donderdag 7 juli 2005

EssensiE nummer 97
De EssensiE van juli 2005 (jaargang 9, nummer 97) ligt ook nu weer in de betere coffee-, grow- en smartshops.

Met daarin de columns van:
Arno Adelaars
D.C. Lama
Def P.
Giel Beelen
Mokum
Simon Vinkenoog
Tygo Gernandt
en onze hoofdredacteur

Uiteraard aandacht voor de Legalize! Streetrave en het Legalize war on drugsjournaal, met daarin berichten over Amerika (de focus van de prohibitionisten verschuift naar cannabis en medicinaal gebruik wordt strafbaar); Nederland (inzet drugshonden in uitgaansgebied Enschede en sterk toegenomen aantal drugsrechtzaken) en Australiƫ (aanklacht tegen speekseltekst bij cannabisgebruik). Daarin ook het citaat eurocommissaris Frattini (Justitie), die minster Donner er fijntjes op wijst dat hij zich niet moet verschuilen achter "Europa" als het op cannabislegalisatie aankomt:

Mijn eerste zorg is het bestrijden van de drugssmokkel. Als de Nederlandse autoriteiten op dat gebied meewerken, dan accepteer ik zo'n besluit.

En dus ligt de weg (al geruime tijd) open voor cannabislegalisatie. EssensiE-journalist Derrick Bergman (www.gonzomedia.nl) interviewde voor ons laatste nummer burgemeester Leers (CDA) van Maastricht over zijn ideeƫn omtrent cannabislegalisatie:

Toen ik nog kamerlid was, dacht ik dat je cannabis kon uitroeien door het hard te bestrijden. Als burgemeester zie ik dat het niet werkt, dat het te eenvoudig is zo te denken. Cannabis gedraagt zich hetzelfde als alcohol; als je het bestrijdt leidt dat alleen maar tot grotere ellende.

Weet je wat het probleem is: de beleving op de Haagse, Berlijnse en Parijse regeringstafels is een andere dan in de praktijk. Dat speelt ook Donner parten: de beleving is hier volstrekt anders dan hij denkt. In de praktijk, in Marseille, in Parijs, nemen de mensen je gewoon bij de hand en brengen je naar de drugsplaatsen. Maar Donner doet alsof het daar niet bestaat. Dat is irrealistisch.

Derrick schreef ook weer een prettig stuk over buitenkweken (het B'cuzz Reportz gaat er ook over!) en interviewde de band Chumbawamba (www.chumbawamba.tv / www.chumba.com):

Het is fantastisch dat mensen vechten voor legalisering van cannabis en andere drugs, maar om eerlijk te zijn: op de mensen die ik ken en die drugs gebruiken heeft de wet geen enkel effect. In de Engelse clubscene, die nog steeds volledig draait op pillen, coke en wiet, is de wet absoluut irrelevant. Ik vind dat geweldig, hoewel ik zelf niet rook. De houding van mensen tegenover de drugswetten is heel gezond in Engeland. Bijna een miljoen mensen breken elk weekend de wet, alleen door uit te gaan, een pil te slikken en zich te vermaken. Bijna twee miljoen mensen roken een joint, omdat ze dat lekker vinden. Dus breken ze de wet: prima! Dat zegt namelijk iets over die wet, niet over die mensen. Het betekent dat de wet verkeerd is.

EssensiE brengt ook een hommade aan Eagle Bill (the godfather of the vaporiser), verslaat de Tattoo convention in Amsterdam en interviewt haar eigen columnist Giel Beelen.

In D.C. Lama's rubriek Net Goed (gratis muziek via Internet) aandacht voor de sites van KRS One (the Teacher, the Philospher, the Blastmaster en de grondlegger van The Temple of Hip Hop), Muntz & Van de Wint (waarop overigens een geweldige foto van JP te zien is: de frutselaar als jongeman), RVU hoorspelen, Roosbeef (winnaar Breakthrough Awards) en Nou en? (Nederlandstalige band met weblog).

Verder uiteraard de brancheberichten van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten, de stichting Patientenbelangen Medische Marihuana, de Stichting Rokersbelangen en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops.

Niet te vergeten: de strip van Spekkie Big, de beste kweektips en de belangrijkste krantenknipsels op drugsgebied.