt pagina’s lang over op.

Laat ik eerlijk zijn: dat begint na een pagina of vijf ook wel behoorlijk langdradig te worden. Vooral ook omdat ik dan een wat moeizaam brugje maak naar mijn eigen wijk in Amsterdam-West. Daar zouden volgens burgemeester Cohen binnenkort wel eens Franse toestanden kunnen gaan afspelen, omdat er hier laatst een steen door de ruit van het politiebureau is gegooid. Zoiets zou in de tijd van Tijl Uilenspiegel natuurlijk nóóit zijn voorgekomen. Op het plein bij mijn supermarkt plaatsen ze binnenkort een bord voor het officiële Blowverbod, dus ik heb het idee dat er hier allang Franse toestanden aan de hand zijn. Chirac had tenslotte het zelf kunnen verzinnen.

Maar dat gedeelte in mijn column over Amsterdam-West, hier net over de ring... dat is ook behoorlijk lang, hoor. Het valt ook niet mee om alle onzin in de media over mijn buurtje te weerleggen. Als een Amsterdamse wethouder, die zelf nota bene in Driemond woont, roept dat iedereen hier dan maar preventief gefouilleerd moet kunnen worden, dan ben je al snel wat A4'tjes verder om uit te leggen dat ze zoiets misschien beter in Amsterdam-Zuid kunnen doen. Alle liquidaties van het afgelopen jaar hebben zich daar (en niet hier) afgespeeld. Ga die gasten maar betasten. Vraag hun maar om hun ausweis! Of durven ze dat soms niet, omdat al die gasten zo’n nette baan hebben in de vastgoedsector?

Die Franse toestanden... er zijn al honderden opinie-artikelen over geschreven, maar ik vind het wel knap dat ik in dat ellenlange stuk van mij in ieder geval één punt aandraag, dat nog werkelijk nergens terug te lezen was. Ik bedoel: de media kunnen misschien wel alle vragen rondom de aanslagen op 11 september 2001 compleet negeren... als je hier vraagt wat er toen gebeurd is, krijg je het korte antwoord: Kijk maar naar wat er met gebouw 7 van het World Trade Center is gebeurd.

En ja, dan weet de vaste luisteraar wel weer wat voor ongelofelijk saaie opsomming van feitjes ik de ether in wil slingeren: allemaal zaken die slechts op één ding kunnen duiden: dat 9/11 een inside job was en dat die hele oorlog tegen terrorisme is gebaseerd op één grote leugen. Maar ja: dan ben je binnen no-time op pagina 18 van je column en heb je zelfs nog niets gezegd over dat proces tegen de Hofstadgroep en de rol van Abu K. en Saleh B in die zogenaamde terroristische organisatie. En ja, dat onderwerp leeft hier wel in mijn Franse buitenwijkje in Amsterdam-West. Volgens de verhalen zou Saleh B. namelijk een AIVD’er zijn, die de handgranaten aan Samir A. heeft geleverd en deze week verklaarde het Openbaar Ministerie dat er in die handgranaten maarliefst 2.500 kogels zaten, die Samir A. dan weer mocht inzetten tegen hun collega’s van de politie. Saleh B. loopt alweer op vrije voeten rond, want volgens de rechter was Saleh B. helemaal geen AIVD’er en had ie ook niets met die handgranaten te doen. Yeah, right.

Die Abu K. is overigens één van de 1.500 mensen die verdacht worden van de Al Queda-aanslagen in Casablanca (zestien van hen zijn ondertussen ter dood veroordeeld), maar die gast is net zo zoek als bijvoorbeeld Shaikh Muhammad en Bin al-Shibh, de zogenaamde architecten achter 9/11.

En met nog wat extra informatie over die gasten, kom ik dan tenslotte tot de conclusie van mijn Nachtegal: Laten we in godsnaam niet zo stom zijn nog verder mee te werken aan die imperialistische oorlog in Afghanistan.

Ik had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om het alleen daar over te hebben, maar het leek mij beter meerdere onderwerpen in één en dezelfde column te behandelen. Ik kwam namelijk van de week een oud citaatje tegen van minister Donner en dat heeft mij geïnspireerd. Donner zei namelijk:

Iedere kritiek afzonderlijk is niet gevaarlijk, maar de druppel holt de steen uit, niet door geweld, maar door gestaag te vallen.

Linkjes:
* Trouw: Rotterdam pakt Antillianen keihard aan.
* Parool: Cohen bang voor Franse toestanden.
* Verhalen van the godfather of polderterrorisme: Tijl Uilenspiegel.
* How the West was won by Driemond.
* Over 9/11 en andere zaken.
* 10 punten n.a.v. de moord op Theo van Gogh.
* De aanslagen in London, Madrid, Casablanca en Amsterdam.
* The attacks on Casablanca.
* Saleh B.
* NRC Handelsblad: Het mysterie van de onbekende extremist.
* Saleh B. werkt juist voor de goede zaak...
* Shaikh Muhammad, Bin al-Shibh and many others.
* Hoeveel kogels zei u???
* Ja... alles komt wel boven water op die manier.
* En anders moeten we maar gekanaliseerd worden.
* De oorlog in Afghanistan.

En verder:
* Column Karin Spaink: Nachtmerries aan de macht.
* Column Karin Spaink: Privacy is dood, leve het terrorisme!