vrijdag 29 juli 2005

Abu K.
Het Nachtegal van D.C. Lama, dd 30 juli 2005. Vannacht rond half 3 in het programma van Giel Beelen op 3FM. Terug te luisteren via deze link.

Laat ik het er hier nu toch maar eens over hebben, zo vlak na het proces: op 2 november vorig jaar vermoordde mijn voormalige overbuurjongen de hoofdredacteur van een site, waarvoor ik ruim 5,5 jaar iedere week een cartoontje maakte. Ik heb die Mohammed B. bij mijn weten nooit gesproken en met Theo van Gogh herinner ik mij slechts enkele gesprekken in de trant van:

‘He’
‘Hoi’
‘Goeie dingen maak jij.’
‘Jij ook.’
‘Moet je mee doorgaan.’
‘Jij ook.’
‘Goed.’
‘Mooi.’
‘Hoi.’

Van Gogh was inderdaad een fantastische hoofdredacteur zoals ze niet meer lijken te bestaan, maar ik probeer hier slechts mee aan te tonen dat ik over geen enkele voorkennis omtrent de moord op Theo van Gogh beschik. Er is echter wel iets wat mij zorgen baart: die nog immer voortvluchtige Syriër, die in eerste instantie werd aangeduid als de geestelijk leider van de Hofstadgroep. Die hele Hofstadgroep (overigens een benaming door de AIVD) is ondertussen opgepakt, maar niet die Syriër: Abu Khaled of Redouan al Issa of één van de vele andere schuilnamen waaronder hij volgens de AIVD opereerde. Wie is die gast? Komt ie wel uit Syrië? Volgens Trouw zou het ook heel goed om een Egyptenaar kunnen gaan en volgens mij zou het ook nog mogelijk zijn dat die man een Amerikaan is met een Arabisch uiterlijk.

Want goed: laten we nog gewoon even keurig wachten op de antwoorden van George Bush op de vragen over 9/11 (Ik zou echt heel graag willen weten wat er in het Pentagon is gebeurt en hoe dat nu precies zit met WTC gebouw 7), maar dat er in Londen iets wonderlijks is gebeurd: dat is zeker. Ook daar weer waarschuwingen aan die bevriende staat in het Midden-Oosten, van die vreemde gefotoshopte door de overheid vrijgegeven foto’s, maar bovenal: een vreemde verklaring op BBC-radio. Daar werd na de aanslagen ene Peter Power geïnterviewd, iemand met een toepasselijke naam aangezien hij manager is van een bedrijf in zogenaamde crises management. Deze man verklaarde dat ze op het tijdstip van de bomaanslagen in de Londense metro, op diezelfde dag, op exact dezelfde metrostations als waar de bommen afgingen, net bezig waren met een grootscheepse oefening, waarbij op zo’n zelfde aanslag werd getraind.

Wat zei ie?
Dat er op precies dezelfde metrostations als waar die bommen ontploften, op hetzelfde tijdstip op dezelfde dag, heel toevallig net een oefening bezig was, waarbij ze trainden wat ze moesten doen als er op diezelfde metrostations op hetzelfde tijdstip bommen zouden afgaan. Alle bobo’s op securitygebied zaten allemaal al rond de tafel toen er heel toevallig net op die metrostations vier zogenaamde Al Quadastrijders besloten daar daadwerkelijk bommen te laten ontploffen.

WAT zei ie?
Ja, luister het lekker zelf terug via mijn website: ik wilde het hier graag hebben over die Syriër: de geestelijk leider van de Hofstadgroep die Mohammed B. wist te inspireren Theo van Gogh te vermoorden.

Want misschien word ik langzaam gek hoor, maar stel nou eens dat die Syriër ook gewoon een CIA-agent was. Dat ie Mohammed B. op het spoor is gekomen toen Mohammed op een ministerie in Den Haag zijn plan voor een jongerencentrum in Amsterdam zat te verdedigen. Toen ie van die ambtenaren te horen kreeg dat zijn goed doordachte plan naar de prullenbak werd verwezen omdat ze hem niet echt vertrouwden. Misschien dacht er toen wel één of andere geheim agent: die Mohammed B. is misschien wel vatbaar voor geweldadige acties... laat ik mij voordoen als een radicale imam.

Dat klinkt misschien gek, maar het zou in ieder geval een hoop verklaren. Je snapt meteen waarom Interpol geen informatie kreeg doorgespeeld over de Hofstadgroep. Je snapt ook meteen waarom er niets is gedaan met de verklaringen aan de AIVD dat Mohammed B. bereid was tot geweld. Je snapt ook meteen waarom Mohammed B. toen ie al in de gaten werd gehouden nog steeds gewoon bevriend kon zijn met een AIVD’er, die daar als tolk werkte en geheime informatie lekte naar de Hofstadgroep.

