zaterdag 8 oktober 2005

Nova en buitenwiet
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 8 oktober 2005. Straks in het programma van Giel Beelen op 3FM. Na te luisteren via deze link Of... na een valse start: via deze link.

Televisieprogramma Nova heeft een site geopend: Nova moet blijven.nl Zou www.novamoetnokken.nl nog vrij zijn? Zou een leuke site zijn voor Van Aartsen en Maxime Verhagen, die deze week nog eens bevestigden dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren als het aan hun ligt. Het is weliswaar niet zo’n populair standpunt, maar dat verandert vanzelf wel zodra de regeringspartijen alle media onder controle hebben.

Ik weet zelf nog steeds niet wat ik nou van Nova moet denken. Een journalistiek programma dat nog nooit een echt aandacht heeft besteed aan de vragen rond 11 september (waarom ging gebouw 7 van het WTC naar beneden, wat is er in het Pentagon gebeurd? et cetera) kan ik niet helemaal serieus nemen, maar toch: het is in ieder geval een redelijk kritisch programma. Zoals over de oorlog in Irak... En wie vragen stelt over Irak, zo weet ook minister Bot sinds deze week, wordt gestraft door het CDA en de VVD. Een minister die zich hardop afvraagt wat de meerderheid van het land allang denkt... dat kan natuurlijk niet. You’re either with us or against us, you’re evil or you’re good.

Maar goed: Nova vloog deze week met een politievliegtuigje mee om wietplantjes op te sporen, die verscholen staan in de maïsvelden. Volgens Nova verplaatst de wietteelt zich naar buiten (alsof cannabis van oorsprong een kamerplantje is) en zit er niets anders op dan te patrouilleren vanuit de lucht. Zit er niets anders op? Wat een gelul. Wat dacht je er van om die planten lekker met rust te laten, zoals jarenlang gebruikelijk was. Buitenwiet vernietigen! Is dat niet één van de zeven hoofdzonden?

Er wordt in Den Haag heel hard geklaagd dat het THC-percentage in cannabis zo hoog is, maar wat doen ze: jagen op de plantjes die gewoon lekker in de zon staan en dus cannabis geven zoals cannabis bedoeld is: een natuurproduct. Wie die THC-bommen uit de coffeeshop graag rookt, moet dat natuurlijk helemaal zelf weten, maar het is niet voor niets dat ik tien jaar geleden ben begonnen met mijn balkon vol te zetten. Nou ja... dat is natuurlijk wel voor niets, want ik rook al tien jaar helemaal gratis.

Maar goed: buitenwiet vernietigen... De woningbouwverenigingen klagen dat er kwekers in hun huizen zitten en dat dat gevaarlijke situaties kan opleveren... De energiebedrijven klagen dat er illegaal stroom wordt afgetapt (wat overigens mede komt omdat zij zelf bij hoge rekeningen altijd de politie inschakelen) en de coffeeshops klagen dat zij wel gewoon mogen verkopen en daarover belasting mogen betalen, maar dat zij nog steeds niet officieel mogen inkopen.

En dan zit er niets anders op dan te patrouilleren vanuit de lucht? Laat die planten lekker tussen de maïs staan. Waarom sleepte Nova de minister van Landbouw niet voor de camera, om hem te vragen of de boeren misschien niet op die manier gered kunnen worden. Bij supermarkt Dirk van de Broek koop je 300 gram maïs voor 25 eurocent. En dan wordt de boer ook nog eens flink gesubsidieerd, want als het aan de inkooporganisaties had gelegen, was de laatste boer in Nederland al lang failliet geweest. Volgens onze volksvertegenwoordigers in Den Haag zijn coffeeshophouders enge criminelen, maar ik weet wel dat zij de boer een fatsoenlijkere prijs zouden betalen dan die maffia van de voedselindustrie.

Ach ja, Nova. Als het niet zou bestaan, had de documentaire WarTakes (die woensdagnacht op hetzelfde net werd uitgezonden), misschien nog op een tijdstip vertoond kunnen worden dat er nog wel mensen wakker waren. Tussen half 1 en twee uur ‘s nachts werd daarin namelijk duidelijk getoond waartoe die waanzinnige war on drugs allemaal kan leiden, in dit geval: het voortduren van de oorlog in Columbia. Want als de cocaplant legaal verbouwd kon worden, was het waarschijnlijk één van de rijkste landen op aarde, omdat vooral de Amerikanen zo dol zijn op het product daarvan.

Die oorlog daar (ooit begonnen als een politieke richtingenstrijd in een land waar 80 procent in armoede leeft) was allang opgelost als niet alle partijen tot over hun oren in de illegale handel zaten. En ja... dan heeft niemand er belang bij dat er vrede komt. Dus toen er daar vredesbesprekingen begonnen, moest daar wel iets aan gedaan worden. De zogenaamde oplossing kwam in het jaar 2000, toen president Clinton op bezoek was voor het zogenaamde Plan Colombia. Wat dat plan inhoudt, werd mooi verwoord door één van de mensen in die docu:

Plan Colombia is geld voor de oorlog. Voor wapens. Slechts 300 miljoen wordt besteed aan alternatieve gewassen en ontwikkeling. Die 1,3 miljard (het bedrag dat met Plan Colombia gemoeid is - DCL) is bedoeld om er in Amerika helikopters e.d. van te kopen. Al dat geld wordt in de VS uitgegeven. De Colombiaanse economie profiteert er niet van. Zelfs het verdelgingsbedrijf is Amerikaans.

Het verdelgingsbedrijf? Ja, want als oplossing voor het drugsprobleem in de Verenigde Staten hebben ze daar namelijk bedacht dat ze het beste gif over Colombia konden gooien. En daarmee vernietigen ze ook meteen weer die alternatieve gewassen die van die 300 miljoen zijn neergezet. Dat doen ze met van die soortgelijke vliegtuigjes als waarmee de Nova-redactie afgelopen week hun pleziertochtje maakte. Omdat er natuurlijk niets anders op zit... Want de oorlog tegen drugs is hetzelfde als de oorlog tegen het terrorisme: good vs evil, right vs wrong.

En dus kan ook dit kabinet lekker mee blijven doen aan die stompzinnige drugsprohibitie. Want niet alleen hier zoeken ze naar stukjes groen om te vernietigen; ze helpen die verdelgingsvliegtuigen in Colombia ook nog eens door onze vliegvelden op Aruba ter beschikking te stellen. En minister Donner ging deze zomer weer lekker op bezoek in dat gebied, om zijn Amerikaanse daar nog wat meer hulp bij toe te zeggen. Zonder dat dit uitgebreid in het nieuws kwam overigens, want de media doen precies zoals Jeroen van Merwijk al eens zong: Eén oorlog tegelijk, en dan verder geen gezeik.

Dus www.moetnovanokken.nl? Ik weet het niet. Ik ga eerst maar even kijken of www.donnermoetnokken.nl nog vrij is.

Zie ook:
* Enduring Freedom (Nachtegal dd 10 september 2005)
* Hip Hop bij Nova (Nachtegal dd 24 september 2005)
(beide Nachtegallen met extra linkjes)

Links:
* Info over de docu War Takes
* Nova-reportage over buitenwiet
* Zembla-reportage over binnenwiet
* www.novamoetblijven.nl
* www.novamoetnokken.nl
* www.donnermoetnokken.nl
* Tekst 'Een oorlog tegelijk' - Jeroen van Merwijk

* In ieder geval wel serieus te nemen: Twee Vandaag.