woensdag 7 september 2005

EssensiE nummer 99
Het 99ste nummer van EssensiE (september 2005, jaargang 9) ligt weer (zoals altijd, op tijd!) klaar in de betere coffee-, grow- of smartshop.

Met daarin een reportage van Derrick Bergman over de Deense vrijstaat Christiania ('Veel oude dealers hebben lang vast gezeten na de golf van invallen in maart 2004 en de opengevallen plekken zijn tijdens hun gevangenschap ingenomen door criminelen.'), een interview met Ali B., een verhaal over Madness en iets over Zen.

Uiteraard de columns van:
Def P.
D.C. Lama
Arno Adelaars
Giel Beelen
Mokum
Simon Vinkenoog
Tygo Gernandt
en van nog e. of a.

Niet te vergeten: de strip van Spekkie Big.

Tevens het laatste deel van Derrick's buitenkweekcursus, een artikel over spaarlampen en een knipselkrant vol zinloos geweld tegen plantjes...

In D.C. Lama's rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor de sites van Chikatilo (Nederhop), Sneakerfreak (de nieuwe band van voormalig Van Katoen-gitarist Lourens van Haaften, Face Tomorrow (een van de Nederlandse bands op Lowlands)Slapbak (Funkband op het Funk to the Max-label, dat ook bijvoorbeeld Seven Eleven uitbrengt) en twee sites van Cafebar 401 (.nl en .com), de band van Tije Oortwijn.

Verder uiteraard de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Legalize! leverde uiteraard weer een war on drugsjournaal aan, met berichten over een Engels achtergehouden overheidsrapport (inhoud: de drugsprohibitie werkt niet!), een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de drugsjagers van Nederland en de VS, de toename van cocaplantages in Bolivia en Peru (vanwege de bestrijding in Colombia), de arrestatie van cannabisactivist Mark Emery (Canada) en over een onderzoek van de Duitse tv-zender Akte 05, die in maar liefst 41 van de 46 monsters uit de toiletten van het Europees Parlement cocaĆÆnesporen aantrof.

De quote van de maand is van advocaat-generaal J. Wortel, vertegenwoordiger van het openbaar ministerie bij de Hoge Raad:

”Ik ben ervan overtuigd dat de toekomstige historicus die ons tijdperk gaat beschrijven zich, wat onze moeizame relatie met cannabis sativa betreft, zal verbazen over de geldverslindende koppigheid waarmee wij, organen van justitie, met een onuitvoerbare opdracht blijven rondtobben.”

De Legalees schreef de volgende column voor het Legalize!-war on drugsjournaal:

Bush’ wietoorlog
‘Vergeet meth en andere hardcore drugs: deze regering verspilt liever belastingdollars aan een all-out aanval op marihuana’. Aldus het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone in de editie van 28 juli. In een artikel onder de kop ‘Bush’s war on pot’ staan de verbijsterende cijfers over die andere oorlog van George W. keurig op een rijtje. Bijna de helft van alle drugsarrestaties in de VS heeft met wiet te maken, een verdubbeling in tien jaar. De Amerikaanse regering pompt jaarlijkse naar schatting 35 miljard dollar in de war on drugs. De resultaten zijn desastreus. Zo steeg de cocateelt in de Andes vorig jaar met 29 procent, ondanks de 5.4 miljard dollar die Bush tot nu toe spendeerde aan de bestrijding daarvan. Maar Rolling Stone neemt een voorzichtige kentering waar: ‘steeds meer soldaten van de drugsoorlog deserteren’.

Voorbeeld: een rapport van het aartsconservatieve American Enterprise Institute, met de veelzeggende titel ‘Are we losing the war on drugs?’ De denktank concludeert: ‘strafrechtelijke vervolging van marihuana lijkt niet gerechtvaardigd’. Tegelijkertijd vertrekken steeds meer soldaten die in de drugsoorlogen in Zuid-Amerika vochten, stilletjes naar Irak of Afghanistan. Op nationaal niveau begint de populariteit van drugstesten in bedrijven en op scholen af te nemen. En steeds meer staten keren zich tegen de verplichte minimumstraffen voor ‘drug offenders’. ‘Meer dan 24 staten hebben de mandatory minimums herroepen of afgeschaft’, aldus Rolling Stone.

En dan is er nog Bush zelf. Sinds 11 september heeft hij nauwelijks over drugs gepraat, constateert het blad. “Bovendien trekken essentiĆ«le diensten, van het Pentagon tot de FBI, zich stilletjes terug uit de anti-drugs-kruistocht om zich te concentreren op Irak en Al Qaeda.” Een conservatieve beleidsonderzoeker legt de vinger op de zere plek: ‘De president kon de war on drugs verkopen in vredestijd. Maar ze willen zichzelf niet belachelijk maken nu we midden in een honest-to-God schiet-oorlog zitten.’
De Legalees