Als je zo denkt, is Theo van Gogh wel een goede keuze geweest. Ik heb al die jaren ook altijd Theo’s columns gelezen en Theo was nooit te beroerd de Haagse fouten aan de grote klok te hangen. Alle Haagse vriendendienstjes, alle structuren, politieke seksschandalen, meineed... Theo plaatste het allemaal gewoon op De Gezonde Roker.nl en vormde zo op zijn geheel eigen wijze een leuke tegenspeler van alle boven ons gestelden. Met als klap op de vuurpeil natuurlijk: Theo’s verhaal over de grote ommezwaai van Mat Herben inzake de Joint Strike Fighters. Theo’s laatste film (06/05) draait zelfs helemaal om het plot dat Pim Fortuyn werd vermoord omdat hij de aanschaf van die Amerikaanse oorlogsvliegtuigen wilde blokkeren. Probleempje Fortuyn opgelost; probleempje Van Gogh opgelost. En de bevolking? Die wil meer veiligheid en meer overheid en minder privacy en staat ook niet meer met duizenden op het Museumplein (zoals precies een maand eerder) en roept ook niet meer dat Nederland moet opzouten uit Irak en Afghanistan.

En zo denkend, verbaast het mij ook niets meer als mevrouw Van Gogh bij Nova verklaart dat de AIVD na de moord op Theo van Gogh alle opgenomen taps van Mohammed B. en kornuiten tussen september vorig jaar en de datum van de moord willens en wetens heeft vernietigd. Ik bedoel: te weinig schijfruimte zal het probleem toch niet zijn, wel?

So... Where the fuck is die Syriër? Wie is die gast? Waarom was hij eerst nog de geestelijk leider van die Hofstadgroep en Mohammed B. slechts een bijfiguur.... en bereidt het O.M. nu een zaak voor waarbij die rollen compleet zijn omgedraaid?

Ik weet het allemaal ook niet meer hoor, maar ik word alleen zo sceptisch als men telkens al-Quada kraait, terwijl het onze regeringsleiders toch ook duidelijk moet zijn dat die hele organisatie een uit de hand gelopen fantasie van neo-conservatieve Amerikanen als Donald Rumsfeld en Paul Wolfowitz is.

Volgens mij ben ik gewoon hard toe aan een vakantie. Volgens minister Donner is het namelijk niet de vraag of, maar wanneer er in Nederland een grote aanslag gaat plaatsvinden. Ik hoop dat ze daar in ieder geval mee wachten tot na het reces.

Linkjes n.a.v. Nachtegal dd 30 juli 2005
Londen
* Radiofragment interview Peter Power:
POWER: At half past nine this morning we were actually running an exercise for a company of over a thousand people in London based on simultaneous bombs going off precisely at the railway stations where it happened this morning, so I still have the hairs on the back of my neck standing up right now.
HOST: To get this quite straight, you were running an exercise to see how you would cope with this and it happened while you were running the exercise?
POWER: Precisely.


* Artikel op Prisonplanet.nl over dit interview.
* Artikel over fotomanipulatie vrijgegeven foto's.
* Zou dit ook iets zijn?
* Laatste nieuws Londen.

* Interview Nova met de ouders van Theo van Gogh.
* Ook interessant: in diezelfde Nova-uitzending hoorden we oud-Telegraafmedewerker (en verzetsstrijder) Maarten Toonder (R.I.P.) nog eens zeggen:
De Telegraaf was tot '44 een gewone krant, even fout als alle kranten waren. Daar stond precies hetzelfde in. Er was één lijn, nergens zag je 'hij is erger'. (...) In de hele oorlog is het woord foute krant niet gevallen, hoor. Pas toen die SS'er aan het hoofd kwam, toen zei ik: Ik wil niet voor een foute krant werken. Dat is niet algemeen bekend.

Docu's
* Docu's die u gezien moet hebben. (9/11 in plane site etc)
* Enkele weken voor de Londonse bomaanslagen uitgezonden door de BBC: The Power of Nightmares. (hoeveel fantasie is Al Kraaimaar?)

Eerdere columns over vergelijkbare onderwerpen:
* 9/11 in plane site (28 januari 2005)
* The Grand Chessboard (18 maart 2005)
* Operatie bonfire (what's next?) (8 april 2005)
* Persoonlijke 9/11-verhalen (23 april 2005)
* "Niet over 9/11" (30 april 2005)
* Nachtegal van 2 weken geleden.

* Alle (nou ja: veel) openstaande vragen m.b.t. 9/11 in een nummer van DC Lama & de Osdorp Posse, voorzien van een uitgebreide toelichting. (of klik direct voor de mp3 of de videoclip.)

Theo, Mat en het vliegtuig
* Theo over Mat Herben 1.
* Theo over Mat Herben.
* Theo over Mat Herben.
* LPF-lek op site Theo van Gogh.
* Brief aan Theo van Gogh over Mat Herben.
* Site van Theo's film 06/05.
* Cartoontje Mat Herben & de JSF's (De Gezonde Roker, 23-12-2002)
* De Gezonde Roker (hoofdredacteur: Theo van Gogh)

* De leden van de Hofstadgroep volgens de NOS.
* Trouw over de mysterieuze mentor van Mohammed B.