zaterdag 12 november 2005

10 punten n.a.v. de moord op Theo van Gogh
(Met dank aan 10 jaar Zembla, Katja, Netwerk en ene meneer Mounir)
Het Nachtegal van D.C. Lama, vannacht rond half drie in het programma van Giel Beelen op 3FM. Terug te luisteren via deze link. Bronnen zijn te bekijken via de linkjes onderaan de column.

Punt 1. De Nederlandse atoomgeleerde Khan heeft met medeweten en instemming van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (tegenwoordig: de AIVD) Pakistan, en waarschijnlijk nog wel meer landen, geholpen aan de atoombom. Minister Donner is het dossier daarover kwijt. Volgens het Internationaal Atoomagentschap is mede daarom de kans op een nucleaire oorlog op deze planeet nog nooit zo groot geweest, maar moet ie daarom aftreden? Ach, welnee... om zoiets kleins zeker.

Punt 2. De twee Eindhovense jongens die eind 2001 naar Kasjmir zijn gegaan (u kent ze nog wel uit de krantenberichten uit die tijd: Eindhovense moskeebezoekers gedood in de Jihad!), zijn in werkelijkheid in koele bloede vermoord door de plaatselijke autoriteiten. Het televisieprogramma Zembla, dat als bron voor meerdere feiten in deze column dient, reconstrueerde hun hele reis, toonde zelfs beelden van die jongens (net vermoord) en hoorde de verantwoordelijken daarover keihard liegen. Volgens de AIVD zijn die jongens simpelweg terroristen en is de zaak daarmee afgedaan.

Punt 3. Die twee Eindhovense gastjes zouden gestuurd zijn door ene Saleh B, lid van de so-called Hofstadgroep. Televisieprogramma Netwerk had laatst een hele uitzending over B, waarin hij met veel bewijsvoering werd aangewezen als een AIVD’er. Huh? Heeft een AIVD’er nou die twee gastjes naar Kasjmir gestuurd, waar ze vervolgens in koele bloede zijn afgemaakt?

Punt 4. In diezelfde week van die Netwerkuitzending, somde Katje Schuurman in een mooie documentaire nog eens alle feiten rond de moord op Theo van Gogh op. De AIVD was overduidelijk geïnfiltreerd in de Hofstadgroep, zo werd daarmee duidelijk, maar greep niet in toen Mohammed B (voor de duidelijkheid: da’s dus een andere B) tot zijn afschuwelijke daad kwam. En zo werd er dus een filmmaker vermoord, die bekend stond om zijn grote bek tegen de Islam en daarnaast nog allerlei andere zaken over de bovenonsgestelden aan het licht bracht: zoals de gang van zaken rond de JSF’s en wat meineedjes van ministers in de IRT-affaire.

Katja zegt in die documentaire slechts één persoon als AIVD’er te kunnen bedenken: Mohammed B. Dat leidt zij af aan het feit dat alle afgeluisterde gesprekken tot 2 november door de AIVD zijn gewist omdat men hun informanten wilde beschermen. Volgens mij komen er echter drie mensen hiervoor in aanmerking: Mohammed B (hoewel ik hem het minst waarschijnlijk acht), die Saleh B. die volgens Netwerk een informant was en Abu Khaled, a.k.a. de Syriër, a.k.a. Redouan Al-Issar. Deze Abu Khaled is namelijk ook op 2 november verdwenen. Volgens de bovenonsgestelden moeten wij aannemen dat hij naar Syrië is gevlucht en daar is opgepakt, maar Syrië ontkent dat.

Punt 5. In de Zembla-uitzending ‘Kansloos tegen de AIVD’ wordt zeer aannemelijk gemaakt dat onze geheime dienst geregeld samenwerkt met de Syrische geheime diensten. In de uitzending is zelfs een voorbeeld te zien van een landgenoot die 3 maanden in een Syrische gevangenis is vastgezet en daar allerlei vragen moest beantwoorden die de AIVD graag van hem wilde weten.

Punt 6. Abu Khaled, de Syriër, kwam volgens NRC Handelsblad in 2002 naar Nederland om hier mensen te rekruteren voor de Jihad. Maar in 2003 zou hij nog betrokken zijn geweest bij de Al Qaeda-aanslagen in Cassablanca, Marokko.

Over die aanslagen heeft ene professor Omar Mounir van de Law School of Casablanca een boek geschreven. Het spijt me, ik heb het nog niet gelezen, maar op Internet staat een uitgebreide samenvatting. Volgens dat boek klopt de lezing van de overheid over die aanslagen voor geen meter en is ook de rechtszaak daarover dubieus.

