vrijdag 18 november 2005

De aanslagen in London, Madrid, Casablanca en Amsterdam
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht rond half 3 in het programma van Giel Beelen op 3FM. Na te luisteren via deze link (na +/- anderhalf uur).

Afgelopen woensdag zond de BBC een reconstructie uit van de Londense bomaanslagen. Daarin wordt teruggekeken met enkele direct betrokkenen: een politievrouw (die normaliter per auto naar haar werk rijdt, maar deze dag toevallig de metro had genomen); Twee agenten die toevallig net in de buurt op weg waren naar Scottland Yard; Diverse hulpverleners en een mooie vrouw die haar twee benen verloor. Geweld sucks, zoveel is zeker.

Ik laat tijdens dat soort reconstructies altijd een soort “kritisch computerprogrammaatje in mijn hersenen” meelopen. Ik geloof namelijk niet dat Al Qaeda de aartsvijand is van de Amerikaanse neoconversatieven, maar dat die clubjes met elkaar verweven zijn via o.a. investeringsmaatschappijen en diverse geheime diensten. Bestudeer de mensen achter investeringsmaatschappij de Carlyle Group maar eens en zoek eens uit wat er met gebouw 7 van het WTC is gebeurd (en wie daar allemaal inzaten), en je bent volgens mij al een heel eind op weg.

Als je die studie, zoals ik, in het openbaar doet en daar conclusies aan verbindt (volgens mij was 9/11 een zogenaamde inside job), dan is de kans groot dat iedereen je aan je kop begint te zeuren over alle aanslagen die ooit in naam van Al Qaeda zijn gepleegd. De kans is dan ook aanwezig dat je dan op een gegeven moment echt totaal geen zin meer hebt om het daar nog over te hebben. Zeker niet wanneer kritische AIVD-spotters in Nijmegen twee kogels door hun kop krijgen en je tijdens het rukken achter je computer het idee hebt dat er iemand met je meekijkt.

De aanslagen in Madrid? Ik weet er fuck van. Ik weet dat de Spaanse regering na die aanslagen snel nogal wat bestanden heeft gewist en dat twee van de daders informanten van de geheime dienst waren, maar ik heb geen zin om wéér honderden feitjes te verzamelen zoals ik met 9/11 heb gedaan. De aanslagen zijn volgens de autoriteiten gepleegd door Al Qaeda... en dan weet ik eigenlijk alweer genoeg.

De aanslagen in Casablanca? Ik was het alweer helemaal vergeten, totdat ik hoorde dat Abu Khaled, de Syrische leider van de Hofstadgroep, ervan verdacht wordt bij die aanslagen betrokken te zijn. Ene professor Omar Mounir van de Law School of Casablanca (la Faculté de Droit de Casablanca) schijnt een boek te hebben geschreven waarin hij aantoont dat ook dit een inside job was, maar mijn kennis van de Franse taal is te beperkt om dat met plezier te kunnen lezen. Zou op zich wel interessant kunnen zijn, want de AIVD was duidelijk geïnfiltreerd in de Hofstadgroep en Abu Khaled is de enige die nog niet is opgepakt. Misschien dat één van onze gewaardeerde actualiteitenprogramma’s die Omar Mounir eens kan interviewen om hem te vragen naar de identiteit van die Syriër, maar daar zullen we dan waarschijnlijk nog wel even op moeten wachten: het duurde tenslotte ook een half jaar voordat 2 Vandaag mijn 9/11-column van 18 maart gebruikte als leidraad voor hun uitzending.

Ik heb er in ieder geval geen zin meer in. Van de andere kant: ik word hier ook vet betaald voor mijn column (ik krijg binnenkort een cd’tje van George Clinton van Giel), dus ben ik ook niet te beroerd hier die BBC-reconstructie van de Londense aanslagen te becommentariëren. Vooral omdat er sinds kort ook documentaires op Internet circuleren, die de opmerkelijkste puntjes op een rijtje hebben gezet. Dus vandaar: een reconstructie van de bomaanslagen in Londen, op basis van de feiten die mij tot nu toe bekend zijn:

Het is 7 juli 2005: in Schotland zijn de belangrijkste wereldleiders verzameld. Die dag is het dreigingsniveau van terreur na lange tijd toevallig net verlaagd, waardoor er minder directe communicatie tussen de verschillende instanties plaatsvindt. Het bedrijf Visor Consultants (een bedrijfje van een oud Scottland Yard-medewerker) maakt zich ondertussen op voor een terreuroefening: wat zouden zij moeten doen als er bommen zouden afgaan op de metrostations, die (uiteraard geheel toevallig) even later allemaal rond het geplande tijdstip daadwerkelijk getroffen worden. Al Qaeda! krijsen de deskundigen, want zo’n gelijktijdige aanslag schijnt heel moeilijk te realiseren zijn.

