zondag 11 december 2005

Waarom er geheime CIA-gevangenissen bestaan?
'De grootste vis in Amerikaanse handen is zonder meer Khalid Shaikh Muhammad, de vermeende architect van 11 september. De Koeweitti wordt ook beschouwd als kwade genius achter de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 en op de USS Cole in 2000. 'KSM', zoals de Amerikanen hem noemen, werd in maart 2003 midden in de nacht opgepakt in Pakistan, overgedragen aan de CIA-eenheid op Bagram en daarna per CIA-vlucht ondergebracht op een 'onbekende locatie'. Op een opmerking na van president Bush, vorig jaar, dat hij 'in de gevangenis zit', is niets meer over of van hem vernomen. (...) Andere belangrijke CIA-gevangenen zijn de Palestijn Abu Zubayda, gepakt in maart 2002 en de nummer 3 op de 'Wanted-lijst' van Al Qu'ida-leiders, en Ramzi bin al-Shibh, die '11/9' en de aanslag op de USS Cole mede zou hebben gepland. (...)

Khalid Shaikh Muhammad gaf opvallend genoeg belangrijke informatie over de planning en uitvoering van 11 september. Zijn verklaringen vormden een belangrijk onderdeel van het eindrapport van de onderzoekscommissie die '11/9' onderzocht. Maar de CIA twijfelde of de Koeweitti wel de waarheid had gesproken over Al Qu'ida-acties die nog niet waren ontdekt. (...)

Al-Libi (gevangen op Khandahar en vermeend leider van Al Qu'ida-trainingskampen-DCL) werd de belangrijkste bron voor Washingtons claim dat Irak Al Qa'ida had getraind in het gebruik voor chemische wapens. Een beschuldiging, ook geuit door Colin Powell, die later onjuist bleek te zijn.

(Artikel 'De spookgevangenissen van Amerika' door Stieven Ramdharie in de Volkskrant, 10 december 2005)