woensdag 18 januari 2006

"Hofstadgroep-leider" Abu K. en de aanslagen in Casablanca

‘We weten wel dat na de bomaanslagen in Casablanca in mei 2003 veel islamitische activisten zijn opgepakt die niets met terreur te maken hadden.’
Theo Wijngaard van Amnesty International, vandaag in de Volkskrant

Vijfenveertig mensen werden op 16 mei gedood bij verscheidene bomaanslagen in Casablanca. De autoriteiten verhevigden hun in 2002 gestarte offensief tegen islamistische activisten door op 28 mei een nieuwe antiterrorismewet aan te nemen. Ruim vijftienhonderd verdachten van betrokkenheid bij de aanslagen en andere “terroristische” activiteiten werden vervolgd. Ten minste zestien van hen werden ter dood veroordeeld en honderden anderen kregen gevangenisstraffen opgelegd. Tientallen veroordeelden verklaarden te zijn gemarteld of mishandeld, soms in geheime detentiecentra, maar doorgaans werden hun beweringen niet onderzocht.
Amnesty International Jaarboek 2004 (over 2003)

In januari 2005 kreeg de AIVD de steun van een Kamermeerderheid om de banden met zusterdiensten in Marokko (en Saudi-Arabië en Pakistan) aan te halen. Door de samenwerking met geheime diensten in minder- of ondemocratische landen, waar sprake is van schendingen van mensenrechten, zet de AIVD geen principes overboord, beargumenteerde de dienst. Immers, wie succesvol wil zijn in de strijd tegen terrorisme moet ook in zulke landen informatieposten opbouwen.
Uit hetzelfde stuk uit de Volkskrant van vandaag.

Zie ook hier.