maandag 17 oktober 2005

AmsterdamSport
Het Nachtegal van D.C. Lama, afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht rond half 3 in het nachtprogramma van Giel Beelen op 3FM. Terug te luisteren via deze link.

Amsterdam heeft weer een nieuw gratis krantje: AmsterdamSport. Het wordt gemaakt in Almere. Door het bedrijfje IKWILPUBLICITEIT. Op de voorpagina prijkt een foto van wethouder Hester Maij van sportzaken, dus er zal er wel geld in hebben gestoken. Niet uit haar eigen portemonnee natuurlijk, maar uit het sportbudget van de Gemeente.

Zo doen wij dat in de stad. Het cultuurbudget is tenslotte ook grotendeels uitgegeven aan de marketing van cultuur (I Amsterdam), niet zozeer aan de culturele activiteiten zelf. Zo’n pakhuis Afrika maakt tenslotte niet zo snel zo’n krantje met de wethouder cultuur op de voorpagina, terwijl het portret van Hester Maij ondertussen wel via controlled circulation wordt verspreid bij Amsterdamse sportclubs, stadsdeelraden, adverteerders en sportzaken. Ik had het krantje (jaargang 1, nummer 1) zelf uit het ziekenhuis, waar ik op zondag nog wel eens extra zaterdagkranten koop, maar dat staat natuurlijk niet zo goed in het colofon: AmsterdamSport wordt verspreid via ziekenhuizen.

“Wethouder Maij: Amsterdamse jeugd te dik”, staat er onder het portret. Ik vind wethouder Maij te dik. Op zich val ik wel op dat soort blonde meisjes, maar dat houdt op zodra de wangen te bol worden en het meisje door haar dikke kont wat op peer begint te lijken. Komt door teveel in vergaderstoelen zitten en vooral door teveel vlees en zuivel. Waarom eet wethouder Maij dan zoveel vlees en zuivel en beweegt zij niet wat meer? Geen idee, en in principe ook niet mijn zaak.

De andere vrouw op de voorpagina van AmsterdamSport is een stuk lekkerder, maar dat komt vast omdat zij plat op de rug ligt en de foto zo genomen is, dat je precies op haar tieten kijkt: de kruising van de diagonaallijnen valt precies tussen haar borsten. Deze observatie zal misschien wel aan mij liggen hoor, en anders komt het wel door de foto van Patrick Kluivert op diezelfde pagina (samen met andere grootheden als Marcel Beijer en Robert Mienstra.... van publiciteitsbureau IKWILPUBLICITEIT), maar toch.... KUNNEN WE NOU EINDELIJK EENS KAPPEN MET DIE PROPAGANDABULLSHIT???

Ik heb laatst nog met moeite 341,48 euro overgemaakt aan Gemeentebelasting, dus dan kan ik behoorlijk flippen wanneer ik op bladzijde 2 direct een paginagrote advertentie tegenkom. En op de spread (de twee bladzijden die je als bladenmaker met pijn in je hart verkoopt omdat het zo’n goede plek is waarmee je vele mooie dingen kunt doen) een advertentie met elf stadsdeellogo’s van het briefpapier en het logo van Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, met de tekst: ‘Deze stadsdeelkantoren en gemeentelijke afdelingen wensen AmsterdamSport een sportieve toekomst.’

Ik heb het allemaal niet uitgezocht, maar ik denk dat ik het wel uit mijn hoofd kan: innovatieve communicatie met de burger; prima samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven (advertenties van o.a. een wijn & whiskyhuis, de Amsterdamse kartbaan, de politie en een chinees restaurant in Noord); heldere informatie over wat voor moois de overheid voor de burgertjes doet en tot slot.... een concept waarin jij, ja jij! zelf de artikelen kunt aanleveren. Krijg je een workshop voor van Beijer en Mienstra (bekend van de foto!). Lekker gratis kopij dus. Blijven er nog wat flappen over een column van Viggo Waas en Peter Heerschop:

PETER: Ik vind het idee om een sportkrant voor Amsterdam te maken een enorm leuk en goed idee. AmsterdamSport. Duidelijker kan het niet. Leuk.
VIGGO: Nou dan gaan we dat toch van harte ondersteunen.
PETER: Dat gaan we doen ja.
VIGGO: Daar gaan we dan toch geen cynische stukjes over schrijven,
PETER: Nee, waarom zouden we.

En dan volgt tot aan de slotregel ‘Snap je nou waarom ik zo blij ben met AmsterdamSport?’ een stukje dat... tja... wat eigenlijk? Cynisch in ieder geval niet. Ook niet echt humoristisch. Meer... uh.... Ach, het maakt ook niet uit. Zolang het stukje van Waas en Heerschop maar geplaatst kan worden naast het interview met CDA’er Hester Maij. (De christen-democrate geeft daarom in haar beleid de jeugd een prominente plaats. (...) ‘Waarbij mijn visie is dat topsporters de kar moeten trekken’.) Kan Hester Maij zich lekker even in sterrenland wanen. Zodat die twee grappige jongens haar misschien wel kennen als ze straks eindelijk in Den Haag zit en misschien wel tegelijkertijd met die gekke jongens bij Barend & Van Dorp zit of zoiets.

Om te praten over sport. Heel veel slap te lullen over sport.

Linkjes:
* www.amsterdamsport.nl
* De eerste editie van AmsterdamSport. (De voorpagina is overigens veranderd. In de versie op de site is de foto van de vrouw wiens tieten op de kruising van de diagonaallijnen liggen verwisselt door een foto met vier vrouwen die graag hun kont aan u tonen. Ook de helden van IKWILPUBLICITEIT zijn nokken.)

Andere Nachtegallen over puur Amsterdamse aangelegenheden:
* Verboten (over de Amsterdamse algehele prohibitie, Nachtegal dd 1 oktober 2005)
* Stadspropaganda (over AT5, dd 5 februari 2005)
* Vrijheid van meningsuiting (over dat lawaaierige gedoe op de Dam, dd 3 november 2004)