Daarnaast staan er allerlei interessante feitjes in: Wat dacht u er bijvoorbeeld van dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken op het tijdstip van die aanslagen toevallig net op bezoek was bij Dick Cheney, Condoleezza Rice, Paul Wolfowitz en Richard Armitage. Wat hebben die gasten toch altijd opvallende mensen op bezoek als er ergens een aanslag wordt gepleegd. Ten tijde van de aanslagen op 11 september 2001 ontvingen zij bijvoorbeeld net Mahmoud Ahmed van de Pakistaanse inlichtingendienst, van wie later bekend werd dat hij geld had overgemaakt naar Mohammed Atta, de ringleader van de vliegtuigkapers op 11 september.

Maar goed: die Abu Khaled zou dus ook bij die blijkbaar vreemd verlopen aanslagen in Cassablanca betrokken zijn.

Punt 7. De aanslagen op 11 september 2001 waren een inside-job. Daar heb ik het hier al veel en veel vaker over gehad, dus zoek dat maar terug via mijn site.

Punt 8. Al voor de oorlog tegen het terrorisme hadden Amerikaanse geheime diensten vrijwel carte blanche gekregen om hier hun onzinnige oorlog tegen drugs te voeren. Na de aanslagen van 11 september 2001 gaat hetzelfde principe op voor de oorlog tegen het terrorisme en hebben zij niet alleen meer bevoegdheden, maar werken Nederlandse veiligheidsmensen ook in projecten onder Amerikaanse regie. Volgens Elsevier had Abu Khaled een verleden als een drugscrimineel.

Punt 9. De AIVD heeft na de moord op Theo van Gogh 200 extra personeelsleden gekregen, een groei van ongeveer 20 procent. Hun bevindingen worden sinds kort ook meegenomen in de rechtszaal. Veel rechters en advocaten menen dat daarmee de waarheidsvinding ernstig wordt geschaad.

Punt 10. Minister Donner wil een wet invoeren tegen (wat hij noemt) het verheerlijken van terrorisme, maar volgens hem gaat die alleen gelden voor mensen die (ik citeer hem) ‘een gevaar vormen voor de openbare orde. Als je op een kruitvat zit, moet je’ volgens hem ‘voorkomen dat er een lont in wordt gestoken.’ Volgens mij kun je beter iets aan dat kruitvat doen.

Bronnen en linkjes:
* Netwerk-uitzending over B.
* Prettig weekend ondanks alles. Documentaire van Katja Schuurman en Column Producties voor BNN.

* Zembla: de Nederlandse atoombom (punt 1)
* Zembla: Enkele reis Kashmir (puntje 2)
* Zembla: Kansloos tegen de AIVD (puntje 5)
* Zembla: Amerikaanse infiltratie (puntje 8)

Abu K:
* Profiles in Terror: Casablanca Bombings
* Het Parool over Abu Khaled.
* Trouw: Mysterieuze mentor van Mohammed B. blijft spoorloos
* MinBiz.nl: antwoorden op Kamervragen over het laten lopen van de leider van de Hofstadgroep
* Elsevier: 'Gezochte Syriër was een drugscrimineel'
* Elsevier: Terrorisme: Zonen van de Syriër
* NRC: Koranlessen bij 'sjeik' Abu Khaled
* Planet.nl: Hofstad-inspirator Al I. met dubbelleven
* Abu K, Nachtegal van D.C. Lama dd 30 juli

Aanslagen Casablanca:
* Voltaire.net: Bespreking "Les Attentats de Casablanca et le complot du 11 septembre" van Omar Mounir (puntje 6)
* De aanslagen in Casablanca volgens wikipedia.org

DC Lama over 9/11:
* 9/11 in plane site (28 januari 2005)
* The Grand Chessboard (18 maart 2005)
* Operatie bonfire (what's next?) (8 april 2005)
* Persoonlijke 9/11-verhalen (23 april 2005)
* "Niet over 9/11" (30 april 2005)
* Alle (nou ja: veel) openstaande vragen m.b.t. 9/11 in een nummer van DC Lama & de Osdorp Posse, voorzien van een uitgebreide toelichting. (of klik direct voor de mp3 of de videoclip.)

* Uitzending 2 Vandaag september 2005

* Zembla: politiek gekrakeel na afloop (1)
* Zembla: politiek gekrakeel na afloop (2)

En verder:
* Requisitoir in de strafzaak tegen Mohammed B
* De Hofstadgroep volgens Elsevier
* En dit zegt de NOS over de Hofstadgroep...