donderdag 2 juni 2005

Persbericht: Programma en route Legalize! bekend

De slotmanifestatie werd verboden; over de demonstratieroute was veel te veel gezeur en de Gemeente leek er alles aan te doen om Legalize! dit jaar onmogelijk te maken… But we’re back. Drugs horen niet thuis in het strafrecht en de gevolgen van de drugsoorlog zijn veel te ernstig om je door wat ambtenaren uit het veld te laten slaan. Aanstaande zaterdag presenteert Legalize! voor de negende maal haar jaarlijkse streetrave met een vol programma: achttien soundsystems en diverse sprekers en optredens starten om 13.00 uur bij het Amstelstation in Amsterdam.

Centraal thema van de streetrave dit jaar is de legalisering van cannabis. Legalize! tipt politici in deze tijden namelijk graag hoe zij de kloof met de burger gemakkelijk kunnen verkleinen. De meerderheid van de bevolking is al tijden voorstander van cannabislegalisering en ook Europa heeft daar geen problemen mee. Aan het begin van de streetrave wordt het recht op legaal cannabisgebruik vanuit verschillende perspectieven belicht.

Alan Dronkers van Hempflax zal het hebben over het industrieel gebruik van deze plant en de moeilijkheden die hij ondervindt bij het verbouwen van dit milieuvriendelijke gewas. Ger de Zwaan van Stichting PatiĆ«ntenbelangen Medische Marihuana en Actiegroep Cannabis als Medicijn spreekt vervolgens over het gebruik van marihuana als medicijn en de pogingen van de overheid om dit onmogelijk te maken. Zanger Armand treedt op als recreatief gebruiker en zanger John Sinclair (lid van het THC-ministry en bekend van het Beatlesnummer It ain’t fair, John Sinclair. In the stir for breathing air) als spiritueel gebruiker.

Verder optredens van D.C. Lama en Macro, die hun protestnummer tegen de uitleveringen van drugsverdachten aan de Verenigde Staten ten gehore brengen en toespraken van Freek Polak van Stichting Drugsbeleid, Willem Vugs van De Achterdeur en Joep Oomen van Encod (European Coalition for Just and Effective Drug Policies). Oomen zal onder andere spreken over het Europese drugsbeleid en de rol van Nederland daarin.

Deelnemende soundsystems:
Chronic soundz (BE); Helderder (NL) ; Dutchtechno (NL) ; EVEC (NL) Techno; 12" House (NL) ; High Five - House Nation (NL) : Tossers (UK) : SONICS Cybertribe Network (EU) ism. Pottdemo (DU); Back-A-Wall movement (NL) :Stichting Legalize! (NL);Cannabis College Amsterdam; MDHG ; Hanfparade (DE); Evert de Verdamper; Unity; MMore

De route:
Station Amstel - Julianaplein – Hugo de Vrieslaan – Wethouder Frankeweg – Galileiplantsoen – Archimedesdweg – Molukkenstraat – Zeeburgerdijk – Oostenburgergracht – Wittenburggracht – Kattenburgergracht – Kattenburgerplein

Verwachte eindtijd: 17.00 uur.
www.legalize.net