vrijdag 13 januari 2006

De oorlog in Afghanistan
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht rond half 2 (voortaan dus een uurtje eerder!) in het programma van Giel Beelen op 3FM. Ingekorte en geactualiseerde versie van het Nachtegal dd 2 december 2005.

Toen Amerika in 2001 Afghanistan binnenviel, was dat niet omdat de Taliban zei dat men Osama bin Laden niet wilde uitleveren; ze wisten alleen niet waar ie zat. Ha, ha! Dat geloofde dus mooi niemand! Eén gast vinden in zo’n relatief klein land. Dat moest toch een peulenschil zijn!

Minister Donald Rumsfeld toonde op televisie zelfs al een kaartje met een dwarsdoorsnede van de berg waarin Osama hoogstwaarschijnlijk zat verscholen: als je via een verborgen ingang bovenaan die berg naar binnen ging, dan kon je zo trip... trip... trip.... trappetje af naar beneden, aan de ene kant kantoren en slaapzalen vinden, dan trip... trip... trip... weer een trappetje af... zalen vol munitie en geweren zien... trip... trip... trip.... ventilatiesysteem aan uw linkerhand... trip... trip... oppassen voor de tanks die in die uitgeholde berg rondreden.... en als je dan helemaal was afgedaald, kwam je Osama bin Laden vanzelf tegen.

Ik vermoed dat ze behoorlijk stoned naar een documentaire over Egyptische piramides zaten te kijken toen ze dat allemaal verzonnen.

Maar hoe dan ook: de Taliban moest niet zeuren en gewoon Bin Laden uitleveren, want anders moest Amerika hem zelf komen halen. De VS en de Taliban waren namelijk niet langer vriendjes. De Taliban was weliswaar door de Amerikanen aan de macht geholpen, maar toen zij besloten niet op de Amerikaanse voorwaarden mee te werken aan de aanleg van een oliepijpleiding door dat land, vonden de Amerikanen die gasten ineens een stelletje klootzakken. Dat was vijf weken voor 11 september 2001.

Enfin; 11 september verstreek en de VS begonnen een oorlog waarbij de Taliban werd vervangen door een president, die natuurlijk slechts bij toeval een oud-medewerker was van dat oliepijpleidingproject was. Hamid Karzai werkte namelijk bij Unocal, een bedrijf dat in 1998 al haar plannen voor Afghanistan aan het Witte Huis had gepresenteerd, waarbij de val van de Taliban als een te nemen obstakel werd omschreven.

De Amerikanen kregen bij hun oorlog hulp van de Noordelijke Alliantie, een verzameling werkloze militairen, sinds zij niet meer tegen de Russen vochten. Zij mochten aanwijzen wie er allemaal wel en wie niet bij Al Qaeda zat en kregen per aangewezen persoon betaald. Echt gecontroleerd werden die beschuldigingen niet, want zelfs vier jaar later zitten zij nog rechteloos en zonder aanklacht vast in gevangenissen als Abu Graib, Guantanamo Bay en wie weet zelfs in geheime CIA-kampen.

En nu wil onze regering dus nog eens 1.200 soldaten naar Afghanistan sturen. Het belangrijkste tegenargument: komen onze jongens straks niet weer als een overste Karremans tegenover één of andere veldheer te staan, waarna zij een kordon bussen moeten regelen om hun eigen hachje te redden. Misschien duikt ie zelf nog wel vanachter zo’n berg vandaan: Osama bin Laden, het zoontje van de vriendjes van de Bushjes.

Overigens zijn de Amerikanen daar wel een keer geweest: bij een berg waar Osama in zou zitten. Eind 2001 waren er ongeveer 6 à 700 journalisten uitgenodigd voor een spannende reportage bij een berg bij Tora Bora: daar zou Osama zitten! Al die journalisten werden keurig opgesteld om te kijken hoe er eerst wat B52's op die berg werden gegooid, waarna er zo’n twee dozijn groene baretten de berg oprenden. Spannend, spannend.... maar helaas: Osama had toch nog net weten te ontsnappen. Een ex-medewerker van de Amerikaanse Defensie, Gene Wheaton, geeft het zelfs toe: ‘Het was slechts een oefening in bommengooien en de wereld gerust te stellen dat we iets deden.’

Een hulpverlener die net uit Afghanistan is teruggekeerd zei het woensdag nog eens in Nova: “Voor de Amerikanen is alles wat zich tegen Karzai en het Afghaanse bewind verzet, Taliban en Al Queda, terwijl de werkelijkheid buitengewoon veel complexer is. (...) Als je dat allemaal op één hoop gooit (...), ja dan weet je wat je krijgt: namelijk gewoon een min-of-meer georganiseerde opstand.”

U merkt het al: onze militairen riskeren hun leven om een echte democratie op te bouwen, waarbij ieder tegengeluid als terrorisme wordt bestempeld. Het is nu een kwestie van afwachten hoeveel machtspolitiek onze regering zal gebruiken om hun besluit door de Tweede Kamer te drukken.

Bronnen en links:
* Tijdtabel Afghanistan (aanrader!)
* Donald Rumsfeld’s presentatie (You bet! This is serious business!) over de spannende bergen in Afghanistan is terug te vinden in de BBC-documentaire ‘The Power of Nightmares’ Tevens bron voor de opmerking over de Noordelijke Alliantie en hun Al Qaeda-bewijsvoering.
* In de documentaire “Bin Laden’s Escape - Tapestry & Parco International” (door de Vlaamse televisie uitgezonden als “De ontsnapping van Osama bin Laden”) wordt het verhaal van Tora Bora verteld.
* Michael Moore factsheet over Afghanistan.
* Testimony by John J. Maresca, vice president international relations Unocal Corporation to House Committee on International Relations Subcommittee on Asia and the Pacific, february 12, 1998: The only other possible route option is across Afghanistan, which has its own unique challenges. The country has been involved in bitter warfare for almost two decades. The territory across which the pipeline would extend is controlled by the Taliban, an Islamic movement that is not recognized as a government by most other nations. From the outset, we have made it clear that construction of our proposed pipeline cannot begin until a recognized government is in place that has the confidence of governments, lenders and our company.
In spite of this, a route through Afghanistan appears to be the best option with the fewest technical obstacles. (...) Although Unocal has not negotiated with any one group, and does not favor any group, we have had contacts with and briefings for all of them. We know that the different factions in Afghanistan understand the importance of the pipeline project for their country, and have expressed their support of it.

* Bericht Eindhovens Dagblad over uitzetten imams.
* Nederlands artikel over Prescott Bush.
* Meer over Prescott Bush (als u 'de waarheid' per definitie niet geloofd).
* Voor meer bronnen over de Hofstadgroep, 9/11, Irak, Afghanistan, Eindhovense Jihadstrijders, de CIA etc... er is nog een heel archief op deze site.