vrijdag 6 januari 2006

EssensiE januari 2006
De eerste EssensiE van 2006 is uit. De columns en dergelijke staan nog niet online, maar je kunt het tijdschrift natuurlijk al wel halen in je coffee- of growshop. Kom je ook nog eens in wat crimonoloog Frank Bovenkerk 'de schakel tussen de onder- en bovenwereld' noemt. En ik maar denken dat zoiets 'de politiek' heette.

In dit nummer (103!) o.a. een portret van de Britse kunstenaar Bansksy en een interview met de Hollandse Kunstenaar Henkie Wijngaard (toet, toet!). Veel kweektips (nog meer THC met PP) en veel mensen in de eeuwige highvelden: Michiel van Hinsberg kijkt terug op het leven van gloeilampenfabrikant Frits Philips (en bedankt de man namens de hele branche voor o.a. de Philips Master SON-T bloeilampen) en Derrick Bergman was (met Lama, maar dit terzijde) op de herdenking van John Lennon in de Melkweg.

In D.C. Lama's rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor bandjes op het Noorderslag weekend: Lefties Soul Connection (muziek à la The Meters en Booker T. & The MG's), T-99 ('Met in de bagage Tarantino-sountrackromantiek, psychedelische woestijnrock, vuige trashcan-bluesboogies en hitsige midzomernacht-soulslijpers'), Blue Grass Boogiemen (yieha!), Suicidal Birds ('rauwe punkblues overgoten met een rock & roll-saus'), The Opposites (Nederhop) en de verrassende sample-artiest uit Limburg: D'r Sjaak (aanrader!).

Een overzicht van alle groepen en artiesten uit 2005 in de rubriek Net Goed, kun je vinden via deze link.

Niet te vergeten: de strip van Spekkie Big, de uitgebreide knipselmap en de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

In het Legalize! war on drugsjournaal natuurlijk weer berichten over deze geld- en mensenlevens verspillende oorlog wereldwijd, de quote van de maand:

'Chanel no. 5, een pijp, zweetsokken of wiet. Persoonlijk vind ik een gewone sigaret nog het smerigst. De blower zal wat meer beschutting zoeken en zo nog meer afstand krijgen van onze maatschappij. En dat lijkt me nou net de verkeerde weg op.' (Minister Pechthold over het voorstel tot blowverbod, 1 december 2005)

en de column van de Legalees:

Kweken ok maar blowen niet meer?!
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een experiment komt met legale wietteelt. Maar of blowend en kwekend Nederland wel zo gezegend is met deze ‘doorbraak’ is de vraag.

Allereerst valt te betwijfelen of straks daadwerkelijk een aantal bevoorrechte cannabisplanten in vrijheid en blijheid zal mogen groeien en bloeien. Minister Donner blijft zich verzetten tegen legalisatie. Hij waarschuwt dat gemeenten die experimenteren zullen worden vervolgd.

Donners reactie roept herinneringen op aan 2000. Toen nam ook een Kamermeerderheid een voorstel aan om de softdrugsproductie te legaliseren. En werd hiervoor ook een stokje gestoken door de minister van Justitie. Want wat zouden de EU-partners wel niet denken over onder staatstoezicht geteelde dope?

Maar zelfs de meest optimistische Legalees plaatst vraagtekens bij het huidige plan van de Tweede Kamer. In diezelfde kamer stemde immers onlangs óók een meerderheid in met een blowverbod op straat. Het verbod zou overlast en verloedering moeten tegengaan. De vraag is wat deze regering nou eigenlijk wil? Een verstandig, logisch cannabisbeleid of meer repressie zoals in de VS?

Des te meer reden om te twijfelen aan een glanzende, groene toekomst met door de staat gereguleerde wietkwekerijen en algemene acceptatie van de cannabisplant. Want gezien de commotie rond dit voorstel ziet het er (wederom) naar uit dat het persoonlijk met liefde kweken van mooie wietjes illegaal blijft.

In het laatste drugsdebat voor het kerstreces noemde VWS-minister Hoogervorst nota bene het mislukte mediwiet-experiment in dit verband. Als de achterdeur net zo slecht geregeld gaat worden als de apothekersdeur is een nieuw fiasco inderdaad onvermijdelijk!

Wat voor eenheidswiet (met ‘veilig laag’ THC-gehalte?) ligt er straks in de coffeeshops, als de staat de cannabisproductie runt? Tot nu toe heeft die staat geen blijk gegeven van een heldere kijk op drugs en de gebruikers ervan. In dit geval lijkt een nederlaag dan ook te verkiezen boven een (Pyrrus)overwinning.
De Legalees