zaterdag 1 oktober 2005

Verboten
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 1 oktober 2005. Voorgelezen tijdens de Classic House Night in het programma van Giel Beelen op 3FM. Terug te luisteren via deze link.

Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg wil graag een ‘blowverbod op straat’ invoeren. Kijk, zo zijn we tenminste weer helemáál terug bij af. Het verbod op cannabis is tenslotte ooit in de jaren ‘20 bedacht, niet vanwege gezondheidsredenen, maar om de Mexicanen in het zuiden van de Verenigde Staten op ieder willekeurig moment te kunnen arresteren. De Mexicaanse gastarbeiders daar rookten na een dagje werken namelijk altijd graag een blowtje en wanneer ze dat te dicht in de buurt deden van de blanke Amerikaanse Zuiderlingen (de echte rednecks), had de politie tenminste een wettelijke reden om die Marokkanen... uh, wat zeg ik nu?... die Mexicanen te kunnen arresteren.

En zoiets wil men hier dus nu ook graag kunnen doen. Want zo’n verbod is namelijk heel effectief, zo heeft de geschiedenis al bewezen. Die vervelende negers met hun jazzmuziek; dat langharige tuig dat tegen de oorlog in Vietnam was; de laatste Indiaan die nog geen goktent was begonnen; alles wat door de conservatieven werd gehaat, kon met dat verbod gemakkelijk achter slot en grendel worden opgeborgen. En dat wil men nu dus ook graag in Amsterdam, de stad waarvan alleen de stadsbestuurders nog denken het een tolerante stad is.

Want natuurlijk, in sommige opzichten zijn we ook heel tolerant. Wanneer vijf partijen in de gemeenteraad bijvoorbeeld 218.000 euro onrechtmatig uitgeven (de zogenaamde bonnetjesaffaire), breekt er hier geen revolutie uit, maar denken we: ‘Ach ja... politici. Of ze het nou rechtmatig of onrechtmatig uitgeven, kwijt ben je het toch...’

En als burgemeester Cohen door de rechter op zijn vingers wordt getikt vanwege het preventief fouilleren in de binnenstad, worden we niet eens boos wanneer hij zegt: ‘Dikke lul, daar ga ik gewoon mee door. De rechter moet zijn bek houden.’

Maar zodra er één zeikerig oud wijf gaat lopen zeuren over de honden in het Vondelpark, dan zijn er ineens weer een heleboel ambtenaren in de weer om te zeggen waar die hondjes wel mogen rondlopen und wo das ist verboten.

Het laatste verbod waarmee ze bezig zijn, is het weren van SUV’s, die grote auto’s voor mannen met kleine piemeltjes. Er was een tijd dat het heel erg hip was om met veel te grote broeken rond te lopen (dat vonden mensen wel heel erg hiphop, zo hadden ze van de reclame geleerd), maar dat ging vanzelf over toen men door had hoe belachelijk dat er eigenlijk uit zag.

Volgens mij gebeurt zoiets vanzelf ook wel met die zogenaamde PC Hooftstraattractoren. Ik bedoel: als je als provinciaal voor het eerst naar de stad komt, kan ik me nog best voorstellen dat je denkt ‘Nou, misschien hebben ze midden in de stad nog wel een hele grote woestijn liggen’, maar als je er een paar keer bent geweest en je hebt met je vierwielaandrijving een stuk of wat fietsers doodgereden, dan snap je vanzelf denk ik ook wel dat je gewoon een stinkende, luchtvervuilende a-sociale shitbak hebt. Er schijnen jaarlijks 18.000 mensen ongeveer tien jaar eerder dood te gaan door de uitstoot van auto’s, maar heel erg druk kan ik me daar niet meer over maken.

Ik dacht namelijk een tijdje dat ik qua luchtvervuiling in één van de meest vervuilde straten van Nederland woonde, maar gelukkig: op de lijst van meest vervuilde straten, die deze week door Milieudefensie werd gepubliceerd, is mijn straat nergens te vinden. Wel de straat die op 20 meter afstand parallel loopt aan mijn straat. En ook de straat die aan de andere kant op zo’n 100 meter afstand parallel loopt, alsmede de straat die die twee straten met elkaar verbindt, maar ik schijn dus nergens last van te hebben.

Maar goed, laat ik desondanks een poging wagen alle problemen in de stad even op te lossen. Volgens mij moet je gewoon cannabis legaliseren en het hele stuk grond tussen Amsterdam en Schiphol voor hennepteelt gebruiken. Van de zaden van die hennep kun je namelijk hennepolie maken en dat is de meest milieuvriendelijke brandstof op aarde. Dat scheelt al snel zo’n 90 procent uitstoot en dan merkt ook niemand meer het verschil tussen wat blowende gastjes op straat en een voorbijrijdende auto.

En tegen de honden zou ik willen zeggen: als je in het Vondelpark wordt uitgelaten, ren dan eens aan de zuidkant het park uit, de PC Hooftstraat in. Daar staan altijd wel wat van die SUV’s en als je daar nou inspringt, zit je binnen enkele uren lekker op het platteland. Ik heb gehoord dat er daar nog plekken zijn, waar je af en toe nog wel eens iets mag.

Linkjes:
* Lijst Milieudefensie
* Top 27 vieze straten Amsterdam
* Amsterdam wil terreinwagens weren (Telegraaf)
* Amsterdam wil honden weren. (Parool)
* Preventief fouilleren in Amsterdam. (AT5)
* Bonnetjesaffaire.
* Nog zo'n Amsterdamse stadsbestuurder... (AT5)

Mooi, mooi, mooi, mooi, mooi, mooi.

* Milieuvriendelijker auto rijden (Nova-reportage)
* Nog meer Nova daarover.
* De geschiedenis van de cannabisprohibitie is aardig in kaart gebracht in de docu Grass (1999) van Ron Mann.
* Cannaclopedia