Terug naar de feiten: Op treinstation Luton nemen de drie zelfmoordterroristen de trein naar station Kings Cross. Daar nemen ze alledrie een verschillende trein, die zij laten ontploffen. Dat lijkt mij logistiek gezien niet zo heel erg ingewikkeld, maar er doet zich nog wel een probleempje voor: Volgens het officiële verhaal hadden zij namelijk de trein van 7.40 uur genomen, maar volgens ooggetuigen en een site waar alle treintijden op vermeld staan, reden er toen al geen treinen meer in die richting. De aangewezen daders zouden daarom nooit op tijd bij hun eigen aanslag kunnen zijn.

Om 9.47 uur vind een vierde explosie plaats in een dubbeldekkerbus. Naast de bus staat een busje van Kingstar, een bedrijfje dat o.a. gespecialiseerd is in controlled demolition. Er vallen in totaal 56 doden. Een voormalige aanklager van het Amerikaanse Justitie-departement verklaart even later dat de ringleader van de aanslagen in Amerika al jarenlang bekend staat als iemand van de Britse geheime dienst. Een andere dader krijgt de identiteit aangemeten van een 16-jarige jongen. En.. en... en...

Ach, weet je: ik heb er eigenlijk helemaal geen zin meer in. Weet je wat ik vannacht dacht, toen ik weer een paar dagen bezig was geweest uit te zoeken welke Mohammed nou eigenlijk Pietje heet en welke trein nou precies hoe laat vertrok en welk explosief er nou precies gebruikt was: ik dacht: laat ik eens lekker gaan ontspannen met een documentaire over de supersnaartheorie. Ik had ook nog een hele mooie documentaire over Saturnusmaan Titan, toch zeker één van de grootste kanshebbers van een planeet met leven in dit zonnestelsel. Als er nu nog iemand over conspiracies begint, wil ik het niet meer hebben over dat gepeupel hier op deze planeet: Er moet er toch zeker een rol zijn weggelegd voor minstens drie levensvormen binnen de tien meest nabijgelegen sterrenstelsels. Wordt er in je conspiracy niet gesproken over bundels straling die qua frequentie buiten het menselijk observatievermogen liggen, maar toch duidelijke kenmerken van leven vertonen: dan wil ik het er helemaal niet over hebben. Als het dan toch over geweld moet gaan, geef mij dan de fusie van twee sterrenstelsels. Misschien moet ik het volgende week eens dáár over hebben.

Tenzij er natuurlijk iets opmerkelijks te melden is over de moord op Louis Sévèke. Theo van Gogh is namelijk dood en dat zaakje stinkt behoorlijk. Wie o wie bedreigt er hier nu eigenlijk de vrijheid van meningsuiting?

Bronnen:
* De Carlyle Group (special van VPRO's Tegenlicht)
* WTC 7
* D.C. Lama's 9/11-column dd 18 maart
* 2 Vandaag-uitzending een half jaar later.

* Radiofragment interview Peter Power van Visor Consultants:
POWER: At half past nine this morning we were actually running an exercise for a company of over a thousand people in London based on simultaneous bombs going off precisely at the railway stations where it happened this morning, so I still have the hairs on the back of my neck standing up right now.
HOST: To get this quite straight, you were running an exercise to see how you would cope with this and it happened while you were running the exercise?
POWER: Precisely.


* Nachtegal van vorige week: Tien punten n.a.v. de moord op Theo van Gogh.
* Samenvatting van het boek "Les Attentats de Casablanca et le complot du 11 septembre" van Omar Mounir.

* Netwerk-uitzending over AIVD-infiltratie in het Hofstadnetwerk. (aanrader!)
* Prettig weekend ondanks alles (docu van Katja Schuurman over de moord op Theo van Gogh).

* Site met veel informatie, docu's en filmpjes over de aanslagen in Londen.
* The Truth Seeker.co.uk
* De versie volgens BBC...
* De docu '7/7 The Day the Bombs Came
* De feiten volgens wikipedia.org
* Tony Blair verlaagde het terreurdreigingsniveau.
* De verklaring van John Loftus over de ringleader (incl. filmpje).
* Wie is John Loftus?
* De site van Visor Consultants.
* De site van Kingstar.
* En nog wat vraagjes...
* ... en nog iets over Madrid...
* ... iets over Louis Sévèke???
* En kijk verder maar op DaanSpeak of zo. Begin desnoods je eigen site...

* De Titan-docu: Titan, a place like home